Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 6-10 iunie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Prelegerea cu tema „Pledoarie pentru iubire, pledoarie pentru copilărie”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Mari Iubiri ale Literaturii Universale”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, eveniment care va avea loc marți, 6 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“, îi spune vulpea Micului Prinț.
este celebra carte a scriitorului și aviatorului francez Antoine de Saint-Exupéry, care a apărut mai întâi în engleză la 6 aprilie 1943, la editura , din New York, și trei ani mai târziu în Franța, în noiembrie 1946. O carte ce a uimit generații, o carte magică, emoționantă, o carte ce cuprinde în ea o mare taină: bucuria de A FI, mai exact… BUCURIA DE A FI MEREU COPIL, indiferent de vârstă !
a fost votată drept cea mai bună carte a secolului XX în Franța. Una dintre cele mai răspândite cărți din lume, ea a fost tradusă în foarte multe limbi, inclusiv în alfabetul , vânzându-se aproape două milioane de exemplare anual, cu un total de vânzări de peste 140 de milioane de exemplare în toată lumea, devenind una dintre cele mai bine vândute cărți publicate vreodată. este a doua carte cea mai tradusă în lume, după Biblie. După izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Saint-Exupéry s-a exilat în America de Nord. În mijlocul unei răsturnări personale și a lipsei acute de sănătate, el a produs aproape jumătate din scrierile pentru care este amintit astăzi, inclusiv această poveste despre singurătate, prietenie, iubire și pierdere, sub forma unui mic prinț ajuns pe Pământ!
Despre bucuria de a fi, despre copilărie și speranță, ca și despre cea mai frumoasă călătorie din această viață, IUBIREA, vom vorbi marți, 6 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, când vom (re)descoperi împreună micul prinț din sufletul fiecăruia…
Vă aștept cu drag să pătrundem împreună în miezul lucrurilor, cu inima! Cu inima plină de iubire și de lumina copilăriei!”, spune Raluca Hana Sandu.
Prelegerea cu tema “Învățământul din România la răscruce”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 7 iunie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Abordez de data aceasta o temă de actualitate – <Învățământul din România la răscruce>. Vorbim despre trecut și prezent, despre speranțe pentru un învățământ în slujba beneficiarilor. De asemenea, vom vorbi despre diferența dintre cunoaștere, învățare și educație; complementaritatea dintre informația primită, civilizație și educație. Voi evoca școala de pe vremea mea. Elev și profesor. Amintiri folositoare. Profesie și meserie. Oricare dintre ele cere intelect, acel , cum îl numea Eminescu. Programe, manuale, examene. Cultul valorii și ierarhizările necesare. Demnitatea profesorilor” despre toate acestea vom vorbi la noua ediție a proiectului ”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Ființa, Ființarea și Ipostasul în Gândirea Filosofică și Teologică”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, avându-l invitat pe preotul paroh, prof. univ. dr. Ion Popescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 7 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“ este un termen din filosofia greacă și apoi în întreaga filosofie europeană până în perioada contemporană, desemnând realitatea absolută sau ceea ce rămâne neschimbat în fenomenalitatea schimbărilor, ceea ce trebuie descoperit dincolo de aparențele sensibile, căutarea ființei revenind ontologiei. În traducere exactă, Ființa este , așa cum este folosit și analizat de Platon și Aristotel, în limba greacă: . În filosofia germană lucrul este ființă. Concepută ca o realitate inteligibilă și cauză din care emană toate existențele particulare, ființa era confundată adesea cu Dumnezeu. În sensul său vechi, termenul de ființă () a fost preluat de Heidegger, care înțelege prin el ceea ce se manifestă și se dezvăluie prin particulare, considerate în diferența, particularitatea lor , ceea ce se dezvăluie, dar rămâne în același timp esențialmente retras în sine. Marea problemă a începutului teologiei creștine a fost aceea de a exprima simultan unitatea şi diversitatea divină, coincidenţa în Dumnezeu a unității de ființă cu triada ipostasurilor.
Cât despre – de altfel, aici apare un adevărat progres în gândire, sub influenţa creştinismului -, el nu mai conţine nimic individual. Individul este o parte a speciei sau, mai exact, este doar o parte din ea; el fragmentează natura căreia îi aparţine, el este rezultatul, am putea spune, al atomizării sale. Nimic de acest fel în Sfânta Treime, unde fiecare ipostas deţine plinătatea naturii divine. Ipostasul este persoana. Omul este persoană, pentru că este creat după chipul lui Dumnezeu, înzestrat cu libertate și are vocația îndumnezeirii prin har. Aceste aspecte precum și semnificațiile contemporane, sociale ale ființei, ființării și persoanei formează obiectul dialogului nostru”, spune Marius Andreescu.
Dezbaterea cu tema „Sănătatea tridimensională”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe dr. Mircea-George Laurențiu, eveniment care va avea loc miercuri, 7 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Medicul osteopat Mircea-George Laurenţiu are cetaţenie română şi franceză, a absolvit Facultatea de Medicină Cochin Port şi Institutul Superior de Osteopatie din Paris, este profesor de Reiki şi Karuna Reiki, profesor de Tai Chi Chuan şi, în ani diferiţi, a deţinut diferite funcţii importante în calitate de director al Institutului Român de Osteopatie din Bucureşti şi de preşedinte al Colegiului Osteopaţilor din România.
OMUL este o fiinţă tridimensională: fizică, energetică, spirituală şi sănătatea este o stare dinamică! Starea de sănătate presupune conștiință și dezvoltare armonioasă. Pentru a obține echilibrul pe unul dintre planuri este necesar să le avem în vedere în permanență și pe celelalte două.
Invitatul meu practică o paletă de terapii și de tehnici care sunt în măsură să construiască o abordare terapeutică holistică completă”, spune Simona Vasilescu.
Festivalul Internațional de Literatură în Stradă FILSTREET, ediția I, eveniment organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, (coordonat de editorul și scriitorul Călin Vlasie), care se va desfășura în zilele de 8, 9 și 10 iunie, după următorul program:
Joi, 8 iunie
- Masă rotundă „Literatura română postmodernă, perspective. Postmodernismul în alte literaturi”
10:00 – 13:00, la Centrul Cultural Pitești
Moderator: criticul literar Ion Bogdan Lefter - Lansarea volumului bilingv de poezie „POEME ALESE / POEMAS SELECTOS” de Germàn A. de la Reza
- Expoziție de cărți rare – Biblioteca Județeană Argeș
- Recital de poezie stradal la Biblioteca Județeană Argeș, 17:00 – 21:00. Recital susținut de elevi ai Liceului de artă „Dinu Lipatti”. Expoziție de carte cu vânzare
Vineri, 9 iunie - Masă rotundă „Literatura română în lume” 10:00 – 13:00, la Filarmonica Pitești
Moderator: criticul literar Alexandru Cistelecan - Lansarea volumului „95 DE POEȚI ROMÂNI DIN SECOLUL XX. O antologie sentimentală”, în traducerea în limba greacă a lui Dimitris Kanellopoulos.
- Recital de poezie stradal la Biblioteca Judeteană Argeș, 17:00 – 19:00. Recital susținut de elevi ai Liceului de artă „Dinu Lipatti”. Expoziție de carte cu vânzare
- Vizionare film despre traducătorul Radu Gabriel Pârvu, la sala de concerte a Filarmonicii Pitești, ora 19:00
Sâmbătă 10 iunie - Recital de poezie la Editura Rocart, la Băbana (scriitori participanți);
- Lansarea volumului de poezie „AICI, CÂNDVA” de John P. Portelli
- Lansări ale unor volume semnate de scriitori români din ultimul an editorial.
(10:00 -15:00)
Gala PREMIILOR FILSTREET, ora 17:00, Sala Filarmonicii Pitești
Decernarea premiilor va avea loc în Sala Filarmonicii după următorul program: - Mic concert susținut de Filarmonica Pitești
- Recital din poezia lui Ion Barbu
- Decernarea propriu-zisă a premiilor ediției I a FILSTREET
- Mic concert susținut de elevi ai Liceului de artă „Dinu Lipatti”