Ieri m-am sculat târziu, pentru că trebuia să recuperez oboseala unei lungi călătorii. Spre surprinderea mea, postul de televiziune al Parlamentului Franţei, pe care-l deschid mereu dimineaţa, avea o emisiune despre România. Timp de două ore a fost analizată situaţia politică a ţării noastre, cu comentarii şi comparaţii cu cea franceză. Nu totdeauna flatante. Cea care m-a şifonat cel mai mult a fost afirmaţia că suntem a doua ţară cea mai săracă din Europa. Dar corupţia şi aventurile Parlamentului României au fost analizate sub toate unghiurile. Desigur că nu mi-a plăcut. După care am început să mă gândesc la ministrul din guvernul Franţei care avea bani ascunşi în străinătate, la candidatul la preşedinţia Franţei care şi-a plătit nevasta şi copiii ca să nu facă nimic (nu-l numesc, ştiţi despre cine scriu). Ca să nu vă vorbesc de fostul preşedinte Sarkozy care are dificultăţi cu poliţia financiară din cauza falsurilor şi abuzurilor finanţării campaniei sale electorale.
Fără îndoială că înşirarea nesfârşită a legilor votate de deputaţii României ne lasă un gust amar. Dar acelaşi gust îl lasă Abdallah El-Hamahmy, un egiptean de 29 de ani care, cu un cuţit în mână şi ţipând „Allah akbar!”, a rănit mai mulţi militari aflaţi la Carrousel du Louvre, cel mai prestigios muzeu al Europei. Explicaţia pe care a dat-o este că a vrut să deterioreze opere de artă din muzeu, „în mod simbolic”. Avea în geantă un spray de vopsea şi îngheţ; când mă gândesc ce ar fi putut face la Luvru cu o astfel de armă…
Prostiile se succed, dar nu se aseamănă. Înainte de începutul meciului dintre echipele feminine ale SUA şi Germaniei din cadrul FedCup, s-a cântat, aşa cum era normal, imnul naţional german. Atât că de la prăbuşirea nazismului în 1945, imnul german şi-a pierdut prima strofă, prea naţionalistă. Organizatorii americani ai acestei întâlniri disputate la Hawai, unul dintre cele 50 de state ale SUA, nu aflaseră de această schimbare. Vă rog să vă imaginaţi stupefacţia celor de faţă. Federaţia Americană de tenis s-a scuzat.
În fine, cel mai îngrijorător este faptul că, duminică, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistic, acţiune considerată de Seul ca o provocare, având ca obiectiv să-l testeze pe noul preşedinte american Donald Trump.
Alex HOROVEANU