Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 20-26 noiembrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dezbaterea cu tema „Descoperă fascinantul univers al implicării civice în dezvoltarea comunității locale”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe mediatorul Ioan Stuparu, eveniment care va avea loc luni, 20 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Descoperă fascinantul univers al implicării civice în dezvoltarea comunității locale! Te invităm să participi la întâlnirea specială cu Ioan Stuparu, mediator și președinte al Asociației Musceleana din municipiul Câmpulung, județul Argeș. Află cum acțiunile societății civile pot modela și îmbogăți viața comunității tale. Vino să discutăm și să înțelegem împreună importanța acestui aspect esențial pentru evoluția locală”, spune Simona Vasilescu.
Prelegerea cu tema „Ființa, Existența și Ipostasurile în Gândirea Teologică și Filosofică Românească. Dumitru Stăniloae, Mircea Eliade, Lucian Blaga, Constantin Noica”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, avându-l invitat pe părintele profesor universitar dr. Ion Popescu, eveniment care se va desfășura marți, 21 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Avem nevoie de filosofie, este ea o formă de cultură? Face ea parte din structura înaltei spiritualități umane? Poate ea să pătrundă tainele transcendentalității? Se confundă filosofia cu știința, arta, religia sau cu viziunea despre lume a simțului comun şi, dacă nu, cum se manifestă ea în mod autonom? Care este astăzi locul filosofiei în procesul evoluției umanității? Toate marile culturi moderne ale lumii: germană, engleză, franceză, italiană, rusă au avut mari filosofi. Există o părere actuală a unor români că nu am avut filosofi și filosofie pe meleagurile noastre, pe baza supoziției că nu am avut o cultură importantă. Este aici o contrazicere – de pildă, uneori se recunoaște valoarea scriitorilor Lucian Blaga sau Emil Cioran, dar nu și valoarea lor de filosofi. Am devenit tributari așa-zisei civilizații europene occidentale, dominată de acumulare de bunuri, consum și umanism raționalizat, de lipsă de valori culturale și mai ales creștine. În contextul amintit se poate afirma că, în decursul istoriei poporului român, în plan cultural principala dihotomie este pe de-o parte între simţirii româneşti şi al sentimentului românesc al fiinţei regăsit cu predilecţie în cuvintele limbii române, dar şi în creaţia populară, iar pe de altă parte altfel spus, formele spirituale, abstracte, de natură ştiinţifică sau filosofică în care să se regăsească fapte ale culturii şi care prin aceasta să aibă caracterul de universalitate. Cultura în dimensiunea sa ontologică, şi nu numai, a încercărilor prin fapte culturale, trebuie să aibă dimensiunea universalităţii sau cel puţin posibilitatea de a accede la un astfel de criteriu.
Filosofia românească are caracteristicile unei culturi universale. Pentru creația filosofică națională, un fapt important este orientarea spre ființa istorică a poporului român, spre limba română și spre valorile credinței ortodoxe milenare a românilor. Filosofii, teologii, istoricii, poeții pe care dorim să-i prezentăm în dialogul nostru cu sfinția Sa, preot profesor universitar dr. Ion Popescu, precum: Nae Ionescu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu, Dumitru Stăniloae, Mircea Eliade, Lucian Blaga, Constantin Noica și mulți alții au mărturisit prin gândirea și opera lor deosebit de importantă, și chiar cu viața, dreapta credință ortodoxă și au ridicat creația lor la universalismul gândirii filosofice. Problema ontologică sau <știința despre ce este> va constitui tema principală a dialogului nostru, care este o continuare a conferințelor anterioare”, spune Marius Andreescu.
Dialogul cu tema “Comori umane!” în cadrul proiectului „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe dr. Augustin Dima, eveniment care va avea loc marți, 21 noiembrie, de la ora 15.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„La ediția din noiembrie a proiectului vă invit să-l cunoașteți pe dr. Augustin Dima, medic primar, colonel – chirurg de colecție, mentor de rezidenți, om excepțional, cu rădăcini de argeșean!”, spune Nicolae Badiu.
Dezbaterea cu tema „Tineri creatori și eco-inventatori”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescenți și Mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-i invitați pe Dan Slăvilă, profesor și jurnalist, coordonator și îndrumător al unor echipe de inventică, Cristiana Sima, conferențiar universitar, președintele Consiliului de Administrație al Colegiului Ecologic “Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu” din Pitești, și pe elevii Ștefan Carmen, Picui George Dănuț, Voicu Mihai Antonio de la clasa a X-a, din cadrul Colegiului Ecologic “Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu”, eveniment care se va desfășura marți, 21 noiembrie, de la ora 17.00. în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Drumul către o invenție în domeniul științific este presărat totdeauna cu fel de fel de momente, de la cele de entuziasm și încredere, la cele de îndârjire și descurajare. Cu toate acestea, când ești tânăr, ai timp să insiști, să te perfecționezi, iar atitudinea potrivită și un îndrumător inspirat, care este dispus să îți fie alături, pot face diferența între insucces și succes. Imaginația poate da viață atât artei, cât și științei. Talentul, încrederea și creativitatea pot face minuni. Este o bucurie să vezi tineri care gândesc, proiectează, vizualizează cu ochii minții și își folosesc imaginația pentru a da viață unor lucruri inedite și a pune în practică, <în realitate>, cele mai neașteptate scenarii ale gândirii științifice. Și, mai ales, când te preocupă o viață mai curată, mai bună, mai sigură, acesta poate fi un ideal pe termen lung. Este un scop care îl poate face pe oricare tânăr mai frumos, mai empatic cu semenii lui și cu mediul înconjurător. Și poate fi, simultan, pentru noi toți, pentru o viață mai sustenabilă”, spune Magda Grigore.
Prelegerea cu tema “Zaharia Stancu (1902-1974)”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 22 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Poetul, romancierul, gazetarul Zaharia Stancu a fost scos după 1989 din programa şi din manualele şcolare, atât din cauza angajamentului său politic de după 1944, cât şi a publicării masive a prozei din ciclul , fiind astăzi un autor aproape uitat. Din raţiuni ideologice, timp de decenii i-au fost promovate opere îndoielnice, iar literatura de reală valoare scrisă de el a trecut într-un con de umbră. Relativ recent, se constată un oarecare proces de reabilitare. (Alex Ştefănescu) (Nicolae Manolescu)”, spune Iudita Dodu Ieremia.
Dezbaterea cu tema “Frica pentru ziua de mâine”, în cadrul proiectului “Cultura Violenței și Violența Culturii”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-i invitați pe preotul Adrian Singurov, dublu licențiat în teologie ortodoxă și în psihologie criminalistică, și pe Izzat Abu Rubb, inginer și interpret la chitară, eveniment care se va desfășura miercuri, 22 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Vă invit la o dezbatere în contextul actual al războaielor care ne înconjoară, unde suferința este la ordinea zilei, copiii sunt traumatizați, familiile sunt destrămate sau șterse din registrele stării civile. Unii tineri se lasă cuprinși de disperare, alții se agață de speranță. La noua noastră întâlnire vom vorbi despre efectele psihologice ale acestor conflicte și avem și un model de tânăr care a reușit să schimbe supărarea prin bucuria de a avea chitara ca armă a sa”, spune Ahmed Jaber.
Prelegerea cu tema „Prejudecățile istorice, sursă a prejudecăților de azi”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, psihologul, scriitorul, jurnalistul George Smeoreanu, joi, 23 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Când greșim în legătură cu trecutul, riscăm să greșim și în evaluarea prezentului”, ne provoacă George Smeoreanu.
Medalionul cultural cu tema „Povestea nespusă a iei românești”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Și noi la Ilinca!”, susținut și coordonat de interpreta de folclor Ilinca Din, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „I.C. Brătianu”, având-o invitată pe ing. Gabriela Tudorache, eveniment care se va desfășura joi, 23 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Voi avea bucuria de a aduce în fața dumneavoastră un om care știe să îmbine armonios latura artistică și folclorică cu cea pragmatică. Doamna Gabriela Tudorache este un inginer care mărturisește că . În cadrul noii ediții a proiectului cultural <Și noi la Ilinca!> vom descoperi împreună povestea nespusă a costumului muscelean!” spune Ilinca Din.
Dezbaterea cu tema „Inima și sportul”, susținută de medicul cardiolog Adrian Tase, eveniment care va avea loc joi, 23 noiembrie, de la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Viața înseamnă mișcare, iar inima este cel mai activ organ. Se aplică oare expresia perpetuum mobile în acest caz? Răspunsul îl vom afla la întâlnirea noastră din luna noiembrie” spune Adrian Tase.
Prelegerea cu tema „Evoluția statelor arabe după căderea Imperiului Otoman”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc vineri, 24 noiembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vorbim astăzi cu ușurință despre Arabia Saudită, Qatar, Oman, Kuweit, Iraq, Iordania etc. Dar la 1918 aceste țări nu existau. Pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi în Orientul Mijlociu trebuie să înțelegem originea acestor țări și rivalitățile dintre ele”, informează Ștefan Dumitrache.
Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC, sâmbătă, 25 noiembrie, și duminică, 26 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești. Festivalul va cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare susținute de artiști consacrați ai genului: Ionel Tudorache, Ana Maria și Marian Mexicanu, Maria Buză și George Pătrașcu, Brăduța și Ninel Stângaciu, Mirela Năsturică și Constantin Gaciu. Acompaniamentul va fi asigurat de Taraful „Marin Alexandru”, iar îndrăgita actriță și interpretă de muzică lăutărească Maria Buză va prezenta și anima evenimentul în nota-i caracteristică. Aspiranții la premiile și trofeele festivalului se pot înscrie până pe data de 23 noiembrie 2023. Regulamentul și fișa de înscriere se pot descărca de pe site-ul oficial al Centrului Cultural Pitești (www.centrul-cultural-pitesti.ro). Pentru informații suplimentare puteți suna la nr. de telefon al Centrului Cultural Pitești – 0248/219 976.
Preselecția va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești. Juriul va fi format din personalități avizate în domeniul muzical: Adrian Grigoraș, dirijorul Orchestrei de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române, istoricul și scriitorul Sevastian Tudor, etnomuzicologul Gheorghița Nicolae, interpreta de folclor și realizatoarea radio Polina Gheorghe, profesorul de canto popular și interpretul de folclor Valentin Grigorescu (directorul artistic al Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC).
Biletele de intrare sunt puse în vânzare la sediul Centrului Cultural Pitești – imobilul Casa Cărții, Strada Calea Craiovei, nr. 2, și online, pe platforma www.bilete.ro.
Ajuns la a XVI-a ediție, Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC este organizat de Primăria Municipiului Pitești și de Consiliul Local Pitești, prin Centrul Cultural Pitești. Evenimentul, intrat în tradiția municipalității, are ca obiective revigorarea muzicii lăutărești, descoperirea și promovarea de noi talente ale genului, precum și omagierea personalității lui Zavaidoc, pe numele real Marin Teodorescu, născut la Pitești în urmă cu 127 de ani.