Eveniment important în Argeș. Astăzi s-a lansat ghidul pe care orice femeie trebuie să îl aibă.
Ministerul Justiției a elaborat un ghid care le îndrumă pe victimele cazurilor de violență și hărțuire sexuală către autoritățile competente și răspunde la întrebările esențiale – cui să te adresezi, cum să scrii o plângere, ce drepturi ai ca victimă, a anunțat ministrul Alina Gorghiu.
PNL, care a descris siguranța românilor ca fiind „o prioritate” pentru partid, a precizat că lansarea „Ghidului privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală” au participat, astăzi, peste 500 de femei din județul Argeș.
Alina Gorghiu a transmis următorul mesaj: “Ce face Ghidul acesta pe care astăzi îl lansam? Acest Ghid îndruma victima către autoritățile competente. Și va răspunde la câteva întrebări care sigur v-au preocupat daca ati fost victima la un moment dat. Cui ma adresez? Cum scriu plangerea? E in scris sau pot sa o fac verbal? Ce drepturi am eu, ca victima? Sunt multe intrebari pe care sigur le aveti si pe care le puteti lamuri cu acest Ghid.
Este un mijloc de informare accesibil, la dispozitia victimei, și nu numai, și poate fi accesat și online, pe site-ul Ministerului Justiției.
Acest Ghid vine să completeze o serie lunga de măsuri pe care le-am adoptat la Ministerul Justitiei în sprijinul victimelor si pentru protecția lor. Si o sa va dau cateva exemple!
Pe 31 august a intrat în vigoare legea pe care o stiti probabil mare parte dintre voi de extindere a ordinului de protecție. Victimele tuturor formelor de violență, ca este psihica, ca este fizica, ca este online, pot solicita ordin de protecție indiferent de relația pe care o au cu agresorul. Pana in august, violenta era raportata exclusiv la mediul familiei. De la sfarstitul lunii august am extins faptele de violență la orice tip de agresor. Ca atare, am initiat o campanie de informare în mass-media si le multumesc televiziunilor si radiourilor pentru ca au preluat acest film pentru ca imi doresc sa afle si altii despre campania noastra.
Doar anul acesta au fost înregistrate peste 61.000 de dosare penale la nivel național pentru fapte comise cu violență, precum: infracțiuni la viața sexuală, vătămări corporale, amenințari, hărțuire, violarea vieții private.
În Argeș, pentru că suntem în Pitești, statistica pe primul semestru din 2024 arată că sunt aproape 6.500 de dosare în lucru, dintre care 1.700 pentru fapte comise anul acesta. Vă mărturisesc ca mi-aș fi dorit să fie alta situația, să nu avem niciun dosar pe rolul Parchetelor și al Instanțelor referitoare la fapte de violență. Dar asta este societatea în care trăim și pe care trebuie, impreuna, să o educăm.
Pentru că suntem la Pitești, vă mai dau o informație de interes pentru tot județul Argeș! De aceasta săptămâna, începând cu 1 octombrie 2024, în județul nostru a devenit operațională monitorizarea agresorilor cu brățara electronică. Este vorba de brățara electronica pe care o poate folosi pentru a ține agresorul departe de victimă. Partea buna este ca atunci cand s-a folosit acest mecanism de monitorizare electronica, victimele au fost protejate. Nu există niciun caz de femeie care să fi fost omorâtă, viața ei să fie pusă într-un pericol grav atunci când agresorul a purtat acest mecanism de monitorizare electronică”.