Recent, Curtea de Apel Piteşti a hotărât condamnarea lui Dragoş Emilian Ploscaru la patru ani şi 10 luni de închisoare, precum şi interzicerea, atât în timpul, cât şi pe o perioadă de trei ani de la executarea pedepsei principale, a mai multor drepturi, printre care şi cele de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălarea banilor, ambele în formă continuată.
A recunoscut
Decizia, care este definitivă, a menţinut condamnarea pronunţată de Tribunalul Argeş ca instanţă de fond. „În cazul acestui inculpat, instanţa a ţinut cont la stabilirea pedepsei de prevederile articolului privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”, se menţionează în decizia curţii piteştene. Asta înseamnă că, pentru a-şi uşura situaţia, Ploscaru şi-a recunoscut fapta. Totodată, el a fost obligat la plata sumei de 6.242.300 lei către Finanţele Publice Argeş, plus dobânzile aferente până la achitarea efectivă a debitului.
Ţeapă dată bugetului
Bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii DNA Piteşti în urmă cu un an, iar din rechizitoriu rezultă că, în perioada martie – august 2008, inculpatul Ploscaru, cointeresat material şi fără a deţine o anume calitate în cadrul SC Cereals Edi Trading SRL Costeşti, l-a ajutat pe Eduard Ilie, administrator al societăţii, să înfiinţeze firma, iar ulterior să efectueze acte şi fapte de comerţ în special comercializarea de cereale şi fructe.
Firma precizată a realizat venituri totale de 22.278.369 lei, fără ca operaţiunile comerciale şi veniturile realizate să fi fost evidenţiate în actele contabile sau în alte documente legale. Aşa se face că bugetul de stat a fost prejudiciat cu 6.242.300 lei, din care 3.551.302 lei reprezintă TVA şi 2.690.998 lei impozitul pe profit.
Documente false
„Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei obţinută în modalitatea de mai sus, inculpatul a pus la dispoziţia administratorului SC Cereals Edi Trading SRL un număr de 42 de borderouri false de achiziţie cereale, pe care le-a completat cu date nereale, ce au fost folosite ulterior la bancă, pentru a da o aparenţă de legalitate retragerilor de bani în numerar”, mai precizează procurorii Anticorupţie în actul de sesizare a instanţei de judecată.
Firmă radiată
În ceea ce-l priveşte pe Eduard Ilie, patronul „Cereals Edi Trading”, vă reamintim că, în iunie 2012, şi acesta a fost trimis în judecată de DNA Piteşti pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată. Prin decizia penală nr. 1.457/26.04.2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut hotărârea Tribunalului Argeş prin care împricinatul a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în regim de detenţie. De asemenea, printre altele, instanţa supremă i-a interzis celui în cauză ca, după ispăşirea pedepsei, vreme de trei ani să mai ocupe o funcţie sau să exercite o profesie de natura celei de care s-a folosit pentru comiterea infracţiunilor, iar firma a fost radiată din Registrul Comerţului prin hotărâre judecătorească.