* Le-a picat, pentru a patra oară, genul liric
Andrei a absolvit clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” Piteşti şi, cum n-are de gând să schimbe unitatea de învăţământ, trage tare să obţină o medie cât mai mare la admiterea în liceu. Până acum, sorţii au fost de partea lui, fiindcă a încheiat gimnaziul cu media generală 9,965, iar subiectele de la prima probă scrisă a evaluării naţionale i-au părut atât de uşoare, încât n-are voie să ia mai puţin de… 10.
Subiecte uşoare
„La evaluarea de anul trecut, la simularea din acest an, dar şi la sesiunea specială dedicată olimpicilor a picat genul liric. Pe mine nu m-a luat prin surprindere această «coincidenţă». Subiectele de la română au fost uşoare, iar asta-i nu doar părerea mea, ci şi a celorlalţi candidaţi cu care am stat de vorbă. Aşadar, mă aştept să iau nota 10 la prima probă. Nu o să am emoţii nici la matematică, fiindcă stăpânesc şi această materie”, a spus Andrei, sigur pe el.
Evaluarea natională a demarat, ieri, cu proba la limba şi literatura română, trecută cu brio de Andrei. Elevii au avut de argumentat de ce poezia „Ploaia” (de Magda Isanos) aparţine genului liric, iar la subiectul al doilea au avut de scris o compunere liberă în care să prezinte o întâmplare dintr-o competiţie sportivă (în goana după note de 10, Andrei al nostru şi-a ales maratonul).
Acesta a fost primul an când elevii nu au mai avut voie să iasă de la examen cu foile pe care au fost tipărite subiectele (până acum era permis acest lucru).
88 de absenţi
Conform datelor furnizate de inspectorul şcolar general adjunct Mihaela Crişan, la evaluarea naţională s-au înscris 4.653 de candidaţi argeşeni. La proba de ieri au fost prezenţi 4.565 de elevi (88 au absentat). Doamna M. Crişan ne-a informat că au fost înregistrate şi 14 cazuri speciale, în sensul că patru copii bolnavi au susţinut examenul scris în afara şcolilor, unul la domiciliu (bolnav de varicelă) şi ceilalţi trei la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalul Municipal Curtea de Argeş, respectiv la Pediatrie. Totodată, cu aprobare de la Ministerul Educaţiei şi în baza documentelor medicale, alţi zece candidaţi au susţinut examenul în condiţii speciale: li s-a prelungit cu o oră timpul de rezolvare a subiectelor sau, după caz, au avut la dispoziţie o sală separată.
În Argeş, probele scrise au fost organizate în 127 centre de examen.
„Proba scrisă la limba şi literatura română a fost derulată fără incidente nedorite. Cei mai mulţi dintre elevii noştri au ieşit încrezători de la examen fiindcă au primit subiecte cu grad scăzut de dificultate”, a apreciat inspectorul şcolar general adjunct.
„Perle” de la simulare
Încheiem cu câteva „perle” ale elevilor de clasa a VIII-a culese de profesori din „grădina” simulării evaluării naţionale 2017 (limba şi literatura română): „Una din trăsăturile genului liric este visătoarea, pentru că poetul visează nişte treburi”; „Autorul nu a găsit, cred eu, o rimă pe care să o pună cruciş în poezie”; „Tipul de rimă este banal, în sensul că amândouă versurile se termină la fel”; „Rolul cratimei este să încalece două cuvinte”; „Pot să scriu multe propoziţii cu «dacă», dar nu ştiu de care sunt. E un cuvânt frumos şi interesant şi promit că o să insist pe el”.
M. NEAGOE