Luni dimineaţă, la ora opt, ca pentru începutul şcolii primare de lângă mine, a început „demontarea” junglei de la Calais. Calais este oraşul de pe malul Canalului Mânecii unde s-au acumulat mii de imigranţi veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu (Siria, Irak, Afganistan, Liban) cu speranţa că se vor putea strecura într-un vagon de tren sau un camion pentru a trece în Marea Britanie. De foarte mult timp, această „junglă” este un loc de speranţă pentru unii, dar mai ales un loc de bătaie, jaf şi ilegalitate. Peste 7.000 de imigranţi urmau să părăsească tabăra pentru a se duce la centrele de primire şi orientare repartizate pe tot teritoriul Franţei. Operaţiunea ar trebui să dureze trei zile. A fost închiriat un hangar de 3.000 mp unde erau organizate patru cozi: una pentru majori, a doua pentru persoanele vulnerabile, a treia pentru familii şi, în fine, a patra pentru minorii singuri. Li se propun două destinaţii şi fiecare corespunde unei brăţări colorate. Într-o altă sală erau şase corturi de 50 de persoane. Cum se umplea unul, venea un autobuz să-i ia. Centre de primire sunt în toată Franţa cu excepţia regiunii pariziene şi a Corsicăi. Cei 1.300 de minori izolaţi urmau să aibă o convorbire cu reprezentanţii Ministerului de Interne britanic şi francez. S-au pregătit containere în care vor fi găzduiţi un timp. Luni, doar 70 de minori au putut ajunge la familiile lor în Marea Britanie.
Imigranţii care refuză să meargă în centrele de primire, pentru că vor cu tot dinadinsul să treacă în Anglia, vor ajunge în centre de retenţie franceze. Desigur toate acestea sunt pe banii contribuabililor francezi, adică ai noştri.
Suntem înconjuraţi de 1.250 poliţişti şi jandarmi care au un obiectiv clar: „Jungla” de la Calais trebuie ştearsă de pe hartă. De ieri, 40 de lucrători vor demonta corturile şi celelalte structuri. Dar întrebarea este cum vor proceda autorităţile pentru a împiedica formarea unei noi „jungle”.
La viitoarea junglă mă duc şi mă instalez acolo şi le spun că sunt minor… mintal.
Alex HOROVEANU