Europarlamentarii susţin primirea României în Spaţiul Schengen.
Marea majoritate a europarlamentarilor au solicitat primirea Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen în timpul dezbaterilor din Parlamentul European de la Strasbourg.
Anterior, europarlamentarii bulgari din toate grupurile politice au prezentat o declaraţie comună, în care au cerut ridicarea blocadei de 11 ani impusă de Consiliul UE ambelor ţări.
„Mi-e ruşine de cetăţenii bulgari şi români, pentru că nu sunt trataţi în mod egal”, a spus europarlamentarul olandez Sophie in’t Veld, a cărei ţară se opune primirii Bulgariei şi României în Schengen.
„Mi-e ruşine cu guvernul olandez, pentru că este unul dintre principalele obstacole, în mare măsură din cauza unor motive politice. Respectarea regulilor europene nu este opţională. Nu pot exista standarde duble. Din această poziţie, vreau să fac apel la premierul Rutte să respecte regulile şi să sprijine aderarea Bulgariei şi României la Schengen”, a adăugat Sophie in’t Veld.
Reamintind că există o nouă situaţie geopolitică, europarlamentarul de la Renew Europe, Ilhan Küçük, a subliniat: „Nu se poate ca unii să fie ţinuţi la uşă, deşi fac parte din UE, în timp ce alţii se bucură de marile beneficii şi posibilităţi în cadrul UE. Acest standard dublu creează o calitate dublă a cetăţenilor”.
„Facem parte din sistemul de informaţii Schengen, pe care îl alimentăm şi contribuim la securitatea tuturor cetăţenilor europeni”, a declarat europarlamentarul din Partidul Popular European, Andrei Kovacev.
Europarlamentarul din Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, Petăr Vitanov, a subliniat: „De 11 ani, Comisia şi Parlamentul recunosc în mod repetat pregătirea Bulgariei şi României şi, în acelaşi timp, timp de 11 ani, cetăţenii bulgari şi români au fost prizonieri ai jocurilor politice, în care noi şi noi criterii sunt puse celor două ţări, în contradicţie completă cu dreptul din Schengen”.
Eurodeputatul german de extremă dreaptă Guido Reil din grupul Identitate şi Democraţie s-a opus primirii celor două ţări în Schengen, afirmând că de mulţi ani graniţa bulgaro-turcă a fost în mâinile mafiei, ceea ce înseamnă că, potrivit spuselor sale, mafia poartă uniformă.
„Cele două ţări nu trebuie să fie nici în UE, nici în Schengen”, a conchis acesta. Declaraţia sa a fost calificată drept o insultă la adresa ambelor ţărilor membre.
Preşedinţia cehă va organiza, săptămâna viitoare, o misiune de experţi în cele două ţări cu reprezentanţi ai Comisiei pentru a evalua implementarea principalelor părţi ale legislaţiei Schengen. Problema primirii celor două state în Schengen va fi discutată la Consiliul European din decembrie.
Foto descriptiv