Cu ocazia unei vizite la Bruxelles, în avion, clasa Business era ocupată de europarlamentari români. Am văzut-o şi pe Daciana Sârbu, fost deputat de Argeş, devenită din „fata lu’ tata” (fost ministru al Agriculturii) soţia premierului (Victor Ponta). Nu mai auzisem nimic notabil despre cea care îi învrăjbise pe social-democraţi prin paraşutarea ei pe lista PSD Argeş direct pe un loc eligibil, deşi „alegerile” electronice din filială spuneau altceva. Zborul la clasa I nu este însă singurul beneficiu pentru oamenii pe care ne pregătim din nou să-i trimitem să ne reprezinte ţara în UE.
Activitate şi… privilegii
Printre cei care aspiră la un nou loc de eurodeputat se află şi argeşeanca Gabriela Zoană (PSD), care ne-a spus că sunt multe de făcut în PE pentru cine e interesat de asta. Pentru toţi sunt multe… privilegii şi un trai liniştit asigurat. Există o parte financiară deloc de neglijat a acestui post. Un salariu îndrăzneţ, o cheltuială cu biroul personal şi mai îndrăzneaţă, un oraş puţin mai scump decât Bucureştiul şi gratuităţi diverse. Şi o diurnă care îi permite unui eurodeputat să îşi economisească salariul.
Bani
Salariul standard pentru un europarlamentar este de aproape 7.000 euro pe lună net. Dar asta nu e nici pe departe întreg beneficiul. Parlamentarul ajuns la Bruxelles mai primeşte o sumă standard lunară de 4.300 euro pentru acoperirea costurilor cu biroul personal. Însemnând chiria biroului, facturile şi tehnica de calcul (Daciana Sârbu, de exemplu, avea o consilieră din Piteşti la birou). Drumuri gratis acolo, acasă şi în toată lumea. Decontarea tuturor călătoriilor în interes de serviciu între Bruxelles şi Strasbourg. Dovada cheltuielii este biletul, care poate fi business class la transportul aerian şi clasa I la tren. În plus, există o limită de decontare anuală a călătoriilor prin lume, de 4.200 euro. Îşi pot deconta până la 24 de călătorii în ţara de origine. Adică pot merge acasă pe bani europeni de două ori pe lună. De asemenea, un parlamentar european are o diurnă de 304 euro în zilele în care participă la sesiunile parlamentare. Ca fapt divers, diurna este ceva mai mare decât salariul mediu net lunar din România, care este 1.263 lei, adică 266 euro, calculat la cursul la zi comunicat de BNR. În final, primeşte înapoi două treimi din cheltuielile personale medicale.
Costul vieţii în Bruxelles
Un prânz normal în Bruxelles, unde îşi are sediul central Parlamentul European, este de 15-20 euro. Abia la cele mai scumpe restaurante din urbea belgiană o masă de două persoane ajunge la 60 euro. Chiria unei garsoniere în centrul oraşului este de 800 euro şi de 700 euro în restul oraşului. Diferenţa mică fiind dată de suprafaţa redusă a oraşului, de doar 32,61 kmp. Ca ordin de mărime, suprafaţa Bucureştiului este de 228 kmp, Bruxelles fiind comparabil cu un sector din Capitală. Costul lunar al tuturor utilităţilor unui apartament, de la lumină până la plata gunoiului, este de circa 130 euro, însă dacă închiriezi o locuinţă, plata utilităţilor este strict treaba proprietarului.