1 Octombrie este data la care, în întreaga lume, este marcată Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân. Evenimentele care se organizează în această zi, atât la nivel național cât și internațional, au scopul de a le informa pe femei cu privire la importanța efectuării, din timp, a analizelor necesare depistării precoce a acestei afecțiuni.
Potrivit statisticilor Centrului internaţional de cercetare în domeniul cancerului, această afecțiune a făcut, în 2018, peste 18,1 milioane de noi cazuri şi, deja, aproape zece milioane de decese. Dintre acestea, cele mai multe decese au fost cauzate de cancerul de sân, această formă de cancer fiind, la nivel mondial, principala cauză de deces prin cancer la femei.
În România, cancerul de sân este cel mai frecvent și prima cauză de deces prin neoplazii. Rata supraviețuirii la cinci ani este de 60%, dar poate depăși 80% în cazul bolii depistate precoce. În țara noastră statisticile sunt alarmante. Potrivit datelor prezentate, anul acesta, de Coaliția pentru Sănătatea Femeii, la fiecare trei ore moare de cancer la sân o femeie, iar la fiecare oră este diagnosticat un nou caz.
Numărul femeilor diagnosticate, anual, cu cancer mamar ajunge la aproape 9.000 de romance dintre care peste 3.000 pierd lupta cu boala. S-a ajuns la aceste statistici din cauza lipsei de informare și de responsabilitate.
Din acest motiv, președintele Ordinului Asistenților Medicali (OAMGMAMR), filiala Argeș, Estera Stămoiu, a subliniat importanța campaniilor de informare: ,,Cancerul de sân este o afecțiune care te provoacă la luptă nedreaptă, uneori inegală, contra cronometru. Trebuie să facem tot posibilul ca să evităm această luptă, să conștientizăm că doar pornind în acțiuni de amploare, femei pentru alte femei, putem schimba statisticile. Este o afecțiunie care se poate depista în stadii incipiente, care se poate vindeca în proporții uriașe și, dacă în alte state s-a putut ajunge la procente de 90% vindecare, sigur putem să reușim și noi. România are femei remarcabile, capabile să recunoasă și să învingă bariera pusă de cancerul de sân. Aceste femei sunt susținute de elita feminină a asistenților medicali atât prin campaniile de informare, cât și în toate etapele de investigare și tratare a afecțiunii. În România există obiceiul de a merge la doctor doar atunci când simțim durere, ori, în cazul cancerului, știm că durerea apare doar în stadia foarte avansate, când șansele de vindecare sunt aproape nule.
Voi susține întotdeauna că prevenția este calea cea mai sigură pentru vindecare și voi alege mereu calea, poate mai dificilă, a implicării în educația pentru sănătate alături de asistenții medicali.
Este nevoie acută de informare, de responsabilitate, de iubire petru sine și pentru cei dragi pentru a înțelege că investigațiile de prevenție nu trebuie amânate pentru mâine. Azi este termenul limită! O ecografie sau o mamografie făcută la timp poate face diferența între viață și moarte.
Nu aștepta să doară! Fă-ți o ecografie mamară!”.
2 Comentarii
Anonim
Doamna Estera Stămoiu, preşedinte al Ordinului Asistenților Medicali (OAMGMAMR), filiala Argeş ,vă rog să coborîți din Turnul de fildeş/control/ până la Secția Diabet a Policlinicii Spitalului Județean Argeş (de Urgență) ca să vedeți „elită feminină a asistenților medicali”(doar 2-două !) cum „se luptă” cu sutele şi miile de bolnavi de diabet din tot județul , chemați tot de ele (toți odată)”la consult” pt un medic minunat , dar care nu „s-a privatizat”(până în prezent !) Să fie vorba de bani, ori de…bolnavi ?!
Anonim
Ce părere are DNA despre faptul că toți bolnavii de diabet primesc Recomandare pt. analize medicale (ceea ce este bine !), dar numai la anumite Clinici PRIVATE (ceea ce este … posibilă infracțiune…de competență parchet sau chiar DNA) ? Dacă îndrăzneşti să ceri să faci analize la Spital (cf. Legii), ai rupt cuiul, urmează şicane, amenințări etc. )Care deontologie medicală , care respect pt. pacient ?!Până una alta, nu primeşti insulina, fără de care mori…liniştit, sau eşti purtat/ă pe drumuri până „pricepi” !