După cum v-am informat în ediţia online a ziarului nostru, trei militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung au murit în urma tragicului accident rutier produs joi noapte în zona Valea Urdii de pe raza comunei Dâmbovicioara, iar alţi nouă au fost răniţi şi internaţi în spitale din Braşov, Câmpulung şi Piteşti. Un singur militar a scăpat teafăr din autocamionul care s-a prăbuşit într-o prăpastie de circa 40 m adâncime, după ce ar fi rămas fără frâne. Toţi răniţii sunt în afara pericolului, au o evoluţie bună şi urmează tratamente.
Conduşi pe ultimul drum
Vineri după-amiază, sicriele cu trupurile neînsufleţite ale celor trei victime, plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma, de 38 de ani, caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader, de 32 de ani, ambii veterani ai teatrului de operaţii din Afganistan, şi caporalul clasa a III-a George Emilian Catană, de 40 de ani, au fost ridicate de la morgă. Deşi iniţial s-a dorit ca trupurile celor trei militari să fie duse la o capelă din Câmpulung, iar înmormântarea să fie organizată pentru toţi odată, familiile n-au fost de acord. Astfel, trupurile plutonierului-major Mihai Ionuţ Toma, al caporalului George Emilian Catană şi al caporalului Petre Cristian Toader au fost duse la Mioarele, satul Măţău, la Lereşti, satul Voineşti, şi la Câmpulung, cartierul Mărcuş. Ieri, cei trei au fost înmormântaţi cu onoruri militare, familiilor îndoliate fiindu-le alături rude, prieteni şi camarazi de arme, reprezentanţi ai Ministerului Apărării şi ai Statului Major General, ai autorităţilor publice locale, precum şi o mulţime impresionantă de săteni.
Ministrul Apărării, la catafalcuri
Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării Naţionale, a fost prezent în fiecare dintre localităţile amintite, a depus coroane de flori la catafalcurile celor trei militari şi a transmis condoleanţe familiilor acestora. În semn de recunoştinţă şi apreciere a înaltului profesionalism, altruismului, curajului şi spiritului de sacrificiu dovedite pe timpul misiunilor încredinţate, cei trei au fost înaintaţi post-mortem în gradul de sublocotenent. „Vestea morţii lor, pe drumul de întoarcere din misiunea executată la Cincu, a căzut ca un trăsnet. În cumplitul accident din Valea Urdii, Armata a pierdut trei militari de elită, veterani ai teatrelor de operaţii, bărbaţi puternici şi mândri, crescuţi la şcoala aspră a luptătorilor alpini. Asigur familiile celor trei sublocotenenţi că le suntem alături în cumplita suferinţă şi le vom rămâne sprijin, de acum înainte. Întreaga Armată va preţui sacrificiul sublocotenenţilor post-mortem Mihai Ionuţ Toma, George Emilian Catană şi Petre Cristian Toader şi le va păstra o veşnică şi pioasă amintire”, a declarat Adrian Ţuţuianu. Un mesaj similar a fost transmis, vineri, familiilor îndurerate şi de preşedintele Klaus Iohannis.
Accidentul, analizat în CSAT
Între timp, epava autocamionului a fost recuperată din prăpastie, urcată pe un trailer şi transportată la Bucureşti, unde va fi supusă unei expertize tehnice în dosarul deschis de Parchetul Militar. Mâine, în Capitală va avea loc şedinţa CSAT convocată de preşedintele Iohannis, în care, printre altele, vor fi dezbătute probleme referitoare la accidentul de la Valea Urdii, la precaritatea înzestrării Armatei României, la alocarea a 2% din PIB către domeniul apărării, la Carta albă a apărării aprobată vineri în prima şedinţă de Executiv condusă de premierul Mihai Tudose.
Şi reprezentanţii Comisiei de Apărare a Parlamentului admit că e nevoie de tehnică nouă. „Dotarea învechită a Armatei Române este de notorietate. Militarii noştri sunt prea decenţi ca să se plângă cuiva de ea. Îşi asumă să se descurce cu ceea ce au, fiind consideraţi la nivelul NATO printre cei mai performanţi soldaţi în raport cu logistica de care beneficiază. Dar trebuie să depăşim această etapă în care capacitatea individuală suplineşte întârzierea tehnologică. Nu se mai poate. Practic, utilizând instrumente depăşite, vechi, militarii sunt expuşi zilnic unor riscuri vitale. Programul de modernizare a Armatei trebuie să fie demarat urgent, fără certuri între politicieni. Şi trebuie supravegheat atent, pentru că sunt mulţi interesaţi de cele nouă miliarde de euro pe care România le-a prevăzut în acest sens. Vrem să ne asigurăm că aceşti bani se transformă în instrumente sigure pentru militari, nu în afaceri bănoase. Nu va mai fi posibil, astfel, ca nişte eroi care au supravieţuit frontului din Afganistan să devină victime ale unor accidente absurde”, a declarat Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, agenţiei Mediafax.
Val. NICOLAU