În perioada 31 mai – 3 iunie, Sstaţiunea Băile Olăneşti a găzduit Campionatul Naţional de şah şcolar „Elisabeta Polihroniade”, rezervat echipelor mixte, clasele I-IV, competiţie la care a fost prezentă şi o formaţie a Şcolii „Tudor Vladimirescu” din Piteşti. Micii şahişti au reprezentat Argeşul pentru a doua oară la o competiţie naţională pe echipe mixte (3 băieţi+o fată). Echipa a fost coordonată de profesorul de educaţie fizică Alin Mihăilă, cu sprijinul de specialitate al maestrului Cristache Toculeţ, şi a fost alcătuită din Lucian Axente, Rareş Colţan, Leonard Iana şi Erika Toculeţ.
Pentru prima dată, o elevă din judeţul Argeş a câştigat o medalie de aur la o astfel de competiţie. Şi nu oricum! Fără înfrângere, cu 5,5 puncte şi cu un procentaj de 92% pe masa de joc. Această medalie a fost câştigată de Erika după patru ani de muncă.
Erika Toculeţ a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, în ciuda faptului că la începutul competiţiei avea şanse reduse, fiind favorita cu numărul 11 la câştigarea marelui trofeu.
Însă copila a jucat foarte bine, reuşind să se autodepăşească, fiind singura jucătoare care terminat competiţia naţională fără înfrângere, cu cinci victorii şi o remiză.
În urmă cu patru ani, Erika Toculeţ visa la o medalie naţională la şah, dar fiind la o vârstă fragedă şi neavând experienţă competiţională, nu a obţinut-o. Însă, atunci, regretata Elisabeta Polihroniade, regina şahului românesc, a consolat-o pe Erika, şoptindu-i la ureche că ea va fi în viitor campioană. Din fericire pentru Erika, s-au adeverit spusele maestrei, dar din păcate, doamna şahului nu a mai fost prezentă să-i decerneze premiul pe care i l-a prezis, fiind plecată să înveţe şi îngerii să joace şah.
„Şahul, util în dezvoltarea creierului”
Maestrul Cristache Toculeţ, tatăl micuţei campioane, este de părere cî şahul îmbunătăţeşte capacitatea de învăţare, gândire, puterea analitică şi decizională a copilului. „Pentru mult timp, şahul a fost considerat un joc pe care îl pot practica doar intelectualii sau indivizii cu abilităţi de gândire analitică. Ştiinţa a demonstrat că şahul este extrem de util în dezvoltarea creierului, mai ales atunci când este jucat regulat de la o vârstă foarte fragedă. Şahul îl învată pe copil să devină mai organizat şi îi formează obişnuinţa de a gândi strategic în toate aspectele vieţii. Prin natura sa şahul nu este un joc al hazardului, el are reguli stricte, iar succesul în partidele de şah vine doar din ştiinţa jocului şi din exactitatea cu care aceasta este aplicată. Copiii care joacă șah de la o vârstă fragedă prezintă abilități extraordinare de memorare..
În general, jocul de șah este esențial pentru transformarea unui copil într-o ființă umană responsabilă, disciplinată și înțeleaptă. În cocluzie, părinţii trebuie să-şi lase copiii să practice sportul minţii pentru că recompensele vor fi pe măsură”.