Helmut Kohl, fostul cancelar german, s-a stins din viaţă la vârsta de 87 de ani. Am venit în Germania în 1982 şi, după două săptămâni, a fost ales cancelar acest patriot de excepţie care a condus ţara cu dăruire şi care a realizat unificarea celor două Germanii. În plus, a fost un european convins, care, alături de preşedintele Franţei Francois Mitterand, a pus bazele Uniunii Europene. Am fost, deci, martora unei ere încununate de prosperitate şi optimism, de destindere în Europa şi în lume.
Consider că un politician ales de popor trebuie să fie un om în care poţi avea încredere şi care îţi oferă un exemplu, o protecţie şi o garanţie pentru viitor. Noi, cei veniţi din Răsărit, am cunoscut în plus democraţia, o binefacere pentru calitatea vieţii. Îmi reamintesc de cererea unor grupări politice de a fi redusă săptămâna de lucru în anii 1985-1986. Cancelarul Kohl a spus atunci un lucru memorabil: „Germania nu este un parc de distracţii”. Toţi am ştiut să ne construim o nouă existenţă susţinuţi de un sistem stabil şi demn de invidiat. Am asistat la renaşterea fostei DDR vizitând rudele rămase acolo după 1961, când s-a ridicat Zidul Berlinului. Am trăit emoţia reunificării Germaniei cu speranţa că într-o zi va veni şi rândul României. Au urmat deziluziile cunoscute.
Acum se fac pregătiri pentru înmormântarea aceluia care a condus ţara timp de 16 ani şi care a fost „un caz fericit pentru noi, germanii”, cum afirma actualul cancelar Angela Merkel. Este primul politician căruia i se acordă privilegiul de a-i fi organizată o ceremonie la nivel european, ce s-ar putea desfăşura sub genericul „O viaţă pentru Germania şi Europa”. Am avut şansa să trăiesc 35 de ani fără griji, într-un climat benefic din toate punctele de vedere. În plus, mă bucură faptul că astăzi politicieni din Răsărit şi Apus, din Europa şi din toată lumea îi aduc un omagiu acestui mare dispărut numit pe bună dreptate Pater Patriae.
Dr. Mariana CLEMENS