Titlul cărţii: „Este singurătatea o boală?”. Un psihiatru cu experienţă a publicat recent cartea care descrie fenomenul singurătăţii ca factor determinant în declanşarea unor boli grave, cum este cancerul, accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic, depresia sau demenţa. Studii extinse pe o perioadă de 30 de ani au demonstrat că există două faze în viaţa noastră când apare singurătatea.
Tinerii în căutare de lucru se îndreaptă spre centrele urbane, unde contactele sociale sunt reduse, rata de anonimitate e în creştere, iar digitalizarea duce şi ea la izolare şi depresie. A doua fază este bătrâneţea. Oamenii trăiesc astăzi mai mult decât generaţiile anterioare, iar numărul familiilor intacte a scăzut dramatic. În plus, indiferenţa şi lipsa de timp au dus la apariţia unei distanţări.
Numărul gospodăriilor de o persoană a ajuns la 17 milioane, raportat la o populaţie de 80 de milioane. Familia mare, tradiţională, a dispărut cu desăvârşire. Bunicii trăiesc la azil, iar copiii sunt duşi la creşe şi grădiniţe cu orar prelungit. Şcolile oferă masa de prânz şi asistenţă pentru efectuarea temelor. Majoritatea părinţilor sunt ocupaţi şi de aceea copiii vin la orele 16-17 acasă.
De ce sunt relaţiile interumane atât de importante? Experţii răspund: pentru că noi, oamenii, avem două probleme esenţiale: singurătatea şi nesiguranţa. Rudele şi prietenii ne oferă sentimentul de protecţie, de căldură şi înţelegere. 100 de prieteni pe Facebook nu pot înlocui prietenii din viaţa noastră. Noi toţi avem nevoie să ne simţim prietenii, să-i vedem, să-i auzim, să-i îmbrăţişăm. Au apărut şi termeni noi: integrare şi competenţă socială.
Cred că nu există nicio reţetă patentată pentru rezolvarea unui fenomen social. Fiecare om are o personalitate aparte, iar nevoia de socializare este particulară. Dar este verificat faptul că orice activitate colectivă – corul, dansul, excursia sau ajutorul dat vecinilor – are un efect psihic şi fizic benefic. Nu întâmplător aflăm din presă că guvernul din Marea Britanie va desemna un ministru pentru problema „singurătate”. Crucea Roşie britanică a anunţat că în jur de 9 milioane de persoane suferă de izolare socială. Şi este doar un început.