Enterocolita este o inflamație a tractului intestinal, care afectează atât intestinul subțire, cât și cel gros. Această afecțiune are simptome care debutează brusc și este necesară izolarea pacientului, deoarece boala este extrem de contagioasă, fiind în general de natură infecțioasă. Transmiterea are loc prin consumul de alimente contaminate, în general dacă nu se respectă regulile de igienă, însă problema poate apărea și la persoanele mai vulnerabile, care au un sistem imunitar mai slab.
De obicei, afecțiunea este specifică sezonului cald, deoarece temperaturile ridicate favorizează alterarea mai rapidă a produselor alimentare și proliferarea bacteriană. Multe persoane se infectează în vacanță, dacă înghit apă de mare sau consumă apă contaminată. Află mai multe despre enterocolită și cum o poți trata.
Cauze și tipuri
Există mai multe tipuri de enterocolită în funcție de modul de manifestare și de sursa bolii. În funcție de severitatea cu care se manifestă simptomele, putem diferenția între enterocolita acută și cea cronică. Putem vorbi și despre enterocolita necrozantă, asociată cu deteriorarea unor celule intestinale, prezentă cu precădere la bebeluși. Enterocolita hemoragică este asociată cu scaunele cu sânge și este provocată de bacteria E. coli, iar cea pseudomembranoasă determină o inflamare a mucoasei intestinale.
După cauze, putem construi o altă clasificare. De cele mai multe ori, enterocolita este de natură bacteriană, însă poate fi provocată deseori și de diferite virusuri. Uneori, o astfel de problemă digestivă poate fi asociată cu consumul de medicamente sau de substanțe toxice. Medicamentele determină de multe ori infecția cu ciuperca Candida, așadar putem vorbi despre enterocolită fungică. Giardia și alți paraziți intestinali pot cauza și ei afecțiunea, dar ea poate fi și rezultatul unor acțiuni mecanice, de exemplu suferirea unor leziuni la nivelul intestinelor.
Simptome
Simptomele includ greață, diaree, crampe abdominale, febră, frisoane, deshidratare, lipsa poftei de mâncare și stare generală proastă. În cazul enterocolitei acute, apar și vărsăturile, iar cazurile severe pot fi asociate cu prezența scaunelor cu sânge. Deoarece afecțiunea provoacă deshidratarea rapidă, este recomandat ca pacienții să aibă grijă la acest aspect, în special în cazul bebelușilor.
Diagnostic și tratament
De cele mai multe ori, diagnosticarea enterocolitei se face analizând simptomele. Medicul va pune mai multe întrebări cu privire la debutul acestora și la toate manifestările, dar și cu privire la eventuali factori care ar fi putut duce la infectare. Dacă este cazul sau simptomele se agravează, se pot recomanda și alte investigații suplimentare.
Tratamentul enterocolitei este, în principal, simptomatic, iar orice medicamente trebuie administrate cu grijă, doar la sfatul medicului. În funcție de natura infecției, se pot recomanda și alte tratamente, precum cel cu antibiotice (în cazul enterocolitei bacteriene), însă va trebui monitorizat cu atenție.
Un aspect important al tratamentului enterocolitei este reprezentat de regimul alimentar. Pentru ca simptomele să nu se înrăutățească, la început vor trebui consumate alimente ușor digerabile, cum ar fi orezul fiert, carnea fiartă de pui, morcovii fierți sau supa de legume. Ar trebui evitate alimentele picante, prăjite, fructele și legumele proaspete sau orice produse care pot cauza balonare sau pot crește nivelul de aciditate. Consumul de lichide nu trebuie neglijat sub nicio formă, pentru a evita deshidratarea severă.
Enterocolita este o inflamație extrem de contagioasă, dar care poate fi prevenită prin respectarea câtorva reguli de igienă și prin consumul și pregătirea cu grijă a alimentelor. Pentru a face față mai ușor simptomelor și a favoriza o recuperare rapidă, ține cont de sfaturile medicului și nu administra niciun tratament fără indicațiile sale.