# Începe evaluarea naţională cu examene reale!
În Argeş, 4.748 de absolvenţi de clasa a VIII-a susţin evaluarea naţională care începe, mâine, cu prima probă scrisă la limba şi literatura română. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat.
Supraveghere drastică
În Argeş au fost stabilite 128 centre de examen şi patru centre de evaluare. Ca şi în anii trecuţi, lucrările candidaţilor vor fi corectate într-un alt judeţ.
Potrivit metodologiei, cazurile de fraudă şi tentativă de fraudă sunt sancţionate cu excluderea din examen şi acordarea notei 1. Examenele de capacitate sunt monitorizare audio-video.
Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţie o linie Telverde (0800.801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli de la evaluarea naţională. Numărul va fi disponibil în perioada 18-20 iunie, între orele 8-16, iar la 21 iunie, între 8-14.
Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune, media generală obţinută având o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu. Din rezultatele înregistrate în anii anteriori, rezultă că proba la matematică este cea care le dă cele mai mari bătăi de cap elevilor.
La simularea evaluării naţionale din anul şcolar curent, procentul de promovare la nivel judeţean pentru ambele probe a fost de 57,34%.16 elevi au obţinut nota 10 la limba română, 30 de copii au luat nota maximă la matematică şi doar doi dintre participanţi au avut media 10.
Cum a fost anul trecut?
La evaluarea naţională de anul trecut, elevilor le-au picat, la prima probă, următoarele subiecte: literatură – genul epic, iar la partea de gramatică – propoziţia subordonată subiectivă. De asemenea, elevilor li s-au dat un text jurnalistic la prima vedere, în baza căruia au rezolvat mai multe cerinţe. Ultimul subiect a fost relatarea unei întâmplări petrecute într-o cetate.
Anul trecut, după contestaţiile soluţionate în urma desfăşurării evaluării naţionale, procentul final de promovare în Argeş a fost de 75,86%, judeţul nostru ocupând locul 10 în clasamentul naţional al mediilor maxime (în număr de 16). Raportat la numărul notelor de 10 obţinute de candidaţi (107 la limba română şi 72 la matematică), Argeşul s-a clasează pe al patrulea loc, la nivel de ţară. Cele mai numeroase medii de 10 au avut elevii unor şcoli din Piteşti („Ion Minulescu”, „Matei Basarab”, „Mihai Eminescu”, „Mircea cel Bătrân”, „Mircea Eliade”, „Nicolae Simonide”, „Tudor Vladimirescu”, „Al. Davila”, „Ion Pillat”, Colegiul Naţional „Zinca Golescu”), Mioveni („Liviu Rebreanu”) şi Topoloveni („Ion Mihalache”).