…Este diminutivul de la Elbphilarmonie, adică Filarmonica de pe Elba, din Hamburg, care şi-a deschis porţile la 11 ianuarie 2017. Construcţia arhitectonică este considerată o adevărată performanţă, a cărei siluetă, de 110 metri înălţime, se află în port, având forma unui val sau a unui cristal. Baza de susţinere este alcătuită din fostele depozite din cărămidă roşie pentru cacao, tutun sau ceai, din anul 1963.
Acest complex are un loc de întâlnire numit Plaza, cu o terasă la 37 metri înălţime, de pe care poţi admira panorama portului şi a oraşului şi care atrage zilnic aproximativ 16.000 de vizitatori; acolo sunt „ancorate” un hotel, locuinţe, restaurante. Dar atracţia principală o constituie Sala mare de concerte, cu o capacitate de 2.100 de locuri, având forma unui crater, cu orchestra în mijloc. Interesant este însă faptul că din orice loc al sălii sunetul este perceput la fel. Această performanţă a fost realizată de un inginer de sunet japonez, care iniţial a conceput o machetă de probă. De menţionat este şi faptul că oraşul gazdă subvenţionează fenomenul muzical astfel încât biletele pentru concerte sunt accesibile oricui.
La concertul de inaugurare au participat membri ai guvernului, oameni de cultură şi artă, invitaţi străini şi de onoare, dar şi cetăţeni care au beneficiat de o tragere la sorţi a invitaţiilor. Concertul a cuprins piese clasice şi moderne şi a culminat cu „Oda bucuriei”, însoţită de cor, din Simfonia a IX-a de Ludvig van Beethoven.
Sala mare şi sala mică (peste 550 de locuri) constituie efectiv o atracţie şi o şansă pentru promovarea muzicii clasice, mai ales în rândul tinerilor. În acea seară feerică dăruită de muzicieni şi de organizatori la Filarmonica din Hamburg nimeni nu a vrut să mai discute alte aspecte mai puţin vesele legate de finanţe.
Dr. Mariana CLEMENS