În plină eră a globalizării, mediile sociale, politice, dar mai ales economice, sunt expuse unor potențiale riscuri, ce pot conduce la destabilizare. Într-un astfel de context, cea mai vulnerabilă pare a fi piața muncii și, implicit, șansele de inserție în acest domeniu ale tinerilor. Studiile recente indică procente îngrijorătoare ale ratei șomajului. Pentru a putea face față unor astfel de provocări, dar și pentru a-și crea premisele reușitei în carieră, din ce în ce mai mulți tineri participă la proiecte și acțiuni care să-i conducă, încet, dar sigur, către cariere de succes.
Un grup de elevi ambițioși, creativi și cu inițiativă de la Colegiul Național „Zinca Golescu″, îndrumat de profesor Aida Grecu – coordonator proiect alături de prof. Maria Broștescu – director, prof. Daniela Luță – director adjunct, prof. Aurel Bădiță, prof. Cristina Constantinescu, prof. Cristina Vlăsceanu și contabil Eugenia Zichil, a fost promotorul unei palete diversificate de activități interactive în sfera antreprenoriatului, derulate în perioada 15.04.2018 – 21.04.2018 și incluse în programul de lucru al activității de predare/învățare/formare din cadrul proiectului Erasmus+KA2 ”Career Based Opportunities″- 2017-1-PL01-K219-038701, cofinanțat de Comisia Europeană cu 22.725 euro.
Oaspeții colegiului întâmpinați în mod tradițional, cu pâine și cu sare, au avut parte de un tur al școlii, descoperind astfel particularități ale sistemul de învățământ românesc. În spiritul jovial care-i caracterizează, tinerii au interacționat, înlăturând orice barieră culturală sau lingvistică. A urmat apoi un schimb de informații culturale, fiecare țară parteneră oferind detalii despre sistemul propriu de învățământ dar și despre cultura școlară a instituției educaționale pe care o reprezentau. Ca un preambul al activităților antreprenoriale complexe, elevii au fost angrenați în workshopuri care să le descopere viziunea asupra unor concepte de tipul antreprenor sau angajat.
Astfel, alături de colegii lor din țări precum Polonia, Italia, Turcia și Bulgaria, elevii români au format echipe mixte de lucru, participând la ateliere menite să le testeze atât spiritul antreprenorial, cât și abilitățile de cooperare în echipă și nu în ultimul rând, capacitatea de comunicare în limba engleză. În fiecare zi au fost organizate activități interactive de tipul căutare de comori- pentru descoperirea principalelor obiective culturale ale Municipiului Pitești, redactarea unei scrisori de intenție – pentru obținerea unui loc de muncă, scrierea unui plan de afaceri – pentru inițierea unei afaceri, târgul de firme de exrcițiu – ca exemplu de bună practică oferit de elevii din Colegiul Național „Zinca Golescu″ și Colegiul Economic „Maria Teiuleanu″, conferința cu oameni de succes locali – pentru inspirație, toți implicându-se cu entuziasm, resonsabilitate și creativitate. De asemenea, au descoperit rolul și importanța certificatelor europene în formarea lor profesională, de la consilierul de comunicare al Centrului Europe Direct Argeș – doamna Ionela Panait, partener în proiectul nostru.
Apogeul experienței a fost atins în timpul vizitelor desfășurate în cadrul vizitelor de documentare desfîșurate la două companii regionale de renume – Automobile Dacia-Grup Renault România și IPEE din Curtea de Argeș, firme cu obiect de activitate diferit, dar cu un impact deosebit pe plan național și internațional. Dacă la Automobile Dacia-Grup Renault România elevii și dascălii lor au avut șansa de a descoperi istoricul companiei de la înființare până în prezent, evoluția produsului finit, în speță al mașinii Dacia, de-a lungul anilor și de a observa îndeaproape procesul de producție în turul organizat cu trenulețul dedicat, declarându-se încântați de această oportunitate, în timpul vizitei la IPEE din Curtea de Argeș, au luat parte în calitate de observatori, la un amalgam de activități derulate pe parcursul unei zile de lucru în această companie care produce, depozitează și distribuie aparataj electric de joasă tensiune, incubatoare pentru ouă și produse pentru uz gospodăresc, bucurându-se de întreg aportul managerului, dar și al angajaților, care au fost încântați să le ofere răspunsuri și indicații la multitudinea de întrebări.
Activitățile de instruire în domeniul antreprenoriatului s-au încheiat cu întâlnirea, pe care toți cei implicați în proiect au avut-o, cu oameni care au cunoscut succesul din Argeș: doamna Olimpia Doru – proprietar al firmei New Design Composite, domnul Constantin Dedu – președinte al Asociației Imago Mundi, doamnele Grațiela Mircea și Mihaela Stănciulescu – co-proprietare ale firmei Nova Skin. Aceștia le-au împărtășit experiența lor din domeniile în care activează, dezvăluindu-le variate aspecte legate de explorarea unui astfel de mediu, de la șansele, piedicile, provocările, succesele, până la eșecurile de care au avut parte de-a lungul carierei, încurajându-i pe elevi spre experimentarea a tot ceea ce ține de antreprenoriat, spre valorificarea oricărei șanse ivite. Interesant este faptul că aceștia au descoperit conceptul de succes spiritual ca parte esențială a reușitei, fiind sfătuiți să realizeze acest echilibru în carierele lor. La finalul întâlnirii, tot mai mulți erau convinși că pot ajunge să cunoască succesul, inspirați fiind de niște învingători. La rândul lor, invitații au fost plăcut impresionați de vitalitatea, maturitatea și de setea de cunoaștere a tinerilor, exprimându-și încrederea că astfel de personalități pot garanta stabilitatea și siguranța societății.
Cum un proiect de o asemenea anvergură presupune nu doar schimb de bune practici, ci și de cultură, propunându-și să elimine orice barieră, oaspeții străini au gustat din plin din cultura locală, cu precădere elevii, care au fost găzduiți de către colegii lor de la Colegiul Național „Zinca Golescu”. La final, toți s-au arătat încântați de ospitalitatea și de căldura cu care au fost întâmpinați. Nici specificul cultural al regiunii nu a fost omis, organizatorii prezentându-le principalele edificii și manifestări culturale, precum Simfonia Lalelelor.
Săptamâna de lucru s-a încheiat cu o seară festivă antrenantă, în care elevii de la Zinca și-au încântat oaspeții cu talentul lor artistic, susținând un program cuprinzător, cu dansuri moderne și tradiționale, tonuri muzicale care mai de care mai antrenante, de la acorduri de chitară, slow, până la hip-hop. Magia serii a fost completată de prezența renumitului Ansamblu „Dorul″, care are în componență atât absolvenți, cât și elevi actuali ai colegiului; prin dansurile lor populare, au confirmat bogata tradiție culturală a zonei și au atins coarda sensibilă a oaspeților din proiectul ”Career Based Opportunities″. Toți participanții s-au prins într-o horă a prieteniei, iar preț de câteva minute inimile tuturor au vibrat românește, emoțiile de final garantând succesul acțiunii.
Părerea unanimă este că activitatea de învățare/predare/formare, organizată de către Colegiul Național „Zinca Golescu”, a fost o reușită, toți cei implicați, elevi și dascăli, beneficiind de o experiență care, indubitabil, le-a lărgit orizonturile profesionale și culturale. Astfel de proiecte Erasmus+ sunt dovada vie a faptului că oamenii pot înlătura bariere de orice natură, atunci când au același crez, atunci când luptă pentru evoluția și pentru binele omenirii.
Informațiile prezentate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului articolului, iar Comisia Europeană și Agenția Națională în Domeniul Educației și Formării Profesionale nu sunt responsabile pentru felul in care este folosit conținutul acestor informații.