După cum v-am anunţat zilele trecute, printr-un proiect intercultural de tradiţie, Şcoala „Ion Pillat” din Piteşti (fostă Nr. 3) a primit în vizită oaspeţi turci. Profesori, elevi şi părinţi au călătorit prin ţară şi au admirat o mulţime de obiective turistice. Ieri, în ultima zi dinaintea plecării, temerarii au mers la Uzina Dacia ca să descopere procesul de fabricaţie al celor mai bine vândute automobile din România şi, totodată, una dintre mărcile recunoscute la nivel mondial. Dincolo de porţile uzinei, grupul din Turcia a rămas impresionat de frumuseţile patriei căci, în periplul de aproape o săptămână, a avut parte de un program plin de activităţi.
Efortul a meritat
„Deşi a fost foarte obositor, atât profesorii, cât şi elevii din Turcia s-au bucurat nespus de vizită. Au rămas impresionaţi de Palatul Parlamentului, de Castelul Peleş, Bran şi de platoul Bucegilor, unde au putut admira «Babele» şi «Sfinxul». De la noi din judeţ cel mai mult le-a plăcut Muzeul Goleşti şi Vila «Florica». Practic, în fiecare zi a fost vizitat cel puţin un obiectiv de care musafirii noştri au fost foarte încântaţi. Prin urmare, considerăm că şi iniţiativa de anul acesta a fost o reuşită. Ne dorim ca acest proiect să continue!” – ne-a mărturisit Ioana Popescu, director adjunct al Şcolii „Ion Pillat” şi totodată unul dintre organizatori.
O experienţă unică
Şi elevii au confirmat cele spuse de „doamna directoare”. Iată, spre exemplu, ce ne-a declarat Daria Crivac, elevă în clasa a VII-a la şcoala sus menţionată: „Este prima mea participare şi pot să vă spun că a fost o experienţă unică de care avem nevoie măcar o dată în viaţă. Prietenii noştri din Turcia (căci între noi s-au legat prietenii) au rămas muţi de uimire când au urcat ieri cu telecabina pe platou (n.r. – Bucegi). Sigur, le-a plăcut şi la Bucureşti, dar zona montană a fost fără discuţii preferata lor. În ceea ce ne priveşte pe noi, românii, am trăit aceleaşi senzaţii de bucurie când am vizitat Turcia, astă-toamnă. Programul a fost foarte bine calculat, echilibrat, iar turcii – foarte primitori. Recomand tuturor elevilor care nu au participat încă să-i convingă pe părinţi că merită!”.
La rândul lor, învăţăceii din Turcia au spus că, dincolo de acest proiect, îi vor primi oricând cu braţele deschise pe prietenii de la Şcoala „Ion Pillat”. În această dimineaţă, la ora 5.30, ei vor pleca către localitatea din care provin, Afyon Karahisar, situată la 500 km de Istanbul.
George OLTEANU