Într-o lume grăbită, în care tehnica avansată este foarte căutată, există şi tineri care ar renunţa oricând la un joc pe calculator sau pe tabletă pentru o partidă de tenis de masă. În acest context, câţiva elevi de la Şcoala „Matei Basarab” din Piteşti, pregătiţi de profesorul de educaţie fizică şi sport Claudiu Pribeagu, obţin pe bandă rulantă medalii preţioase la diferitele competiţii.
Acum patru ani a început totul
Conştient că lumea virtuală creată de computer (jocuri, internet) îndepărtează copiii de viaţa reală, profesorul Pribeagu s-a gândit să le creeze elevilor săi un mediu propice dezvoltării fizice şi intelectuale. Aşa că, în urmă cu patru ani, şi-a format o grupă de copii cu care să facă performanţă. A selectat atunci nu mai puţin de 30 de elevi cu chemare către ping-pong şi a început să le explice, pas cu pas, regulile acestui joc.
Anii au trecut, elevii au îmbinat perfect utilul cu plăcutul, obţinând peste o sută de medalii în diverse competiţii. Îi este greu profesorului să-i nominalizeze pe cei mai buni dintre cei buni. Spune, în schimb, că toţi muncesc la fel de mult, sunt înzestraţi cu talent, iar medaliile câştigate constituie rodul muncii riguroase şi consecvente pe care o desfăşoară.
Pentru a putea participa la competiţii, condiţia esenţială era ca aceştia să fie legitimaţi în cadrul unui club. Aşa că profesorul Claudiu Pribeagu a făcut demersurile necesare în această privinţă. Şi a reuşit. Astfel, în acest moment, unii dintre copii sunt legitimaţi la clubul Top Arena Topoloveni, iar alţii reprezintă în concursuri gruparea SCM Piteşti. Pe viitor, profesorul intenţionează ca elevii săi – care au vârste cuprinse între 7 şi 14 ani – să aibă dublă legitimare şi să participe la un turneu de calificare în Divizia B.
„Multă, foarte multă muncă”
Cel ce şlefuieşte talentul celor 30 de elevi de la Şcoala „Matei Basarab” din Piteşti, care doresc să facă performanţă în tenisul de masă, este modest. Spune că meritul pentru rezultatele obţinute este doar al elevilor săi. „Eu nu am făcut altceva decât să le explic pas cu pas ce presupune acest sport. Tenisul de masă este unul dintre cele mai rapide sporturi din lume. Le-am spus de la început că pentru a se face remarcaţi în acest sport, trebuie să muncească foarte, foarte mult. Au înţeles mesajul meu şi sunt mândru de ei. Mi-au spus că doresc să devină sportivi de calibru în aria tenisului de masă. Sunt copii extrem de talentaţi şi serioşi, care au o mulţime de reuşite. Mă bucură faptul că elevii, indiferent de vârstă, iau în serios disciplina sportivă pe care o practică. Performanţa înseamnă foarte multe ore de antrenament şi, mai ales, pasiune pentru acest sport. Eu merg la toate concursurile cu optimism, pentru că mă bazez în primul rând pe şedinţele de pregătire efectuate cu maximă seriozitate. Sunt şi blând, dar şi dur, atunci când situaţia o cere. Sunt un profesor exigent, recunosc, dar dacă nu eram aşa, nu reuşeam nimic. Aş dori să mai precizez că tinerii sunt susţinuţi necondiţionat de părinţi şi chiar de profesorii de la şcoală. Tuturor vreau să le mulţumesc pentru sprijinul şi înţelegerea de care dau dovadă de fiecare dată când copiii merg în turnee. Am planuri măreţe cu aceşti elevi. Veţi mai auzi de noi mulţi ani de acum înainte”, ne-a declarat profesorul de educaţie fizică Claudiu Pribeagu.
Peste 90 de concurenţi
Marţi, inimosul profesor a organizat cel mai puternic turneu de tenis de masă destinat elevilor şi intitulat „Cupa Sudului”.
Au participat 99 de copii de la cele mai bune 11 cluburi de profil din ţară, printre care CSS Craiova, CSS Slatina, CS Pristavu Câmpulung, ACSM Dunărea Giurgiu, CSO Voluntari, Curtea de Arges. Nu au lispit, fireşte, nici sportivii de la TOP Arena Topoloveni şi SCM Piteşti, toţi elevi ai profesorului Claudiu Pribeagu.
În final, conform rezultatelor obţinute, pe cluburi, elevii piteşteni pregătiţi de Claudiu Pribeagu s-au clasat pe prima poziţie. Pe locul secund s-a situat CSS Craiova, iar ultima treaptă a podiumul a fost ocupată de CSO Voluntari.
Câştigătorii argeşeni
În funcţie de categoria de vârstă şi de grupa valorică în care au fost repartizaţi, s-au remarcat următorii sportivii argeşeni:
* Juniori II-III, prima grupă valorică: Alexandru Feraru (an de naştere 2002, CS Pristavu, locul I);
* Juniori II-III, a doua grupă valorică: Alexandru Roşu (2005, CS Mioveni, locul I); Raluca Stănescu (2003 – SCM Piteşti, locul II);
* Juniori II-III, a treia grupă valorică: Theodor Muntoiu (2004, SCM Piteşti, locul I), Bianca Mihai (2003, SCM Piteşti, locul II), Denis Sultana (2005, CS Mioveni, locul III);
* Juniori II-III, grupa a cincea valorică: Diana Ene (1999, SCM Piteşti, locul III);
* Juniori II-III, a şasea grupă valorică: George Prună (2006, SCM Piteşti, locul III);
* Copii, prima grupă valorică: Delia Leanca (2007, SCM Piteşti, locul I);
* Copii, a doua grupă valorică: Alice Bogdan (2007, CS Pristavu, locul II);
* Copii, a treia grupă valorică: Alexandru Negescu (2001, SCM Piteşti, locul II), Raluca Dumitru (2006, SCM Piteşti, locul III);
* Copii, grupa a cincea valorică: Byanca Şerban (2006, Curtea de Argeş, locul I), Alexandru Matei (2007, SCM Piteşti, locul III);
* Copii, a şasea grupă valorică: Nicola Mihăescu (2005, SCM Piteşti, locul I).
Întrecerea, o reuşită
Profesorul Claudiu Pribeagu s-a declarat mulţumit la final, considerând că întrecerea a fost o reuşită: „Este cel mai puternic concurs pe care l-a organizat Piteştiul în ultimii şase ani şi nu mă refer la numărul de participanţi, ci la valoarea acestora. Printre participanţi s-au numărat şi trei concurenţi care au reprezentat România în concursuri europene. Aceştia sunt: Alexandru Feraru (CS Pristavu), Bianca Diaconu (CSS Slatina) şi Luiza Popescu (CSS Craiova). Sper să mai pot organiza asemenea turnee, dar este foarte greu. Am nevoie de o sală mai mare, de mese pentru arbitri, dar în special am nevoie de sponsori pentru premierea copiilor. Nu pot să fac totul de unul singur” – a mai spus dl. Pribeagu.
Monica Cristea