Săptămâna trecută, în Piaţa Primăriei din Piteşti a avut loc un flashmob care a promovat lupta împotriva discriminării. La acţiune au participat elevi de la Colegiul Naţional „Alexandru Odobescu”, dar şi din Polonia, Islanda, Suedia, aceştia venind prin programul Erasmus.
Elena Andreea Spiridon are 17 ani şi este elevă a Colegiului Naţional „Alexandra Odobescu”. Ea a fost implicată activ în acţiune, iar noi am reuşit să stăm de vorbă cu ea.
„Flashmob-ul este o metodă de a atrage atenţia asupra oamenilor ce vor să militeze într-un mod paşnic. Fiind folosită deja în toată lumea, ne-am gândit şi noi că ar putea fi modul perfect de a evidenţia proiectul Erasmus + «Say no to xenophobia», organizând acest flashmob format dintr-un marş al prieteniei şi toleranţei, urmat de o coregrafie în faţa Primăriei. Discriminarea este un subiect extrem de delicat, dar care trebuie tratat cu realism. Am ales această temă deoarece ne dorim să oprim răspândirea xenofobiei în lume”, ne-a spus Elena.
„Schimb de idei”
Tânăra a fost plecată în afara ţării pentru un schimb de experienţă: „Am participat la mobilitatea din Vestmanayer, Islanda. Săptămâna petrecută alături de copiii islandezi, suedezi şi polonezi a fost minunată. Am făcut schimb de idei, de moduri de viaţă, iar activităţile organizate la şcoală ne-au dezvoltat personal, ne-au ajutat să ne cunoaştem.”
„A avut efect”
Prin această acţiune tinerii au vrut să combată discriminarea, dar şi să atragă atenţia altor oameni: „Prin acest flashmob ne-am dorit să atragem atenţia asupra discriminării. Am constatat, cu fericire, că după distribuirea videoclipurilor cu marşul şi spectacolul organizat, oamenii au fost foarte interesaţi. Am primit întrebări atât pe social media, cât şi la liceu. Se pare că a avut efect.”