Vergiliu Gorgoi, directorul Liceului Tehnologic „Dinu Brătianu” Ştefăneşti, îi… vânează pe elevii de gimnaziu care îşi vor susţine, în această lună, examenele de corigenţă.
Miza „bătăliei” purtate pe frontul Educaţiei argeşene este uriaşă: completarea locurilor libere în învăţământul liceal la respectiva unitate şi menţinerea în activitate a cadrelor didactice.
În caz de eşec, colegii de cancelarie ar putea îngroşa rândurile dascălilor navetişti care îşi caută cu disperare – la Mozăceni, Stâlpeni, Rucăr sau aiurea în judeţ – un post sau o catedră.
Cu ochii pe ei, ca să nu-i ia alţii…
Liceul „Dinu Brătianu” a încheiat prima sesiune a bacalaureatului cu 0% promovabilitate. Un asemenea rezultat dezastruos nu este în premieră pentru instituţia din Ştefăneşti, care nu stă bine nici la capitolul înscrieri în clasa a IX-a.
Fiindcă până ieri avea doar 18 pretendenţi la clasele de profesională. Scorul ruşinos înregistrat (şi) în acest an şcolar la examenul de maturitate nu-i taie elanul directorului de liceu de a completa, cu elevii corigenţi din gimnaziu, locurile disponibile pentru anul de învăţământ 2018-2019.
Concret, profesorul Vergiliu Gorgoi este „cu ochii pe cei dintr-a VIII-a, ca să nu-i ia alţii”. Cum ar fi omologii săi de la Topoloveni. Zilele astea, directorul liceului tehnologic de la Ştefăneşti o să-i caute personal la domiciliu pe corigenţii ultimei clase de gimnaziu care locuiesc în oraş sau în localităţile limitrofe; ştie că sunt în jur de 60.
„Lupta” de lămurire pentru înscrierea la unitatea pe care o conduce nu o va da cu minorii, ci cu părinţii acestora. Bătutul din uşă în uşă este strategia pe care o aplică şeful liceului fără noroc de bacalaureaţi, astfel încât, în toamnă, să funcţioneze, la clasa a IX-a, cu o clasă de liceu şi două clase de profesională.
Eleve gravide în clasa a IX-a
Aflat la un an distanţă de pensionare, directorul V. Gorgoi nu mai vrea să ascundă adevărul „sub preş” şi punctează un alt fenomen îngrijorător: copiii cu copii:
„La liceu am cinci-şase eleve lăuze. Fetele au devenit mame înainte de a începe, în toamnă, clasa a X-a. Dacă li se îmbolnănăvesc pruncii ori dacă nu le mai lasă bărbaţii să-şi continue studiile, aceste eleve care au dat naştere la copii ar avea motive să lipsească des de la cursuri sau chiar să abandoneze şcoala”, a atras atenţia directorul.
Nu ştiu să scrie şi să citească
Până ieri, la Liceul Tehnologic „Dinu Brătianu” Ştefăneşti erau înregistrate 18 cereri de înscriere la şcoala profesională (mecanic auto, vopsitor, tinichigiu şi prelucrător prin aşchiere).
„De obicei, la noi „se varsă” elevii care se plasează, după repartizarea computerizată, sub media de admitere în liceu… E vorba de copiii care, de regulă, nu iau mai mult de nota 6 nici măcar în clasa a V-a, darămite la o probă scrisă de bac. La «Dinu Brătianu» ajung, de regulă, elevi din comunităţi sărace, care nu ştiu bine nici să scrie şi nici să citească. În perioada examenelor de corigenţă (n.n., 23-24 iulie), eu îmi asum responsabilitatea de a mă duce la şcolile gimnaziale din Goleşti, Enculeşti, Dobreşti, Boţeşti etc. pentru a da de urma copiilor corigenţi. O să mă duc la ei acasă ca să îi conving pe părinţii lor să îi îndrume spre liceul din Ştefăneşti”, arată şeful unităţii,
„Când aud de bac, mi se urcă sângele la cap!”
„Bacalaureatul nu este obligatoriu. Obiectivul nostru este să reducem abandonul şcolar; la acest capitol suntem ultimii în Europa. La examenele naţionale suntem în ring cu colegiile naţionale, unde se intră cu medii de la 9 în sus. Pentru absolvenţii de liceu a fost întocmit un program de meditaţii; i-am pus să semneze, dar degeaba. Elevii chiulesc, nu se ţin de cuvânt… Facem pregătire suplimentară doar pe hârtie… Mai greşim şi noi, profesorii… Când aud de bac, mi se urcă sângele la cap!”, îşi spune oful directorul liceului.
Care ar fi soluţia acestor probleme? „Mărirea procentului de locuri la şcolile profesionale, contracte ferme cu cât mai mulţi agenţii economici şi bacalaureat diferenţiat pentru colegii, licee teoretice şi licee tehnologice”, este de părere directorul.
Slabi la învăţătură, buni la meserie
Liceul Tehnologic „Dinu Brătianu” Ştefăneşti a obţinut menţiune pe ţară şi locul I pe judeţ la concursurile de meserii. În anul şcolar viitor va derula, în continuare, programele de formare profesională. În toamnă, elevii se vor perfecţiona în Anglia, Portugalia şi Grecia, diplomele obţinute fiind recunoscute în UE
. „Aşa cum sunt ei, slabi la învăţătură, liceenii de la «Dinu Brătianu» sunt buni meseriaşi la orele de practică; agenţi economici solizi cu care am încheiat parteneriate sunt mulţumiţi de colaborare şi arată că unora li se potriveşte meseria aleasă, ca o mănuşă. În loc să ne ocupăm de activitatea practică de integrare a elevilor în societate, ne preocupăm de performanţa imaginară a copiilor, apoi ne văităm că nu mai avem meseriaşi. Vina o poartă ministerul, nu inspectoratul…”, conchide V. Gorgoi.
3 Comentarii
Anonim
Domnul director prof. ing. Vergiliu Gorgoi este un erou al ŞCOLII şi învățământului argeşean , un mare om al oraşului ŞTEFĂNEŞTI care va avea , cu siguranță , cel puțin un bust (statuie) în fața liceului unde şi-a dăruit peste 40 de ani din viață pentru a da un viitor demn pentru mii şi mii de copii (proveniți din medii defavorizate social) care au devenit adevărați oameni „de meserie”. Felicitări !
Anonim
Ce să cauți domne la Rucăr post de profesor?
Acolo este o mafie de neimaginat. Mai bine te duci la sapă decât la Rucăr.
Și dacă ajungi din greșeală, o să regreți toată viața strâmebele cu care vei avea de a face.
Pe scurt la Rucăr se găsesc rădăcinile MAFIEI
MARIN
”Vina o poartă ministerul, nu inspectoratul…”. Mai bine zis o și mai mare vină o are ISJ Argeș care doar pupă mâna Ministerului și împart șpăgăreala, că- n rest nimic, nicio măsură, … dar în schimb liniște să nu deranjeze Ministerul