Astăzi, elevii claselor a XI-a, a XII-a şi a XIII-a susţin, în scris, simularea la limba şi literatura română. La această testare „de probă” sunt exceptate următoarele conţinuturi: reguli ale monologului, reguli şi tehnici de construire a dialogului, stiluri funcţionale adecvate situaţiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale şi nonverbale în comunicarea orală; textul dramatic postbelic; limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii; perioada postbelică; autorii canonici: Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.
Startul testării are loc în acelaşi timp în toate liceele din ţară, la ora 9 fiind distribuite subiectele. Elevii au la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea cerinţelor. Subiectele sunt asemănătoare modelelor publicate pe subiecte.edu.ro, fiind proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de a dezvolta temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată.
„Antrenamentul” de miercuri va viza proba obligatorie a profilului. În schimb, simularea de joi – proba la alegere a profilului şi specializării – este destinată doar liceenilor din ultimul an, pe care-i aşteaptă, în vară, bacalaureatul „pe bune”. Aceştia din urmă au de ales o disciplină, în funcţie de profil, respectiv, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie sau sociologie. Rezultatele se vor afişea la 29 martie, iar notele pot fi trecute în catalog, la cererea elevilor (scrisă).
De notat şi că, la această examinare, Ministerul Educaţiei va testa pe elevii de clasa a XI-a introducerea a minimum 30% teste grilă în subiectele de simulare la matematică şi istorie, cu scopul de a se realiza evaluarea în baza unor răspunsuri exacte, neechivoce, specificate în barem, fiind astfel imposibilă alocarea unui punctaj diferit de către evaluatori distincţi. În Argeş sunt înscrişi în clasa a XII-a 4.430 de elevi la cursuri de zi, 722 – la seral şi alţi 48 – la frecvenţă redusă. Totodată, în clasa a XIII-a sunt înregistraţi 688 de cursanţi la seral şi alţi 63 la frecvenţă redusă. De asemenea, 4.545 de elevi figurează în cataloagele claselor a XI-a, frecventând cursuri de zi.