A început numărătoarea inversă pentru elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu. În această perioadă, cei care nu au luat şcoala în serios şi nu s-au omorât cu învăţatul încearcă, pe ultima sută de metri, să recupereze câte ceva la materiile de examen. Aliaţi în această „luptă” sunt şi profesorii.
Pregătire
În Argeş, simularea bacalaureatului s-a încheiat cu 39,23% procent de promovare, la clasa a XII-a. Iar la „proba” evaluării naţionale, 57,34% dintre elevii de clasa a VIII-a din judeţ au luat medii mai mari sau egale cu cinci.
Din discuţia purtată cu Mihaela Crişan, inspector şcolar general adjunct, reiese că în urma simulărilor examenelor naţionale soldate cu note nu tocmai mulţumitoare, implicarea personalului didactic argeşean în activităţile de remediere, care să conducă la îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, nu este doar pe hârtie. Vorbim de un efort comun al cadrelor didactice din şcoli (profesori, conducători de catedre, directori) şi Inspectoratul Şcolar, concretizat prin ore de pregătire suplimentară – între două şi patru şedinţe pe săptămână – cu planuri de intervenţie personalizate şi aprofundarea acelor puncte slabe la care elevii au făcut dovada slabei pregătiri. De meditaţii gratuite la clasă beneficiază toţi elevii, şi cei slab pregătiţi, şi cei sârguincioşi.
Orele de pregătire suplimentară sunt adaptate nevoilor de învăţare, activităţile fiind organizate în funcţie de posibilităţile intelectuale diferite ale elevilor şi în funcţie de nivelul lor de pregătire.
Pe lângă faptul că se lucrează individual şi diferenţiat sunt monitorizate frecvenţa la aceste ore, dar şi comportamentul elevilor care susţin, în curând, fie bacalaureatul, fie evaluarea naţională. Şi profesorii au parte de un supracontrol, responsabilii de catedre verificând dacă parcurgerea materiei la toate disciplinele este ritmică şi relevantă.
Elevii care au… dat-o în bară la simulări e musai să conştientizeze, până nu e prea târziu, importanţa promovării examenelor naţionale! Activităţile de remediere de la clasă îi pot ajuta să recupereze din goluri. Ca în fiecare an, liceenii pe care îi aşteaptă bacul finalizează cursurile cu două săptămâni înainte faţă de elevii care nu se află în an terminal, şi cu o săptămână înainte de copiii din clasa a VIII-a. Altfel spus, tinerii dintr-a XII-a şi a XIII-a îşi iau adio de la anii de liceu la 31 mai. Iar copiii care termină cele opt clase gimanziale încheie cursurile la 7 iunie.