Șefa Inspectoratului Școlar citire: Elevi, luaţi o pauză de la chefuri și grătare!
Inspectorul școlar general Elena Liliana Murguleț le recomandă familiilor care au copii de vârstă școlară să o lase mai… moale cu evenimentele prilejuite de zilele de naștere ale odraslelor și să evite petrecerile cu grătar, întrucât infecția cu noul coronavirus poate fi transmisă și în astfel de împrejurări. Există un precedent – trage un semnal de alarmă șefa Inspectoratului Școlar Argeș, arătând că un colegiu din Pitești a intrat în scenariu roșu tocmai din cauza acestor tipuri de întâlniri.
Cazul „Brătianu”
Elena Liliana Murguleț: „Nu este deloc în regulă să mergem la grătar cu familia lărgită și din această întâlnire câmpenească să ne regăsim în situația ca unul dintre copii să vină infectat cu coronavirus la școală. Nu vrem să mai girăm sub nicio formă tipul ăsta de întâlnire, de socializare. Insistăm și transmitem mesajul că renunțăm la socializarea în grupuri mari! Fie că stăm la o terasă, fie că ne aflăm într-o sufragerie foarte largă la astfel de întâlniri există riscul să aibă loc infectarea și îmbolnăvirea. E momentul ca părinții și copiii să fie puțin mai creativi și în modul de a organiza zilele de naștere. Trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze pericolul îmbolnăvirii la acest tip de evenimente private. Ăsta este strigătul meu, e un apel făcut cu maximă îngrijorare. Activitățile familiilor din afara școlii pot cauza bunei desfășurări a activității dintr-o școală. Am date certe că un colegiu din Pitești a intrat în scenariul roșu tocmai din cauza acestor tipuri de întâlniri. E vorba de <<Brătianu>>.”
40 elevi „pozitivi”
Statistica actualizată ieri cu privire la cazurile de Covid-19 arată că 40 de elevi din Argeș sunt confirmați pozitiv cu coronavirus, alți 303 fiind izolați. În mediul școlar avem și angajați infectați cu SARS-CoV-2: 27 cadre didactice, șase cadre didactice auxiliare și un salariat din categoria personalului nedidactic. Totodată, 17 dascăli aflați în izolare continuă predarea online, iar alți 15 profesori care stau acasă din același motiv sunt în concediu medical. La nivelul personalului nedidactic sunt izolate patru persoane.
În acest moment, 67,6% dintre instituțiile școlare și preșcolare (cu personalitate juridică sau structuri) din Argeș funcționează în scenariul 1 sau verde, adică activitățile sau cursurile se desfășoară cu prezența fizică a copiilor și a dascălilor; în cifre absolute este vorba despre 338 de școli, grădinițe sau licee. Pe de altă parte, 156 de instituții școlare (31,2%) sunt în scenariul 2 sau galben; acesta presupune cursuri față în față zilnice pentru elevii din anii terminali și revenirea parțială a școlarilor din celelate clase, prin rotație de una-două săptămâni. Iar în scenariul 3 sau roșu (cursuri exclusiv online) funcționează: Colegiul Național „I.C. Brătianu” Pitești, Colegiul Terțial Non Universitar Pitești, Școala „Adrian Păunescu” Pitești, Școala „Radu Șerban” Sălătrucu, Grădinița „Tic-Pitic” Mioveni și Colegiul Național „Dinicu Golescu” Câmpulung.
Elena Liliana Murguleț: „Statistic vorbind, noi stăm foarte bine în județul Argeș cu incidenţa cazurilor de Covid-19. Ne dorim să stăm cât mai multă vreme cu școlile deschise. Vrem să avem cât mai puține școli care să fie în scenariul roșu. Interesul tuturor este ca elevii să vină la școală în număr cât mai mare și pe o perioadă de timp cât mai îndelungată. Asta este ținta noastră, iar noi ne-am asumat-o. Școala e un mediu sigur! Responsabilitatea și măsurile igienico-sanitare cu care noi ne-am familiarizat și pe care le aplicăm la nivelul școlii să le transferăm către comunitate, către părinți, către familie. Cuvintele de ordine sunt responsabilitatea și conștientizarea riscului îmbolnăvirii.”
Explozie la „Dinicu Golescu”
Inspectorul școlar general a precizat că scenariul roșu de la „Dinicu Golescu” nu are legătură cu situația epidemiologică actuală. Nu Covidul, ci o cauză de natură termică a închis porțile colegiului de la poalele Mateiașului, obligându-i pe toți elevi să învețe online. Elena Liliana Murguleț ne-a explicat ce s-a întâmplat: „A explodat un vas de expansiune și în toată școala este frig, pentru că nu se mai poate face încălzirea. Gândindu-ne la sănătatea elevilor, a fost acceptată propunerea ca ei să stea o bucată de vreme în scenariul roșu, care presupune cursuri online.” Primăria Câmpulung și-a luat angajamentul că va rezolva problema în cel mai scurt timp. E o chestiune de zile ca elevii să revină în băncile colegiului din Câmpulung.
Un Comentariu
Anonim
Doamna inspectoare a luat rău pe tarla.
Situația din școli este dramatică.
La Dinicu Golescu Câmpulung nu se mai fac nici acele puține ore la clasă (erau 2 zile la două săptămâni). Cică a crăpat centrala.
Lecțiile on-line sunt de toată jena. Nu funcționează internetul din clase. Orele sunt transmise sacadat, Din 40- 50 minute nu se pot viziona mai mult de 5- 10 minute și acelea în etape cu întreruperi.
Să înțelegem că se urmărește doar ca părintele să de a banul pentru meditații?
Învățământul a ajuns de toată jena, ca de altfel și dna inspectoare. Am înțeles că doamna în cauză pentru performanța de la ISJ Argeș vrea să ajungă mare parlamentară.
Mai bine ar pune lacătul pe porțiile școlilor și ale ISJ .ului. Astfel, s-ar face economie la buget, că altfel oricum banii sunt aruncați pe fereastră.
Privitor la grătar, este un drept constituțional, nu este treaba doamnei Murguleț că doar nu mâncăm pe banii ei.