Ieri şi azi s-au desfăşurat primele probe scrise ale examenului de bacalaureat. Pentru că am fost curioşi de primele reacţii, am luat legătura cu trei dintre elevii de clasa a XII-a care au vorbit despre subiectele la română.
Primul examen, mai complicat
Prima cu care am discutat a fost Alexandra Dobre, elevă a Liceului „Ion Mihalache” din Topoloveni: „Primul examen a fost puţin complicat, iar stresul a jucat un rol major împreună cu emoţiile. Nu eram sigură de răspunsurile pe care trebuia să le dau”.
Pentru Alexandra nu a fost o surpriză faptul că a „picat” poezia: „Nu mi s-a părut o surpriză, deşi erau zvonuri peste tot că o să pice roman sau comedie. Le-am ascultat şi eu, repetând mai mult pentru ele, dar aveam un dubiu deoarece şi anul trecut a fost poezie şi trebuia să se repete ciclul de liric. Încă de la începutul anului am vrut să învăţ, să înţeleg ce mi se cere şi să încerc să răspund cât mai bine pentru orice subiect şi materie.
Secretul este să faci totul cu pasiune chiar dacă poeziile ţi se par un chin sau fără sens. Ele au ceva deosebit şi sunt chiar frumoase dacă pui suflet şi încerci să le înţelegi. Aşa s-a întamplat şi cu una dintre poeziile care au picat. «Riga Crypto şi Lapona Enigel» a reprezentat mereu poezia mea favorită, deşi pentru alţii era cea mai complicată şi lungă, am învăţat să văd dincolo de aparenţe.”
Tânăra vrea sa urmeze o facultate de limbi străine: „Următorul pas este admiterea la Facultatea de Limbi Străine, m-am pregătit tot anul şi sper să fie totul bine, să mă încadrez la admitere.”
Încântat de subiect
Mihai Dulgheru, elev la Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu”, este următorul pe care l-am întrebat cum a fost primul pas din bacalaureat: „Eu unul, pentru prima probă, pot spune că m-am pregătit în ultimele două săptămâni: am recitit notiţele din clasă şi am învăţat comentariile. Dar am citit aproape toate operele (în afară de «Moromeţii»)”.
Mihai este pasionat de poezie, astfel că a fost încântat de subiect: „Surprinzător de uşoară mi s-a părut prima probă, era de aşteptat să fie poezie. În plus, am avut norocul să pice unul dintre autorii pe care care îi apreciez cel mai mult, şi anume Bacovia”.
Acesta are emoţii pentru examenul la matematică, dar totuşi este încrezător: „Mă aştept ca la matematică să fie mai dificil. Din acest motiv, o să recapitulez toate teoremele importante”.
Subiectele au fost frumoase
Cea de a treia persoană cu care am avut ocazia să discutăm este Maria Mirabela Buzea, elevă la Liceul Teoretic ”Dan Barbilian”: „Prima probă a fost super, sper să fie la fel şi celelalte. Subiectele au fost frumoase, accesibile. La această probă am avut cele mai mari emoţii, pentru că această disciplină ţine de subiectivism. Eu nu cred că poezia a fost o surpriză, deoarece putem primi orice. În mod paradoxal, mă aşteptam la poezie, tocmai pentru că mulţi nu se aşteptau. Se vehicula că vom avea genul dramatic, cum a fost la evaluarea naţională.”
Maria Mirabela s-a pregătit intens pentru bac, la simulări obţinând 10 pe linie: „Consider că m-am pregătit pentru bacalaureat de-a lungul celor patru ani de liceu. Acum, în ultimul an, nu am pus prea mare accent pe acest examen, forţele mele concentrându-se pe admiterea la facultate. Secretul, în ceea ce priveşte procesul de învăţare, este scrisul, cititul, schemele şi, nu în ultimul rând, plăcerea de a învăţa. La limba română, cel puţin, toate mesajele operelor literare din programă alcătuiesc un cod etic necesar fiecărui individ.”
Tânăra are planuri mari pentru viitor, dorind să urmeze o carieră în domeniul juridic: „Sper ca notele să-mi reflecte munca nu numai din cei patru ani de liceu, ci din toţi anii de şcoală. Doresc să dau la Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti. Pentru mine, a fi just este o condiţie a existenţei”.