# Maria Mirabela Buzea are 19 ani, este elevă la Liceul Teoretic „Dan Barbilian” din Câmpulung Muşcel şi este o elevă de nota 10. Ba chiar mai mult, tânăra este singura elevă din Argeş care a obţinut media 10 la simularea recentă a bacalaureatului. Despre cum a reuşit să ajungă la această performanţă, dar şi alte detalii interesante, aceasta ne vorbeşte în următorul interviu.
„Am învăţat constant”
– Eşti singura elevă din Argeş care a obţinut media 10 la simularea bacalaureatului. Cum te-ai pregătit de examene?
– Am învăţat constant, în fiecare zi. Pregătirea pentru bacalaureat, examenul maturităţii, reprezintă pentru mine munca a celor 12 ani de şcoală. Dacă sunt singurul elev din Argeş care a obţinut media 10 la simulare, aceasta mă întristează într-o anume măsură. Cu siguranţă, sunt elevi la fel de buni ca mine, care poate au obţinut medii de 9.90 sau 9.80; dar ceea ce vreau cu adevărat să aduc în lumină este că unii dintre tineri nu prea mai vor să înveţe. Mi-aş dori ca la examenul de bacalaureat să fim 100 de elevi în Argeş cu media 10. Noi suntem viitorul ţării! De asemenea, le mulţumesc, în primul rând, domnilor profesori şi părinţilor. Liceul Teoretic „Dan Barbilian” este o unitate de învăţământ unde excelenţa a devenit tradiţie, atât la examenul de bacalaureat, cât şi la olimpiadele judeţene şi naţionale, datorită implicării permanente a domnului director.
– Te aşteptai la aceste rezultate?
– Da. Am fost foarte fericită când am aflat şi rezultatul meu, mă impulsionează să învăţ şi mai mult pentru bacalaureat, adevăratul examen, şi totodată cel decisiv. La limba şi literatura română am avut cele mai mari emoţii, pentru că subiectivismul îşi găseşte loc întotdeauna.
– Ai o anumită pasiune? Sau o materie preferată?
– Pasiunea mea este învăţatul, iar printre materiile preferate se găsesc limbile străine, limba română şi logica.
– Cum îţi dozezi timpul in aşa fel încât să ai timp suficient pentru a învaţă?
– Am o agendă în care îmi notez tot ce am de făcut pentru şcoală, iar după ce am finalizat o sarcină, o tai cu o linie dreaptă. Acest fapt mă impulsionează să fac totul mai rapid. Regula mea principală este să rezolv temele de îndată ce le primesc (în ordinea priorităţilor), indiferent că nu sunt pentru ziua următoare. De asemenea, îmi rezerv câteva ore, la sfârşitul săptămânii, pentru relaxare, în general sâmbăta, restul timpului fiind destinat studiului.
„Subiectele mi s-au părut uşoare”
– Revenind la bacalaureat, cum ţi s-au părut subiectele?
– Subiectele mi s-au părut uşoare, chiar frumoase. Consider că sunt concepute astfel încât oricine cu un minimum de cunoştinţe să promoveze.
– Crezi că te vei descurca la fel de bine şi la examenele propriu-zise?
– Fac tot ce pot pentru a fi aşa. Sper să mă ajute Dumnezeu să am corectori buni, care să-mi aprecieze munca, mai ales la limba şi literatura română. Nota nu reflectă întotdeauna ceea ce ştie un elev.
– Ce sfat ai pentru tinerii care se află în faţa unor examene?
– În primul rând, le doresc mult succes! Îi sfătuiesc să fie serioşi, consecvenţi. Totul devine uşor când îţi doreşti cu adevărat împlinirea unui vis!
– Ce ţi-ai dori să faci pe viitor? Ce facultate ai vrea să urmezi?
– Îmi doresc să urmez Facultatea de Drept la Universitatea din Bucureşti. Pe viitor, vreau să fiu judecătoare, să devin un om drept, corect, care să judece imparţial orice cauză.