Elena-Adelina Zamfir are 18 ani, învaţă la Liceul de Arte „Dinu Lipatti”, secţia canto-popular, şi este cursantă a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti. Tânăra este pasionată de folclor, având mari planuri în acest domeniu. Despre pasiunea ei, dar şi alte destăinuri, Elena-Adelina ne vorbeşte în următorul interviu.
„Mă ţine aproape de sat”
– De unde a apărut pasiunea pentru folclor şi de ce ai ales tocmai acest tip de muzică?
– La mine în familie dintotdeauna s-a ascultat muzică populară, iar de la bunici am avut ocazia să fac cunoştinţă cu folclorul, cântece care mi s-au aşezat la suflet. Bunicul meu (tatăl mamei mele) cânta cu vocea şi fluierul cântece vechi ciobăneşti, el practicând păstoritul. De la el am învăţat să cânt şi să iubesc zona pe care o reprezint şi cântecele de la interferenţa cu Mărginimea Sibiului. De asta am şi ales muzica populară, pentru că mă ţine aproape de sat, de casă, de bunici şi de multe amintiri.
– Cum descrii dragostea ta pentru muzică şi cum te-a ajutat?
– Prin muzică m-am descoperit pe mine şi mulţi alţi oameni frumoşi care m-au ajutat şi mi-au fost alături. Atunci când încep să cânt, nu fac nimic altceva decât să îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru darul cu care m-a înzestrat, har care îmi hrăneşte sufletul.
La nenumărate festivaluri
– Care sunt reuşitele pe care tu le consideri cele mai importante până în momentul de faţă?
– Fiind membră de opt ani a ansamblului de dansuri populare „Ciobănaşul” din comuna Corbi, dar şi solist vocal, am participat la nenumărate festivaluri. În 2015, la Festivalul „Sus pe Argeş la Izvoare” am avut deosebita plăcere de a cânta împreună cu interpreta de muzică populară sibiană, doamna Nineta Popa, o piesa de-a dânsei.
– Ce simţi atunci când te afli pe scenă?
– Sentimentul pe care îl am atunci când sunt pe scenă este unul de dragoste şi împlinire, dragoste pentru oamenii care mă privesc cu atât de mult drag şi mă ascultă, dar şi împlinirea sufletului meu prin aprecierea muncii pe care o depun încercând să îi fac pe părinţii mei mândri de mine.
– Pe viitor ce ţi-ai dori să faci?
– Vreau să continui cu muzica. Pri muncă multă şi cu ajutorul lui Dumnezeu cu siguranţă vor veni şi rezultatele.
– Ce mesaj ai să le transmiţi tinerilor? De ce aceştia ar trebuie să pună mai mult preţ pe folclor?
– Folclorul, obiceiurile şi tradiţiile cu siguranţă nu vor dispărea niciodată, deoarece suntem foarte mulţi tineri care ne-am îndrăgostit de acestea. Le-aş spune tuturor că folclorul merită ascultat şi pus în valoare, el este tot ceea ce îi rămâne unui popor.