Cu doar două medii de 10, bacalaureatul din anul scurtcircuitat de pandemie s-a încheiat în Argeș, înainte de contestații, cu cea mai mică rată de promovare din ultimii șase ani. În spatele codurilor de identificare ale candidaților, fără nume și prenume, le-am descoperit cu plăcere pe elevele care au obținut, la cele trei probe scrise, nota perfectă. Cele două perfomere sunt din Pitești. Viviana Pantazică a absolvit Colegiul Național „I.C. Brătianu”, iar Diana Ioana Cristea a terminat Colegiul Național „Zinca Golescu”. Un bi-interviu cu bacalaureatele de 10 – citiți în ceea ce urmează.
O experiență stresantă…
* Argeșul are, înainte de contestații, doar două medii perfecte, ale voastre. Notele de 10, la toate cele trei probe, au fost sub 400. Voi credeți că a fost un examen greu?
** Viviana Pantazică: Examenul nu a fost greu în sine, dificultatea subiectelor a fost mică spre medie, dar întregul context, atât al emoțiilor, cât și al pregătirii pe timp de pandemie, a făcut din bacalaureat o experiență obositoare, stresantă. A fost greu să-mi controlez emoțiile, să mă pot concentra pe rezolvarea subiectelor, dar m-a ajutat experiența acumulată în timpul concursurilor și olimpiadelor la care am participat în liceu.
** Diana Ioana Cristea: Nivelul de dificultate al probelor mi s-a părut unul mediu, accesibil pentru oricine. La proba de limba și literatura română, subiectul 3 putea fi abordat de oricine, având în vedere faptul că a fost aceeași operă pe care am avut-o și anul trecut la simulare. La matematică și biologie au fost anumite subpuncte mai dificile, dar care puteau fi rezolvate cu ușurință, atâta timp cât dețineai niște cunoștiinte de bază.
Viitoare studente în România
* La ce facultăți vreți să studiați?
** Viviana Pantazică: Am fost deja admisă la Politehnică, la Electronică, iar prin prisma premiilor de la olimpiada de limba și literatura română aș fi admisă fără concurs la Litere. Obținând media 10, am și mai multe oportunități în față care îmi fac alegerea foarte dificilă, pentru că mă simt sfâșiată de două dorințe contrarii: aceea de a urma drumul literaturii și aceea de a studia științele exacte. Deși poate nu e prea înțelept, amân luarea acestei decizii cât se poate de mult…
** Diana Ioana Cristea: Mai departe voi urma Facultatea de Medicină „Carol Davila” București, secția Medicina Generală. Am ales această facultate din dorința de a-i ajuta pe oameni și de a-i putea sprijini în momentele dificile. Iar cariera de medic reprezintă cea mai nobilă modalitate de a face asta.
Să nu ajungă la extenuare…
* Ce sfaturi aveți pentru viitorii absolvenți de liceu?
** Viviana Pantazică: Colegilor mei mai mici le doresc să se simtă stăpâni pe sine la toate examenele prin care vor trece, pentru că acesta e cel mai important factor ce determină succesul. Desigur, pregătirea e importantă, studiul temeinic și exersarea cerințelor-tip din modelele de bacalaureat. Să nu se streseze prea mult, să profite de timpul de licean și să se distreze, să-și facă nenumărate amintiri frumoase. Bacalaureatul nu e o spaimă așa de mare precum ne imaginăm toți. Până la urmă, banca în care ai stat patru ani de liceu nu o ții minte pentru că ai scris 11 pagini la română la eseul de la subiectul III în ea, ci pentru toate năzdrăvăniile pe care le puneai la cale acolo, împreună cu prietenii tăi.
** Diana Ioana Cristea: Elevilor din generațiile viitoare le recomand în vederea pregătirii pentru examenul de bacalaureat să aibă o organizare a timpului foarte bună, cel puțin în anul terminal și să alterneze perioadele de învățat cu perioadele de relaxare. Este foarte important să nu ajungă în punctul de extenuare și să conștientizeze faptul că sănătatea morală și cea fizică este mai importantă.
2 Comentarii
Zoil
Cam putin doar doi/doua cu 10 in Arges, din 232 pe tara. Cel putin una va ajunge departe , vedea-vom cei care vom mai trai !
Anonim
Compensează cu cazurile de covid. Dacă le-ar da și pe toate…. Pe fata… Sa fim serioși. Argeș e un județ plin de prosti. Ca toate județele din sud…