El este piteșteanul care predă la Oxford. Preocupat de logică, infinit și conștiință.
Theodor Nenu, absolvent al Colegiului Național „Zinca Golescu” Pitești, a absolvit Universitatea din Oxford, fiind licențiat în Informatică și Filosofie, în prezent fiind doctorand la Universitatea din Bristol. Cu o carieră de succes, piteșteanul mai bifează o reușită, întrucât, din această toamnă, va preda la una dintre cele mai prestigioase universități din lume. Theodor ne poveștește mai multe despre proiectele sale, în următorul interviu.
-Cum a început povestea ta?
-Povestea mea a început la Colegiul Național “Zinca Golescu”, unde mi-am petrecut atât anii de gimnaziu, cât și anii de liceu. Acolo mi-am dobândit pasiunea pentru Matematică și Informatică. În toamna anului 2014, am aplicat la multiple universități din Marea Britanie, iar în Ianuarie 2015 am primit vestea că am fost admis la Universitatea Oxford, după un examen de admitere și o rundă de patru interviuri. În anul final de studenție, am aplicat pentru o bursă doctorală în Logică Filosofică la Universitatea Bristol, pe care am primit-o. Aceasta mi-a finanțat cei 4 ani de doctorat. Anul acesta am petrecut câteva luni la Universitatea Harvard din Statele Unite, în calitate de Fellow in Philosophy, unde mi-am completat lucrarea doctorală (pe care o voi susține în curând).
-Povestește-ne despre pasiunile tale.
-În prezent, pasiunile mele intelectuale sunt Matematica, Informatica, Filosofia, Logica, și Evoluția. Primele două m-au fascinat încă din perioada licelului, iar ultimele trei pasiuni au fost cultivate în ultimii 8 ani. Logica am descoperit-o în primul an de facultate. Încă de pe atunci am știut că îmi doresc o carieră bazată pe cercetare în acest domeniu. Evoluționismul a început să mă preocupe serios abia în anul 2 de doctorat, după ce am audiat cursul de Filosofia Biologiei predat la Universitatea Bristol. Anul trecut am urcat un video lung pe YouTube în care încerc să explic publicului larg detaliile și subtilitățile Teoriei Evoluției.
Din fericire, am și niște pasiuni non-academice. Una dintre ele este tenisul de câmp. Nu aș putea să zic că am fost vreodată un jucator competitiv, însa e un sport pe care îl practic cu mare plăcere de multiple ori pe săptămână, și pe care îl urmăresc constant de peste 15 ani. Altă pasiune de-a mea este prestidigitația. Am avut ocazia să asist la spectacolele multor iluzioniști cunoscuți, precum David Blaine, Derren Brown, și Penn & Teller. Am practicat și studiat aceasta artă pentru mulți ani. Închei prin a spune că, de vreo doi ani, am devenit foarte interesat de șah. Într-o perioadă ajunsesem să joc zilnic, câteva ore pe zi. M-am oprit când mi-am dat seama că pierdeam prea mult timp cu șahul.
-Ai publicat 16 episoade pe YouTube pe teme filosofice, podcast-ul tău de Filosofie fiind intitulat “Philosophical Trials”. Cum descrii această interacțiune cu mediul online?
-Am avut neșansa de a îmi începe studiile doctorale în anul universitar 2019-2020. Filosofia este o activitate ce necesită conversație și dezbatere, însă întâlnirile fizice erau aproape imposibile în acea perioada—așa că am simțit nevoia să găsesc o alternativă. Mi-a venit ideea să dau naștere la un podcast de Filosofie intitulat “Philosophical Trials”. Primul meu invitat a fost matematicianul Joel David Hamkins, unul dintre profesorii mei preferați din facultate, cu care am discutat despre Filosofia Matematicii. De acolo, am construit episod cu episod până la episodul 16. Pentru mine, acest podcast este un simplu hobby pe care îl fac din pură plăcere. Mi-a oferit oportunitatea să vorbesc despre Lingvistică, Fizică, Informatică, Psihologie, Religie, etc. cu unii dintre cei mai mari specialiști, precum Noam Chomsky sau Simon Blackburn. Următorul meu episod (pe care îl voi publica în maxim o lună), va fi despre relația dintre liberul arbitru și știintele biologice.
Numărul meu de urmăritori pe rețelele sociale este unul modest, așa că nu pot pretinde că am vreo interacțiune impresionantă cu mediul online. Tot ce pot zice este că, până acum, am primit un feedback foarte încurajator. Oameni din diverse țări mi-au scris că așteaptă cu nerăbdare următorul meu episod, fapt care mă bucură. Îmi pare rău că timpul nu îmi permite să postez mai des. Am participat (în calitate de invitat) și la emisiunile altor creatori de conținut din România, precum cea a fizicianului Cristian Presură, unde am purtat o conversație interdisciplinară despre infinit, fizică, și conștiință.
-În prezent, oferi cursuri la Universitatea din Oxford. Vorbește-ne despre această nouă experiență în viața ta și ce presupune mai exact.
-Universitatea Oxford se diferențiază de majoritatea universităților prin așa-numitul Tutorial System. Studenții de la Filosofie trebuie să scrie săptămânal (cel puțin) un eseu de 2000 de cuvinte, pe care trebuie ulterior să îl dezbată, timp de o oră, cu un specialist în domeniul respectiv. Majoritatea ședințelor de acest tip sunt individuale—nu mai este nimeni în cameră în afară de student și tutore. (Am trecut și eu prin acest sistem intens de învățare și pot spune din proprie experiență că nu este deloc ușor să-ți aperi textul timp de 60 de minute în cadrul unui astfel de tutorial.) Jobul meu curent are doua părți. Prima este de College Lecturer, ceea ce constă în a oferi astfel de tutoriale pentru studenții Colegiului Hertford al Universitatii Oxford. Cu alte cuvinte, mă întâlnesc săptămânal cu multiple grupe de 1 sau 2 elevi, și le testez cunoașterea și înțelegerea timp de o oră. În prezent, mă ocup de următoarele două cursuri: Filosofia Matematicii si Filosofia Modernă Timpurie. A doua componentă a jobului meu constă în contribuirea la dezvoltarea de softuri care să ajute elevii de liceu sa înțeleagă Informatica. Ocazional, ofer prezentări științifice sau filosofice în fața liceenilor britanici, menite să le trezească interesul pentru materia pe care le-o prezint.
-Ai putea să îi sfătuiești pe tineri să urmeze un drum similar ca al tău în carieră?
-Slujba mea curentă este una pe durată determinată. Nu ar fi deloc surprinzător să fiu nevoit să încep o slujbă total nouă, într-un alt sector de activitate, în nu foarte mult timp. Șansele succesului în lumea academică sunt foarte reduse. Din pricina acestor statistici neprielnice, dar și a stresului perpetuu și al incertitudinii constante, sunt reticent să recomand acest drum cu inima deschisă.
-Care sunt planurile și dorințele tale pentru viitor?
-Principalul meu plan este: (1) să îmi găsesc o poziție academică permanentă, (2) să public niște articole de specialitate în ariile mele de interes, și (3) să scriu o carte despre Logică destinată publicului larg.