El este Denis, elevul cu cea mai mare medie la Bac în Argeș.
La examenul național de Bacalaureat, Denis Marian Vlădulescu a obținut cea mai mare medie din județul Argeș. Absolvent al Colegiului „Alexandru Odobescu” din Pitești, tânărul a reușit să ia notele: 9,90 – la matematică, 10 – la limba și literatura română și 10 – la informatică. Elev implicat, responsabil și muncitor, Denis a avut multe reușite pe parcursul anilor de liceu, obținând locuri fruntașe la olimpiade și concursuri. La un pas de media maximă, Denis a depus contestație și speră ca rezultatul final să fie unul pe măsura așteptărilor. Îi dorim succes! Care a fost „cheia” succesului, aflați din următorul interviu.
– Cum te caracterizezi?
-Am 18 ani şi simt că aceasta este vârsta de care pot profita pentru a aduna tot bagajul de cunoştințe de care voi avea nevoie în viitor. Pasiunile se întrepătrund, cumva, cu dragostea mea de a învăța, astfel încât îmbin întotdeauna utilul cu plăcutul.
-Când ai început pregătirile pentru Bacalaureat?
-Pregătirile pentru Bacalaureat au început exact în momentul în care am fost admis la acest colegiu. Un astfel de examen se pregăteşte din timp. Nu am făcut pregătiri deosebite din vară, însă am învățat constant și am rămas concentrat. Singura materie la care am învățat pe cont propriu a fost limba română pentru care, din punctul meu de vedere, nu este nevoie de o pregătire în particular, atunci când ai un profesor care te face să îndrăgeşti materia.
-Cum ți s-au părut subiectele de la examene?
-Subiectele de anul acesta nu ar fi trebuit să prezinte dificultăți majore nimănui. Totuși, dacă ar fi fost chiar atât de ușor, cum mulți spun, trebuia ca toată lumea să ia note mari, ceea ce nu s-a întâmplat. Oricât de ușoare sau de grele ar fi subiectele, secretul stă în a trata cu seriozitate orice aspect legat de materia studiată.
-Ai obținut cea mai mare medie dintre elevii argeșeni. Te așteptai la o asemenea performanță?
-Mă așteptam la note cât mai mari, știind că am rezolvat toate subiectele. Mare mi-a fost surprinderea când mi-am căutat codul și am văzut notele la care doar aș fi putut visa. A fost, într-adevăr, o veste extraordinară. În mod evident, mă subestimasem. Poate că tocmai în asta constă secretul reuşitei: dorința de autoperfecționare.
-Ești la un pas de media 10. Știu că ai făcut contestație la matematică. Ce așteptări ai?
-Probabil ca orice elev atât de aproape de o medie maximă, am așteptări cât mai mari, având în vedere că am rezolvat totul corect. Totul depinde, însă, de corectori și sper ca dânşii să reconsidere maniera mea de rezolvare.
-Ce tips and tricks ai pentru a învăța rapid și cu folos? Ce sfaturi ai pentru elevii care urmează să susțină examenele de bacalaureat?
-Principiul pe care l-am aplicat până acum este acela de a avea logică în gândire și de a încerca să legi toate informațiile între ele. În momentul în care intervine memorarea peste măsură, dispare capacitatea de a asimila informațiile într-un mod ușor de înțeles. Secretul stă în a te pregăti din timp şi a fi foarte organizat. Asemenea oricărui antrenament, efortul trebuie să fie susținut şi constant de la bun început, astfel încât să nu existe momente în care energia să se irosească.
-Ce facultate vei urma?
-Doresc să urmez cursurile Universității Politehnica din București, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, fiind profund pasionat de informatică și matematică. Aș dori să ajung în punctul în care îmi permit să spun că sunt în stare să fac orice legat de programare și matematică, deci țintesc o carieră de programator, în principal.
-Un elev de nota 10 poate îmbina distracția și învățatul?
-Consider că distracția și timpul liber își pot găsi locul simultan în viața unui elev, dacă sunt alternate cu atenție și în proporții corecte. Niciodată distracția nu trebuie să aibă o pondere mai mare decât învățatul, în cazul în care se doresc rezultate cât mai bune. Va fi timp de suficientă distracție după atingerea obiectivelor principale.