Procurorii DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Petre Popescu, la data faptei primar al comunei Boişoara, Vâlcea, şi preşedinte al comisiei locale de fond funciar, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Alături de el au mai fost deferiţi justiţiei Mihai Săndulache, la data faptei vicepreşedinte al aceleiaşi comisii, Spiridon Piloiu, la data faptei secretar al comisiei de fond funciar, Mihail Doru Popescu, Doina Mihai şi Mircea Oprică, la data faptelor membri ai comisiei locale de fond funciar, pentru aceeaşi infracţiune.
Pădure pentru obştea primarului
Potrivit procurorilor Anticorupţie, primarul Popescu, în calitate de preşedinte al comisiei funciare Boişoara, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, a încălcat dispoziţiile legale imperative ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri forestiere. Concret, comisia respectivă, în şedinţa din 27 iunie 2006, a stabilit în mod nelegal şi abuziv dreptul de proprietate pe 2.032,8 ha pădure pentru obştea condusă chiar de edilul-şef, fără ca aceasta să formuleze cerere de reconstituire a dreptului de proprietate şi fără a face dovada că a avut pădure în proprietate.
Zeci de milioane prejudiciu
Ulterior, pe baza amplasamentului silvic realizat de Mihail Doru Popescu, membrii comisiei au semnat procesul-verbal de punere în posesie pentru 1.328,2 ha, aceste demersuri conducând, în final, la emiterea titlului de proprietate pentru suprafaţa respectivă. În realitate, spun anchetatorii, au fost retrocedate în total 2.125,1 ha pădure, suprafaţă în care erau cuprinse terenuri care, anterior, fuseseră restituite în baza legilor fondului funciar altor proprietari persoane fizice şi juridice, iar 249,50 ha constituia fond forestier naţional al statului. Prin efectuarea acestor operaţiuni s-a creat un prejudiciu de 36.535.228,75 lei (echivalent 11.509.696 euro), reprezentând paguba adusă atât statului român, cât şi unor persoane fizice şi juridice, corelat cu obţinerea unui folos necuvenit de către obştea condusă de primar.
În cauză s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin împricinaţilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea. Anterior, mai exact în aprilie 2011, acelaşi primar Petre Popescu a mai fost trimis în judecată de procurorii Anticorupţie piteşteni într-o cauză similară.