# Pacienta diagnosticată cu meningită meningococică şi-a revenit: mănâncă singură şi nu are pierderi de memorie. În schimb, astăzi trei alţi elevi au ajuns de urgenţă la Pediatrie: doi aveau guturai şi unul – apendicită .
Eleva de la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” Piteşti diagnosticată, miercuri, cu meningită meningococică, se simte ceva mai bine, fiind în continuare internată la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală. Părinţii pacientei i-au transmis dirigintei de la clasă, printr-un mesaj telefonic, că fata lor este conştientă, că mănâncă singură şi că are memoria bună.
Risc mic de îmbolnăviri
Adrian Stoica, director adjunct la DSP ARgeş (Direcţia de Sănătate Publică), ne-a declarat ieri, înainte de prânz: „Viaţa fetei a fost pusă în pericol, dar acum ne-am mai liniştit un pic, în primul rând pentru că evoluţia bolii este bună. Pe o perioadă de zece zile, adică până la 25 mai, medicul şcolar supraveghează clinic întreaga colectivitate de la liceul unde învaţă pacienta, iar până în acest moment, nu au fost raportate cazuri suspecte de meningită. Deci nu avem cauzui nou apărute. Meningococul nu rezistă mai mult de 30 minute în picăturile nazo-faringiene, prin intermediul cărora este transmis direct. Riscul pentru alte îmbolnăviri de acelaşi gen este mic, întrucât au fost întreprinse, la timp, toate măsurile care se impun în astfel de situaţii. În unitatea de învăţământ au fost efectuate operaţiunile de curăţenie şi dezinfecţie. Meningococul este extrem de fragil în mediul exterior, el fiind distrus rapid la frig, căldură, uscăciune, expunerea la razele solare şi la substanţe chimice.”
Nu iese fum fără foc
În ciuda măsurilor profilactice luate la Colegiul „Z. Golescu”din Piteşti, revenirea la normal a frecvenţei la ore se face, totuşi, într-un ritm mai lent. „Medicii sunt încrezători că eleva bolnavă îşi va reveni, iar aceasta este pentru noi cea mai importantă veste pe care am primit-o. În ceea ce priveşte prezenţa la ore, copiii au început să vină, din ce în ce mai mulţi, la cursuri. Azi (n.n., ieri la ora 14), mai mult de jumătate dintre ei au fost prezenţi în clase. Începând cu ziua de vineri, elevii care lipsesc de la şcoală primesc absenţe în catalog”, a spus directoarea colegiului, Maria Broştescu.
Şi tot ieri, starea de panică a fost alimentată de vestea că în rândul elevilor a apărut încă un caz suspect de meningită. „Adjunctul” DSP Argeş infirmat acest zvon. Dar cum niciodată nu iese fum fără foc, Adrian Stoica a adăugat că, de vineri, până duminică, trei copii – doi de la colegiul „Zinca” şi unul de la o şcoală gimnazială din Piteşti – s-au prezentat la Spitalul de Pediatrie, acuzând dureri de cap sau de burtă. Niciunul dintre aceşti pacienţi nu a fost suspecţi de meningită; doi aveau guturai şi unul, apendicită.