Pe 3 mai a fost sărbătorită la nivel mondial Ziua Libertăţii Presei. Cât de liberă este însă presa în zilele noastre, într-o lume plină de constrângeri economice şi politice? Este presa a patra putere în stat sau avem de-a face doar cu un slogan? Sunt jurnaliştii obiectivi? Îşi fac meseria cu dedicaţie şi conştiinţa serviciului public în slujba căruia ar trebui să se pună? Sunt întrebări la care au încercat ieri să găsească răspunsuri realizatorii Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, în cadrul emisiunii „Subiect de presă”, de la Antena 1 Piteşti. Tema – „Este presa liberă?” – i-a adus la masa discuţiilor şi pe invitaţii Gabriel Grigore, redactor-şef „Jurnal de Argeş”, şi Emilian Dragnea, subprefect.
70 de titluri
Chiar pe 3 mai – după cum v-am informat – Prefectura a organizat un eveniment numit sugestiv „Ziua libertăţii de expresie” la care au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor instituţiilor de presă din judeţ. Cruciţi-vă sau, din contră, luaţi-o ca pe ceva normal: conform subprefectului Emilian Dragnea, au fost transmise 70 de invitaţii! Asta înseamnă că în acest judeţ – care nu o duce strălucit din punct de vedere economic – există 70 de titluri (redacţii de ziare, televiziuni sau radiouri ori, din contră, site-uri mici de ştiri). Avem presă nu doar în Piteşti, ci şi în Mioveni, Costeşti, Câmpulung Muscel şi Curtea de Argeş. Nu mai vorbim de faptul că au mai apărut unele publicaţii şi prin comune. „Acesta este un semnal că libertatea de exprimare există. Dar nu trebuie uitat că primul rol al presei trebuie să fie cel de monitorizare a puterii. Or, în acest moment, puterea şi presa sunt într-un echilibru precar. Puterea ar trebui să înţeleagă că presa încearcă să arate ceea ce nu merge bine şi să facă tot ce trebuie pentru a îndrepta lucrurile. Iar acest lucru nu prea se întâmplă, în sensul că mi-aş dori, totuşi, ca instituţiile să reacţioneze altfel la sesizările mass-media. Presa este, dacă vreţi, supapa prin care nemulţumirile sociale se manifestă, altfel guvernanţii ar avea lumea în stradă. Pe de altă parte, şi în mass-media trebuie să se înţeleagă că nu e cazul să se ajungă la compromat, ceea ce este un fel de rudă cu şantajul. În fine, aş mai spune că presa este în asediu continuu, dar şi sub asediu”, a punctat Mihai Golescu, directorul cotidianului „Argeşul”.
„Trebuie să ne adaptăm”
Ce preferă cititorii? Ziare sau net? Ştiri sau reportaje? Senzaţional sau analize pertinente? „Trebuie să ne adaptăm. «Jurnal de Argeş», de exemplu, este pe piaţă de 23 de ani (n.r. – moment în care Cristina Munteanu a completat că «Argeşul» apare pe tarabe din 1989 în serie nouă, dar are 140 de ani de istorie, iar Antena 1 Piteşti are 20 de ani de emisie). Ne axăm pe dezvăluiri, iar acestea pot să deranjeze. Presiunea puterii asupra presei rămâne constantă. E corect să îţi asumi răspunderea cu privire la ceea ce scrii, dar este corect ca şi persoana sau instituţia care te dă în judecată pentru un anumit articol să îşi asume responsabilitatea şi să plătească o taxă de timbru, nu imediat să se ajungă la proces. Este destul de dificil”, a declarat Gabriel Grigore. La rândul său, Emilian Dragnea a punctat faptul că „presa argeşeană a creat jurnalişti de calitate, unii dintre ei având o mare experienţă, alţii lucrând în instituţii mass-media din Bucureşti, iar unii chiar în instituţii publice”. Aşadar, stimaţi cititori, consideraţi că presa este liberă? Răspundeţi-ne în scris! Avem şi ediţie tipărită şi site pe care să vă găzduim opiniile dacă acestea sunt pertinente şi scrise într-un limbaj decent, echilibrat. Oricum, cert este că fără câini de pază la orice stână apar lupii şi urşii, aşa încât nu luaţi în nume de rău faptul că dulăul numit presă latră uneori mai tare. Important este ca ursul să bage de seamă şi să nu treacă agale pe lângă presa care se agită…
Claudiu DIŢA
2 Comentarii
Cristina Mihalcea
Nu. Presa din Arges nu e libera. In spatele presei din Arges e politicul. Sanatate si numai bine.
Doru
Din pacate oamenii politici controleaza presa. Trist dar adevarat.