Nu în toate asociaţiile de proprietari este pace! Ba un locatar este prea zgomotos, ba scandaluri în legătură cu cheltuielile comune (mai ales legate de modernizarea spaţiilor comune, de refacerea acoperişului), ba de cotele ce revin fiecărui locatar (de la lift, la salarii, reparaţii etc.), ba cu restanţieri longevivi, ba cu administratori care nu respectă legea ş.a.m.d.
A apărut Legea 196/2018 care reglementează multe aspecte ale convieţuirii într-un bloc. Nici aceasta nu-i completă; legiuitorul a avut în vedere, cu prioritate, o problemă majoră: transparenţa cheltuielilor efectuate de administrator şi unele raporturi dintre acesta, comitetul asociaţiei şi proprietari. Asociaţia trebuie să-şi constituie fondul de rulment şi fondul de reparaţie anual. De asemenea, trebuie să-şi constituie un cont bancar, prin care să efectueze toate cheltuielilor.
Administratorul nu mai are voie să ţină asupra sa decât maximum 1000 lei; altfel, în 24 de ore, orice încasare trebuie evidenţiată în contul curent.
Asociaţia ar urma să-şi facă un buget de venituri şi chetuieli; se au în vedere, la venituri, fondurile de rulment şi de reparaţii, pentru care se vor emite, separat, nominal, chitanţe.
A fost vizată şi situaţia, neplăcută, când proprietarii înregistrează restanţe foarte mari, îngreunând asociaţia în plata furnizorilor (apă caldă, apă rece, gunoi, căldură). În 30 de zile de la afişarea tabelului lunar cu cuantumul întreţinerii, proprietarii au timp să-şi regleze plăţile. Întârzierile se penalizează pe zile, ajungându-se până la 0,2 la sută.
Aici, legea nu-i completă. Se întâlnesc cazuri de restanţe majore – de la 6 luni la un an; şi mai mult. Administratorul calculează penalităţi, discută cu restanţierul (nu totdeauna lipsit de posibilităţi de plată!!!), dar acesta nu plăteşte în continuare…
Asociaţia îl acţionează în judecată, dar în instanţă nu se acordă dosarului celeritatea de care s-a vorbit! În plus, se cer o serie de acte (de pildă, dacă preşedintele a fost validat) – nesemnificative, în raport cu listele lunare prezentate de administrator (cu ştampila asociaţiei) din care reiese cuantumul restanţelor celui reclamat.
Noua lege întăreşte acţiunea administratorului/comitetului de a împiedica (prin accesul în apartamentul proprietarului) modificări nelegale, care pun în insecuritate structura de rezistenţă a blocului. Împiedicarea accesului se pedepseşte cu amendă de 10.000 lei. Aceeasi amendă şi pentru necooperarea la cheltuielile comune, cum ar fi, de pildă, raparaţia terasei.
Proprietarii vor fi înştiinţaţi de fiecare dată, prin explicaţii la avizierul asociaţiei, despre modul de calcul al cotelor de contribuţii la cheltuielile asociaţiei. O largă dezbatere pe aceste teme ale convieţuirii într-o asociaţie de proprietari ar fi făcut legea şi mai realistă, mai utilă.
Partea cea mai grea, unde administratorul (de bună credinţă) al asociaţiei are cele mai mari necazuri, este încasarea contribuţiei fiecăruia.
Restanţele mari blochează activitatea, nemaiputându-se onora la timp furnizorii de servicii. Alt punct slab: regulamentul condominiului.
5 Comentarii
Anonim
Tâlharii atacă şi jefuiesc la adăpostul întunericului(şi hățişului „legislativ”) oamenii cei mai vulnerabili (bătrâni, femei, copii, pensionari, bolnavi etc.) Această „lege” încalcă CONSTITUȚIA României exact în art. fundamentale (proprietatea cetățeanului) sub pretextul „acoperirii cheltuielilor comune din Asociațiile de locatari”. În România, tâlharii, hoții si nelegiuiții scapă de legi datorită corupției generalizate din administrație . Victimele acestei legi fascisto-comuniste vor fi cei buni platnici (99% dintre cetățeni) de care îşi vor bate joc cei rai platnici (1%)… Şi „admistratorii de bloc” !
Anonim
Greu de înțeles asta cu legea ,,fascisto-comunistă”…
Anonim
După ce citeşti şi intelegi cu adevărat Legea 196/2018 , te freci la ochi crezând că e …un coşmar . Lagărul nazist(Hitler) şi gulagul sovietic (Stalin) reînvie în România sub forma „Aociației de locatari” (nu proprietari , căci tocmai proprietatea- privată – este anulată sub aspectul negării trăsăturilor proprietății : posesiunea, folosința, uzufructul etc.)!
Anonim
Ceea ce nu pot înțelege ,ca cetățean cu convingeri democrate, cum s-a putut ca Legea 196/2018 să intre în vigoare , în România condusă de PSD ?! Singura speranță a românilor a rămas şi de această dată Curtea Constituțională .
Anonim
Legea 196/2018 este una anti-PSD ! Este o lege care îl unge la suflet pe Iohannis , dovadă că n-a comentat-o şi a promulgat-o „instant” !
Şi această lege va fi transpusă în viață de „administratori” ROMÂNI ! Din păcate !…