Vă relatam recent că inspectorii Curţii de Conturi au luat la puricat primăriile din judeţ. În urma verificărilor a reieşit că prejudiciul cauzat de primari depăşeşte 9 milioane lei. Aşa cum am menţionat, şi la Consiliul Judeţean au fost găsite nereguli care au dus la un prejudiciu de 370.000 lei. Un clasament al primăriilor cu cele mai mari prejudicii depistate arată astfel: Băbana – 1,39 milioane lei; Bascov – 937.000 lei; Bradu – 912.000 lei; Valea Iaşului – 690.000 lei; Vedea – 574.000 lei. Inspectorii au găsit totuşi şi două primării unde nu au avut ce să impute: la Poienarii de Argeş şi Rociu. Iată, în cele ce urmează, câteva exemple…
Curtea de Argeş
La Primăria Curtea de Argeş s-a constatat că au fost efectuate plăţi către trei firme de construcţii, pentru unele lucrări neexecutate în mod real. SC Zagros Grup SRL Piteşti a primit nelegal 20.783 lei pentru lucrări nerealizate la „locuri de joacă pentru copii”. Suma a fost recuperată integral. Firmei Kranz Eurocenter SRL Piteşti i-au fost decontate facturi în valoare de 159.548 lei, deşi se regăsea în aceeaşi situaţie, cu lucrări nerealizate la obiectivele „consolidare drum strada Plopiş” şi „consolidare drum strada Valea Sasului”. Au fost efectuate plăţi nelegale şi către SC Aquaterm AG 98 SA Curtea de Argeş, în sumă de 7.419 lei, prin acceptarea şi decontarea contravalorii unor lucrări neexecutate la „reţea apă Aleea Trandafirilor”. Şi în acest caz a fost recuperat prejudiciul.
Aninoasa
Primăria Aninoasa a plătit anul trecut, conform Curţii de Conturi, circa 25.000 lei către două firme. Auditorii au constatat că s-au acceptat la plată preţuri la materiale mai mari decât cele din documentele de aprovizionare, lucrări care nu au fost executate şi a unora care trebuiau suportate de executant. În ambele cazuri, firmele au recunoscut sumele încasate necuvenit şi s-au angajat să le restituie împreună cu despăgubirile civile actualizate. Au fost efectuate plăţi necuvenite către SC Self Gepi SRL Curtea de Argeş reprezentând diferenţe între cantităţile de lucrări real executate şi cele plătite prin situaţiile de lucrări la investiţia „Reabilitare acoperiş Şcoală Broşteni, Aninoasa – Şcoală veche Broşteni”.
Curtea de Conturi a mai constatat că Primăria Cepari a efectuat plăţi nelegale de 13.509 lei către Building Constructions SRL Piteşti, deşi lucrările respective nu fuseseră executate la proiectul „Alimentare cu apă a satului Morăşti”. Abaterea a fost remediată. Pe de altă parte, s-a mai constatat un prejudiciu de 29.760 lei, reprezentând contravaloarea produselor informatice achiziţionate care, în fapt, erau disponibile la data efectuării tranzacţiilor menţionate prin intermediul unei alte aplicaţii informatice existente la nivelul localităţii. S-a dispus recuperarea prejudiciului.
Vedea
Conform Curţii de Conturi, la Primăria Vedea s-au plătit 77.710 lei reprezentând diferenţe de preţ şi de tarif necuvenite aferente materialelor şi, respectiv, manoperei şi prestaţiilor cu mijloacele de transport incluse în operă la obiectivul „Alimentare cu energie termică la Liceul Tehnologic”. Prejudiciul a fost recuperat. Către SC Roloplast Tehnoconstruct SRL, s-a achitat suma de 26.387 lei, reprezentând contravaloarea actualizărilor preţului contractului încheiat pentru execuţia sediului Primăriei, cu indicele total lunar. Din prejudiciul calculat au fost recuperate majorările de întârziere.
Berevoeşti
Curtea de Conturi a constatat şi la Primăria Berevoeşti o serie de nereguli. Raportul arată că s-au plătit nelegal firmei Balt SRL 16.543 lei reprezentând diferenţe de preţ necuvenite aferente staţiilor de clorinare incluse în operă la obiectivul de investiţii „Extindere reţea alimentare cu apă”. Prejudiciul a fost recuperat. Comuna a intrat în atenţia naţională şi internaţională anul trecut, odată cu cazul uluitor al stăpânilor de sclavi. Mai multe persoane se află şi acum în arest în acest dosar.
Claudiu DIŢA