Parafrazând cunoscutul poem „După melci”, putem spune că am fost şi noi zilele astea după… raci. Cum unde?
În Piaţa Primăriei, acolo unde de ieri şi până duminică se desfăşoară o primă ediţie a Festivalului Racilor şi Fructelor de Mare!
Să nu fim înţeleşi greşit: toate astea au loc la Piteşti, nu la Tulcea şi nici la Constanţa. Probabil, autorităţile de acolo sunt invidioase pe noi, pentru că, deşi n-avem mare prin preajmă, nici măcar Dunăre, avem un astfel de festival.
Interes enorm
Interesul piteştenilor a fost enorm, aşa că şi cozile la rulotele şi autorulotele unde se preparau diverse delicatese au fost pe măsură: unii au vrut neapărat să guste raci (ca noi).
Alţii se dădeau în vânt după creveţi, unora le placură stridiile sau produsele ceva mai „tradiţionale”, precum burgerii.
O porţie de raci – 35 lei, ca şi una de caracatiţă; ceva mai ieftin, 30 lei, era o porţie de calamar. După buget, am spune, şi după gust.
Pentru prima oară, însă, sistemul de achiziţionare a produselor a fost diferit de cele cu care erau obişnuiţi piteştenii.
Astfel, doritorii au fost nevoiţi să stea la două rânduri de cozi: una pentru cumpărarea de jetoane, iar alta pentru „răscumpărarea” mâncărurilor preferate.
Desigur, au fost şi nemulţumiţi, dar principiul se aplică demult la festivaluri de muzică din ţară şi din străinătate. Pentru orice există şi un început, nu-i aşa?
Sortiment bogat
În rest, am mai remarcat că se vindeau bine şi tradiţionala ceafă de porc la grătar, chestii mexicane gen tacos şi burritos, preparate italiene (paste de toate felurile), dar şi hot dogs, clătite, îngheţată etc.
La toate fripturile, nu lipsea de nicăieri oferta de cartofi prăjiţi.
Ioana RADU
Claudiu DIŢA