*Lângă altarul Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Ştefăneşti tronează o cutie a milei înaltă de un metru şi jumătate. Probabil, cea mai mare din ţară
Niciun alt cult creştin nu se poate asemăna, din punct de vedere al frumuseţii obiectelor de cult, cu ortodoxia. Lăcaşuri de cult împodobite cu picturi fascinante, mobilier sculptat în cel mai pur stil bizantin, un adevărat spectacol pentru ochi şi inimă. Din tot acest „decor” moştenit din vremea Imperiului Bizantin, unde totul era fastuos, impunător şi strălucitor, nu lipseşte, în vremurile pe care le trăim, nici …”cutia milei”.
Unii pretind că exista şi odinioară, în primele secole ale creştinismului, înainte de marea schismă. Alţii cred că este o invenţie de dată mai recentă. Important este că obiectul, în majoritatea cazurilor, se integrează armonios în incinta lăcaşurilor de cult. Concret, sunt cutii de regulă din lemn sculptate cu motive florale, având dimensiuni modeste. Tocmai pentru a nu deranja privirile, mulţi preoţi le aşază în pridvorul bisericilor sau discret, într-un loc mai puţin vizibil. În definitiv, milostenia creştinului trebuie să fie tainică şi nimănui nu i se cade să pună acolo bani ostentativ, pentru a fi văzut de semeni. Mai sunt însă şi excepţii.
Dimensiuni exagerate
De una au parte enoriaşii Bisericii „Sf. Împ. Constantin şi Elena” din Ştefăneşti. Parohul Cristian Amuza a vrut să aibă o „cutie a milei” deosebită, care să fie considerată obiect de artă. Parţial a reuşit. A făcut comanda la un atelier, a fost mulţumit de produsul finit, l-a achitat şi l-a adus în biserică, aşezându-l la doi paşi de Sf. Altar. Oricine merge să dea preotului un acatist sau un pomelnic trece obligatoriu pe lângă
„cutia milei”. Parohul se mândreşte cu acest obiect, considerându-l special nu doar prin ornamente, ci şi prin modul de realizare. N-a fost sculptat de „mână omenească”, ci de un utilaj inteligent conectat la un computer. A fost ales modelul, s-au aşezat scândurile în maşinărie şi-n câteva minute au ieşit părţile componente pe care meşterul doar le-a asamblat. Se pare că ar fi primul obiect bisericesc din judeţul nostru sculptat în acest fel. Dincolo de acest fapt inedit, părintele Cristian Amuza, fără să vrea, „riscă” să stabilească un adevărat record naţional. „Cutia milei” din biserica sa are o înălţime de aproximativ 1,5 metri! Nişte dimensiuni cam exagerate, după părerea noastră. Însă, dacă tot avem o mega-catedrală, în care vor bate curând nişte mega-clopote, de ce n-am avea şi o mega-cutie a milei? Doamne ajută!
Un Comentariu
Nicolae Mina
Aia cu trece OBLIGATORIU pe la cutia milei e de prost gust. Ca de obicei mass media hiperbolizeaza pana la derizoriu articolele ca să atingă senzaționalul. Cine merge la Biserica stie ca nimeni nu e obligat sa dea niciun leu. Cine pune un banut pune din proprie convingere. Multa sanatate ii urez autorului acest articol.