Duminică, Ilie Balaci, legendarul jucător al Craiovei Maxima, a murit în urma unui infarct la vârsta de 62 de ani. Supranumit „Minunea Blondă”, el a jucat pentru echipele Universitatea Craiova, FC Olt şi Dinamo Bucureşti. A debutat la Universitatea în august 1973 şi a fost motorul echipei spre primul titlu de campioană, în 1974. Este cel mai tânăr debutant la echipa naţională, în perioada de glorie a acesteia, la 17 ani, 6 luni şi 10 zile. A câştigat trei titluri naţionale şi patru Cupe ale României, identificându-se practic cu perioada de glorie a Universităţii. A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1981 şi 1982. Ca antrenor, Balaci a pregătit mai multe echipe din zona Golfului şi din nordul Africii, cu care a obţinut numeroase performanţe. Balaci spunea mereu că inima îi creşte când îl salută lumea pe stradă. A fost foarte bun prieten cu marele jucător Nicolae Dobrin şi a suferit enorm când acesta a decedat. A fost un adevărat sprijin moral pentru soţia „Gâscanului”. De duminică, Balaci joacă fotbal în cer cu Nicolae Dobrin. Vestea că Ilie Balaci nu se mai află printre noi a produs şoc în lumea fotbalului românesc. Mulţi au mers ieri să-şi ia rămas bun de la marele jucător.
Ieri, trei foşti mari jucători ai României ne-au spus ce a însemnat Ilie Balaci pentru ei, dar şi pentru fotbalul românesc. Antrenorul echipei FC Argeş, Emil Săndoi, Ilie Bărbulescu şi Sorin Cârţu au fost şocaţi de moartea prietenului lor.
„A fost genial”
Emil Săndoi, antrenorul echipei FC Argeş, a aflat de decesul lui Balaci chiar înaintea partidei cu Farul Constanţa, pierdută cu 1-3. Tehnicianul argeşenilor a fost surprins plângând pe banca de rezerve. Săndoi l-a prins pe Balaci doar un sezon la Universitatea Craiova, în 1983-1984. „Cumplita veste mi-a dat-o Ionel Dănciulescu şi m-au lăsat picioarele când mi-a zis. Nici nu mi-a venit să cred. Ilie era o persoană deosebită, unul dintre cei mai mari fotbalişti pe care i-a avut această ţară. Nu fusese niciodată internat în spital, n-a avut probleme de sănătate. Este o pierdere mare pentru întreaga familie a fotbalului românesc. Un talent incomensurabil! Pentru unii dintre noi a fost ca un frate mai mare, un om de echipă, dedicat fotbalului. Primul contact cu Ilie Balaci l-am avut la 16 ani, când am ajuns la Universitatea Craiova. Ilie Balaci a fost extraordinar, toţi avem amintiri plăcute legate de el. Din păcate, a încheiat conturile cu fotbalul prea devreme. Avea 26 de ani când a pus ghetele-n cui din cauza unei accidentări. De asemenea, şi cu meseria de antrenor a terminat prea devreme. Şi tot devreme a plecat dintre noi… Ce trist! Pe toţi marii jucători ai Craiovei i-a sprijinit, era primul care le sărea in ajutor. Vestea că nu mai este a venit ca o lovitură de ciocan. În momentul acesta, când l-am pierdut definitiv, nu ştiu ce să zic. E greu să spun ce sentimente mă încearcă. Ilie Balaci a fost genial. Dacă facem un sondaj de opinie şi îi întrebăm pe suporteri care au fost cei mai mari fotbalişti români, veţi vedea că îi vor nominaliza pe Dobrin, Balaci şi Hagi”.
„Aşa a vrut Dumnezeu…”
Ilie Bărbulescu se afla în drum spre Craiova când l-am sunat pentru a-l întreba ce a reprezentat Ilie Balaci pentru fotbalul românesc. „Merg în Bănie să-mi iau adio de la prietenul Ilie Balaci. I-am făcut şi o coroană frumoasă, trebuie să-l conduc pe ultimul drum pe unul dintre cei mai mari fotbalişti pe care i-a avut vreodată ţara aceasta. Am fost cu el la naţională. Era un fotbalist adevărat, am multe amintiri plăcute. Era ca mine, un sufletist şi un om care spunea lucrurilor pe nume. S-au scris multe răutăţi despre el, că bea şi fuma foarte mult. A băut banii lui, a muncit şi merită să fie respectat. Balaci era un om cu totul special. Mi-a căzut telefonul din mână când am aflat că a murit. M-am întâlnit cu Ilie Balaci în urmă cu două luni şi am depănat amintiri frumoase. Am vorbit despre foştii noştri colegi care au murit. Vorbeam despre Dobrin şi i-au dat lacrimile. Aşa a vrut Dumnezeu, să-i ia acolo sus. După Dobrin, a mai plecat un prinţ. De Ilie Balaci mă leagă o prietenie sinceră, pentru că noi ne respectam atunci. Ne luptam în teren unii cu alţii, dar exista respect şi acceptare între noi, care acum au dispărut. Azi, noi, fotbaliştii, nu ştim decât să ne duşmănim, să ne atacăm unii pe alţii fără motiv. Din punctul meu de vedere, cei mai buni fotbalişti români din toate timpurile sunt Dobrin, Marcel Răducanu şi Balaci. Pe locul patru e Ilie Bărbulescu. Ca să fiu modest până la capăt…”
„Nu pot vorbi despre Ilie la trecut”
Sorin Cârţu a izbucnit în plâns, însă a apucat să ne spună câteva cuvinte despre bunul său prieten. „Parcă suntem blestemaţi, nu se poate aşa ceva. Nu pot vorbi prea mult, durerea e maximă, sunt şocat, sunt dărâmat. Vă rog să mă înţelegeţi. Nu pot vorbi despre Ilie la timpul trecut. El rămâne unul dintre cei mai mari fotbalişti pe care i-a dat România vreodată. Chiar nu pot să-mi găsesc cuvintele, nu-mi vine să cred, a plecat dintre noi mult prea devreme. Nu există cuvinte să exprime durerea acestei pierderi imense. Am făcut multe împreună, a fost prietenul meu”.
Un ultim omagiu
* Ilie Balaci a fost înmormântat, ieri, la cimitirul Sineasca din Craiova, lângă tatăl său. Mii de iubitori ai fotbalului din toată ţara au trecut pe la căpătâiul său pentru a-şi lua rămas bun. Au venit mulţi foşti fotbalişti care au fost colegi cu Balaci la Universitatea Craiova, la Dinamo sau la echipa naţională, dar şi componenţii celor două echipe ale Craiovei, CSU şi FC Universitatea. De asemenea, i-au spus adio şi foste glorii ele echipei FC Argeş.