În curând se împlineşte un an de când noile autobuze „Solaris” au intrat în circulaţie pe străzile din Piteşti. În 2015, pe vremea aceasta, circulau şi păreri sceptice cu privire la performanţele acestor maşini, mai ales în raport cu preţul de achiziţie. Marea întrebare era dacă investiţia a meritat sau nu. De fapt, multe voci spuneau că a fost o cheltuială exagerată. Noi am urmărit ori de câte ori am avut ocazia cum se comportă noile autobuze în trafic, fără să depistăm totuşi probleme evidente. Ieri i-am cerut detalii lui Emanuel Rotaru, directorul SC Publitrans 2000 SA, iar veştile sunt cât se poate de bune.
„Foarte mulţumiţi”
„Suntem foarte mulţumiţi de autobuzele «Solaris». Cele mai multe au depăşit borna de 50.000 km şi pot să vă spun că niciunul dintre ele nu a avut defecţiuni majore. De fapt, nici nu putem vorbi despre defecţiuni:
s-au înlocuit becuri şi au avut loc doar operaţiuni de mentenanţă. Spre exemplu, de două ori pe an (vara şi iarna) trebuie verificat şi reglat sistemul de închidere a uşilor” – ne-a spus Emanuel Rotaru.
Starea la interior
Ne-am interesat şi de comportamentul pasagerilor, fiind binecunoscut faptul că vechile autobuze erau deseori ţinta vandalilor. Nici „Solaris”-urile nu au scăpat de vandali, cu precizarea că numărul acţiunilor antisociale a fost mult mai mic.
„Am găsit câteva scaune vandalizate şi au existat încercări de a scrie cu markerul pe ele. Faptul că aceste autobuze sunt dotate cu aparate video de înregistrare îi descurajează însă pe vandali. Dacă e să avem o problemă, aceea ţine cel mai mult de simţul civic. Spre exemplu, ca şi în magazin, nici în autobuz nu ai voie să urci cu animale de companie, să mănânci îngheţată sau să consumi băuturi alcoolice. Există însă cetăţeni lipsiţi de educaţie care ignoră aceste reguli. Câtă vreme nu li se atrage atenţia, vor continua să se comporte în acest fel. Tocmai m-am întors din Austria. Am constatat că acolo cetăţenii au o altă educaţie. Sunt, cum se spune, ca la regulament. La noi, mulţi au înţeles, dar sunt şi excepţii” – a mai spus directorul „Publitrans”.
Fapte antisociale
„Până în prezent, niciun şofer n-a fost agresat fizic. Sigur, schimburi mai dure de replici au existat. Ne-am confruntat şi ne confruntăm însă cu fapte antisociale. Spre exemplu, călători care se iau la bătaie în autobuz sau persoane care circulă fără bilet. În acest sens, colaborăm foarte bine cu Poliţia Locală şi Jandarmeria. Toate aceste fapte le raportăm având dovada pe înregistrările video. Vă daţi seama că în situaţiile menţionate nici şoferul şi nici controlorii nu pot face mare lucru. Multe dintre persoanele care merg clandestin nu au asupra lor act de identitate. Prin urmare, doar poliţia îi poate identifica” – a continuat dl. Rotaru.
Nemulţumirile călătorilor
„Nemulţumirile vin din partea unor oameni care privesc cu superficialitate lucrurile. Unii spun că scaunele speciale pentru mamele cu copiii mici sunt prea înguste. Sunt înguste tocmai în ideea ca ele să fie folosite doar de mamă şi copil. Oamenii nu înţeleg că anumite dotări au şi rol educativ. Educaţia se mai face şi prin constrângere” – e de părere Emanuel Rotaru.
Cetăţenii au o listă întreagă cu nemulţumiri. Cei mai înverşunaţi sunt conducătorii auto. Aceştia spun că autobuzele „Solaris” sunt prea late pentru străzile din Piteşti. Şi că şoferii „Publitrans” nu prea ţin cont de Codul Rutier. Deşi majoritatea staţiilor sunt prevăzute cu alveole, aceştia preferă să oprească pe banda de circulaţie. Alteori, pleacă din staţie fără să se asigure, semnalizând simultan cu începerea deplasării. Călătorii au reclamat, la rândul lor, şoferi neatenţi sau grăbiţi care au prins persoane cu uşa. Unii sunt nemulţumiţi că şoferii frânează prea brusc. Sigur, multe păreri sunt exagerate. E clar că în condiţiile unui posibil impact şoferul trebuie să frâneze brusc. Iar în privinţa închiderii uşilor, am văzut numeroşi călători care apar ca din senin, în viteză şi încearcă să urce când conducătorul autobuzului a apăsat deja butonul de închidere.
Acum, că se apropie vara, vor reveni cu nemulţumiri şi persoanele care nu suportă căldura şi vor arăta iarăşi cu degetul spre instalaţia de climatizare. Problema, cum spuneam şi în alte dăţi, ţine de timpul în care autobuzul stă cu uşile deschise în staţie, dar şi de faptul că unii călători, în timpul călătoriei, deschid geamurile.
Dincolo de toate, ceea ce contează este faptul că, per ansamblu, părerea piteştenilor despre autobuzele „Solaris” este bună.
George OLTEANU
Un Comentariu
Adi
Puneti mana si renuntati la tinichelele alea de compostoare si bagati validatoare de carduri. Autobuze noi cumparate degeaba daca nu sunt moderne pana la capat.