Din nou a sunat copoţelul la „Antena 1” Piteşti. Ieri a debutat un nou sezon al emisiunii „Subiect de presă”, realizată de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu. Prima ediţie a fost dedicată anului şcolar 2018-2019, care bate la uşă, aşa că invitatul din platou a fost inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu. Una dintre ideile dezbătute s-a referit la o afacere… înfloritoare: meditaţiile pe care profesorii continuă să le acorde elevilor, inclusiv copiilor de la clase. Iar un semnal de alarmă a fost tras cu privire la ispitele elevilor minori: alcoolul şi ţigările, care pot fi procurate prea uşor de la te miri ce bodegi, unele învecinate cu şcoala.
De voie şi de nevoie
Şeful Inspectoratului Şcolar Argeş a recunoscut că fenomenul meditaţiilor nu poate fi stopat şi a întors subiectul pe toate feţele, dând mai multe exemple.
Invitatul ediţiei a prezentat situaţii în antiteză. „Dacă se bat anumiţi părinţi pentru ca odraslele lor să ajungă la profesorul X şi Y, înseamnă că scopul acelei meditaţii este cumva justificat. Să luăm un exemplu. Am interesul ca fata mea, băiatul meu să ajungă la Academia de Poliţie unde e concurenţă acerbă, probele sunt foarte grele şi se intră cu note foarte mari. Interesul meu este să caut cel mai bun profesor meditator din judeţ. Cu un profesor foarte bun la meditaţie, copilul meu poate să depăşească momentul ăsta şi să-şi aleagă cariera pe care şi-o doreşte. Şi eu, ca părinte, aş face la fel. În sens contrar, la polul opus avem varianta în care copilul meu fie nu e prea înzestrat intelectual, fie nu i-a plăcut deloc să înveţe şi să meargă la şcoală, deşi eu am stat de-a lungul timpului cu gura pe el – şi, cum se mai spune, cu «joarda» pe el… În fine, realizez că urmează un examen de clasa a VIII-a sau un bacalaureat şi sunt nevoit, ca părinte, să pun mâna în buzunar, ca să văd la cine să îl duc la meditaţie pe… dl Goe al meu. Ca să reuşească şi să depăşească momentul ăsta, dl Goe are nevoie de pregătire suplimentară; altfel se blochează, îşi închide toate drumurile… Adică, prin meditaţie, încerc cumva să repar din greşelile trecutului lui, să acopăr din lacunele lui… Şi în acest caz, meditaţia se justifică”, a exemplificat D. Tudosoiu.
Valoarea de la catedră
Pe de altă parte, D. Tudosoiu a spus că un profesor nu-şi poate medita elevul de la clasă, fiindcă în acest caz apare un conflict de interese. „Părinţii care-i cer profesorului de la clasă să le mediteze copilul se mint singuri. E o mare capcană… Copilul de nota 3, 4 sau 5 la clasă se duce la meditaţie, plăteşte pregătirea suplimentară şi, dintr-odată, primeşte în catalog note de 7, 8, 9 şi 10. Întreb: lucrul ăsta se întâmplă pentru că el a dovedit un progres sau pentru că banii pe care i-a plătit pentru meditaţia respectivă influenţează, cumva, notele din catalog?”.
„Generalul” a pretins şi că un profesor nu se poate îmbogăţi la meditaţii, decât dacă îşi… amanetează viaţa. „Munca la meditaţii e cruntă! (…) Cele două cazuri – meditaţii pentru binele copilului sau pentru a repara greşeli – dintotdeauna au fost în România şi cred că peste tot în lume se întâmplă lucrul ăsta. Ce nu înţeleg eu este de ce să generalizez această stare… Există aproape un sistem paralel; toată lumea face meditaţii… Profesorul a plecat de la bani puţini din fluturaşul de salariu şi a vrut să îşi sporească un pic veniturile, pentru că avea nevoie de un trai decent sau de un trai mai bun. Poate că pentru asta a trebuit să facă nişte meditaţii în plus şi îi înţeleg demersul. Dar dacă n-a făcut această trecere cu demnitate, respectându-şi principiile de la şcoală – ba, din contră, scăzând ştacheta, astfel încât copiii să aibă acces către zona lui – atunci am pierdut un lucru imporant: valoarea profesorului de la catedră şi respectul pe care îl merită şi pe care trebuia să şi-l câştige”, a subliniat invitatul din platou.
„Aş suspenda licenţa”
Consumul de alcool şi de ţigări în rândul copiilor – vicii care întreţin distracţia elevilor la petrecerile private, prilejuite de sărbătorirea majoratului sau de finalizarea unui ciclu şcolar (banchete) – este o altă realitate tristă pe care Dumitru Tudosoiu nu a negat-o. „Generalul” şi-a arătat îngrijorarea faţă de faptul că produsele nocive pot fi cumpărate cu prea mare uşurinţă de minori, mai ales din magazinele de cartier… Soluţii propuse de şeful învăţământului argeşean pentru eliminarea ispitelor din calea copiilor? Iniţierea unei campanii de amploare, prin înăsprirea legilor pentru patronii care vând ţigări şi băuturi alcoolice şi prin controale intense – chiar şi de o sută de ori pe zi să fie verificate localurile care permit consumul acestor produse. „Niciun elev care nu a împlinit 18 ani nu are voie să consume în spaţiu public şi să cumpere din diverse magazine, baruri etc. ţigări şi alcool. Deşi avem o legislaţie în acest domeniu, nu reuşim să fim mai catolici decât papa şi să respectăm, în toate colţurile României, această regulă. Dacă aş găsi un caz în Piteşti unde un copil care nu are 18 ani cumpără dintr-un spaţiu comercial băutură sau ţigări, eu aş suspenda, pe un an, licenţa acelui local. După ce închizi două-trei magazine, credeţi-mă că nu-şi mai riscă nimeni pielea să mai comercializeze produse interzise minorilor”, şi-a spus părerea D. Tudosoiu.
19 Comentarii
Goargăș
Președintele nostru ce fel de meditator o fi fost?, că în calitate de mediator este zero. Suspendarea licenței este un paliativ, rădăcina răului este mult mai adâncă și, se pare, greu de distrus.
Edi
E greu sa mediezi intre penali si oameni cinstiti.
Goargăș
De acord!
Goargăș
Mă rog, cred că ați înțeles ironia inversă!
Puiu
Dar poți să încerci,nu sa pui paie pe foc și să te superi pe toata lumea!?
Anonim
Cred că ați încurcat taberele. L-ați pus pe profesor la penali?
Anonim
Da, ce te miri, e doar un joc. Dar la urmăăăă….
Anonim
Da, păi ce credeți că este Generalul Tudosoiu?
ȘI-a făcut palat (și nu numai) pe spinarea proștilor și vreți să spuneți că este deștept?
Știți cumva dvs. vre-un șef de instituție în Argeș care nu este penal?
Anonim
E vorba de profesorul de la Sibiu?
Anonim
Eu nu știu de profesorul sau profesorii din Sibiu, dar știu sigur de licheaua aia din Argeș căruia îi place să- și zică General cu atribuțiuni de filaj neautorizat.
Eu cred că a venit momentul ca hărțuitorul șef al ISJ Argeș să fie tras la răspundere.
Anonim
Pai și cineva care nu plătește taxe la stat pt banii obținuți cum se numeste
Mihnea
Traiesc in UK,aici te intreaba de unde ai banii din cont sau cu ce bani ti ai luat casa.Banca anunta fiscul pentru a nu fi pacalit statul.In Romania nu se poate?
Anonim
Dacă s-ar întâmpla așa ceva în România, am trăi ziua când nu vom mai întâlni pe stradă picior de politician, iar instituțiile statului ar fi fără șefi, aceștia toți regăsindu- se prin pușcării.
Anonim
Palatele lui Tudosoiu sunt pe numele părinților.
El stă cu chirie și nu are ce pune pe masă copiilor când se întoarce acasă de la întrunirile partidului.
Pe mine m-a înduioșat, doresc să- i donez ceva bani, dar nu știu contul părinților.
Cum procedăm?
Anonim
Domnilor lucrez în învățământ! Exista intradevar un sistem paralel, iar salariile celor din învățământ nu sunt deloc mici!
Anonim
V-ati intrebat CAROR profesori li se permite sa dea meditatii elevilor de la clasa si de ce? DE CE se inchid ochii la aceste meditatii, cand sunt interzise prin lege? Cum a aparut sistemul paralel si cine il mentine? Sunt doar profesori sau mai sunt si altceva si mai figureaza si pe alte state de plata? Evident, intrebarile sunt retorice.
ION
Aveți perfectă dreptate!
Și din aceste motive profesorii sunt foarte dezbineați.
Da, sunt profesori care semnează cel puțin două state de plată.
În medie în fiecare școală există doi angajați ai servicilor de informații (pe lângă salariu consistent de la serviciu special, beneficiază la momentul oprtun și de pensie specială).
Sunt cadre didactice care vin la școală doar să racoleze clienți pentru meditații. Nu toată lumea poate face acest lucru , ci doar pentru cei care există acceptul celor de sus. (nu degeaba peștele de la cap se împute).
Bineânțeles că sunt și cadre didactice care trăiesc din salariu de pe o zi pe alta.
etc.
Explicațiile pot continua.
Concluzia din sistemul de educație se pot scoate bani frumoși, dar numai cine votează cu sistemul poate face acest lucru.
În concluzie nu este niciun stat paralel, ci doar un singur Stat numit Stat Mafiot și doar cu acordul acestuia se întâmplă ceea ce se întâmplă.
P.S. Doar într-un astfel de stat un golan (lichea, șarlatan, etc.) de după blocuri poate să conducă sistemul de educație din Argeș
ION
Rectific: dezbinați
Anonim
„Cancelariile sunt cazarmi”-sunt cuvintele unui profesor care stia ce spune. Ati remarcat cat de multe cadre didactice sunt fiice/fii, sotii de militari/securisti/politisti? Cum sa nu li se permita sistemul paralel de meditatii in aceste conditii? Se perpetueaza sistemul instaurat de comunisti imediat dupa instalare, de a ideologiza si SUBORDONA armata si invatamantul prin numirea unor cadre „de incredere”. Stim bine ce inseamna „de incredere”.