Dumitru Prunariu a petrecut, în cadrul misiunii Soyuz 40 din perioada 14–22 mai 1981, şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute în spațiul cosmic. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei sovietice Soyuz-40 şi al staţiei orbitale de cercetare ştiinţifică Saliut-6. La 40 de ani de la acest eveniment istoric, Muzeul Județean Argeș a celebrat primul zbor al unui român în spaţiul cosmic, printr-o întâlnire-eveniment cu generalul-locotenent (rez.) Dumitru Prunariu.
Expoziţie de fotografie
În preludiul conferinței de presă susținută de Dumitru Prunariu, a fost inaugurată o expoziție de fotografii care surprind diversele etape de pregătire pentru zborul Misiunii Intercosmos din 1981. Această expoziție poate fi vizitată la Muzeul Județean, de luni până duminică, orele 9-19. Câteva instantanee excepționale realizate în modulul de zbor surprind activitățile științifice sau în regim de odihnă ale cosmonauților. Dumitru Prunariu le-a povestit celor prezenți aventura spațială, oferind detalii inedite despre cum a fost selecționat pentru a deveni cosmonaut, precum și despre parcursul său în acest domeniu.
Cu acest prilej, istoricul George Rotaru i-a înmânat o carte și steagul lui Tudor Vladimirescu, iar poetul Constantin Vărășcanu i-a dedicat poezia „Cosmosul Iubirii”. De faţă au fost membrii Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filialele Pitești și Mioveni, dar şi elevi, profesori, oameni de știință, reprezentanți ai societății civile.
La vernisaj, Dumitru Prunariu a fost însoțit de soția sa, de directorul Planetariului din Baia Mare și de Constantin (Titi) Voititchi, operatorul oficial al TVR care, alături de Alexandru Stark, a realizat toate imaginile legate de aventura spațială.
Avantaje
„Mă bucur mult că promovați aceste activități, pentru că scopul lor principal este nu numai de a informa lumea, dar și de a atrage tinerii spre un domeniu de activitate foarte performant. Desigur, nu toți vor ajunge să zboare în spațiul cosmic. Dar tinzând spre așa ceva, tinzând spre domeniul șttiințific, veți ajunge undeva sus. Unii vă veţi ocupa de partea științifică sau de industrie în domeniul acesta, pentru că România are perspective frumoase prin Agenția Spațială Română, înființată în 1991. Am dat un pic din coate și eu, și actualul președinte al Agenției Spațiale, și alți directori de instituții care se ocupau de activități cosmice acolo… Am reușit, încet, să stabilim colaborări foarte largi și am devenit membri tineri ai Agenției Spațiale Europene, în 2012, iar de atunci suntem cuplați direct la marile programe europene. Cu comenzi date prin Agenția Spațială Europeană, păstrăm în România drepturile de autor, păstrăm proprietate intelectuală, proprietate industrială – ceea ce este un avantaj deosebit pentru dezvoltarea noastră. Aici sperăm să înțeleagă și Guvernul aceste avantaje și să ne plătească contribuția la Agenția Spațială Europeană, care nu mai e plătită de patru ani… Și asta o spun peste tot, pentru că este o durere mare pentru noi. Dar această contribuție, la un moment dat, se întoarce 100% în România și este folosită pentru dezvoltarea tehnologică, dezvoltarea industrială. Cosmosul nu înseamnă numai cercetare. Înseamnă și o industrie orizontală bine dezvoltată la nivel european – producție de echipamente, de structuri, de motoare, de pompe și așa mai departe. Care înseamnă mulți bani, înseamnă profit, înseamnă dezvoltare…”, a spus Dumitru Prunariu.
La misiunea Soiuz-40 au participat, în calitate de comandant, Leonid Ivanovici Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană, şi românul Dumitru Prunariu, cosmonaut cercetător. Echipajul de rezervă a fost format din Iuri Romanenko (URSS) – comandant şi Dumitru Dediu (România) – cosmonaut cercetător. Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii și, la acea vreme, cel mai tânăr zburător în spațiul cosmic, după Iuri Gagarin. Vizita în județul Argeș a cosmonautului nostru a coincis cu Ziua internațională a asteroidului, marcată la 30 iunie.