Cea mai recentă carte a lui Dumitru Constantin Dulcan, „Creierul şi mintea Universului”, arată, printre altele, că respectul pentru valorile etice, pe care se sprijină însuşi Universul, nu mai reprezintă o simplă convenţie socială, ci o condiţie vitală a propriei existenţe, înscrisă în structura noastră biologică, în ADN‑ul nostru. Cartea a fost lansată pentru prima oară în România vineri, la Piteşti, în prezenţa unui public extrem de numeros şi de nerăbdător să îl asculte pe temerarul om de ştiinţă, care a văzut lumina zilei în satul Mârghia de Sus din comuna Lunca Corbului. Născut la 6 noiembrie 1938, domnul Dulcan are o minte-brici şi arată cu cel puţin 20 de ani mai tânăr.
Prin studiu intens şi din experienţele sale, argeşeanul Dumitru Constantin Dulcan – medic neurolog şi psihiatru, cercetător în domeniul conştiinţei – a îndrăznit să caute, de-a lungul existenţei sale, răspunsuri despre om şi Univers în teritorii ale cunoaşterii încă neexplorate. Distinse cu premii şi declarate „bestsellers”, cărţile sale au schimbat viziunea ştiută despre Univers, punând pe gânduri o întreagă comunitate ştiinţifică.
În prima sa carte, „Inteligenţa materiei”, lansată în urmă cu patru decenii, autorul a demonstrat cu argumente ştiinţifice că, dincolo de toate lucrurile vizibile, concrete, există un câmp de energie şi lumină.
Lansare-eveniment
Turneul naţional de promovare a noii apariţii editoriale („Creierul şi mintea Universului”) a pornit de la Piteşti. Despre carte şi autor au vorbit: Vasile G. Dâncu, director al Editurii „Şcoala ardeleană” (aici a văzut lucrarea lumina tiparului), Jean Dumitraşcu, director al Filarmonicii Piteşti (aici a avut loc evenimentul), Maria Constantinescu şi Mircea Bărbuceanu, profesori la Universitatea din Piteşti (Dumitru Constantin Dulcan a fost distins de UPIT cu titul de Doctor Honoris Causa), Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene, Mihai Golescu, directorul ziarului „Argeşul”, profesorul Vasile Ghiţescu (coleg de şcoală cu autorul).
Sala Filarmonicii a fost arhipină la întâlnirea publicului cu omul de ştiinţă care a schimbat mentalităţi încă din inflexibila perioadă comunistă. Toate scaunele au fost ocupate, de la parter până la etajul al II-lea. Cel mai tânăr participant a avut cinci ani, decanul de vârstă fiind veteranul de război Mihail Ghiţescu (aproape 100 de ani). Manifestarea care a durat mai bine de trei ore a cuprins o sesiune de autografe, lansarea propriu-zisă, o conferinţă publică şi un dialog cu publicul. Eroul zilei le-a împărtăşit tuturor secretul tinereţii.
Efectul Dulcan
Jean Dumitraşcu: „Sunt copleşit de prezenţa mare a publicului care a venit la acest eveniment de colecţie. Dumitru Constantin Dulcan spune că gândurile noastre creează lumea în care trăim, aşa că eu îi propun să… candideze la preşedinţia României… Fiindcă oriunde se duce să îşi lanseze o carte ori să susţină o conferinţă publică, domnul profesor se bucură de o uriaşă audienţă”.
Vasile G. Dâncu: „Dumitru Constantin Dulcan este preşedintele Republicii Spirituale România! Deci, nu mai este cazul să ocupe o altă funcţie de acest gen. Însă e necesar să scrie şi să răspundă la teme importante; face acest lucru cu înţelepciune şi ştiinţă”.
Mircea Bărbuceanu: „Acesta este efectul Dulcan: domnul profesor strânge numai oameni frumoşi pe lângă el”.
O carte-mesaj
Maria Constantinescu: „Cartea este o nouă provocare, pentru că revine la căutarea şi găsirea unor răspunsuri legate de Universul în care trăim. A atribui minte, creier Universului – dincolo de metaforă – este un mare adevăr în ceea ce spune domnul doctor. În cartea sa transmite un mesaj, face un apel la toleranţă şi armonie între noi”.
Octavian Mihail Sachelarie: „Dincolo de acribia ştiinţei, domnul Dulcan are un talent literar, face o carte antrenantă şi ne pune să gândim. Face o diagnoză a societăţii contemporane, pornind de la nişte realităţi. Ne propune o nouă spiritualitate pentru a ieşi din impas. Cu argumente ştiinţifice şi rezolvări foarte clare, privind sănătatea fizică şi mentală ne propune o nouă cale. Aveţi nevoie de modele, aveţi nevoie de lideri spirituali, aveţi nevoie de oameni ca domnul Dulcan, care gândesc un pic mai departe de realitate. Realitate care, de multe ori, este ostilă şi fără sens”.
Mihai Golescu: „Dumitru Constantin Dulcan vine cu un îndemn: dacă vrem o lume mai bună, să gândim pozitiv! Atunci când zâmbim, se eliberează hormonul fericirii”.
Vasile Ghiţescu: „Nimic nu este întâmplător sub soare. Cu fiecare zi trăită, am simţit că, într-adevăr, există cineva deasupra noastră, un organizator. Este inteligenţa supremă”.
Dumitru Constantin Dulcan: „Este o carte-mesaj. Este cu adevărat o inteligenţă, o gândire, o ordine în Univers. Avem nevoie de o nouă conştiinţă, o nouă gândire, o nouă paradigmă, o nouă spiritualitate”.
Semnal de alarmă
În expunerea de la pupitru, timp în care oamenii din sală i-au sorbit fiecare cuvânt, omul de ştiinţă a atins o mulţime de subiecte interesante, de la inteligenţa lumii vegetale, altruismul copacilor, ritualul de înmormântare al ciorilor, până la definirea conştiinţei, codul etic al creierului şi călătoria în spirit. Duumitru Constantin Dulcan a arătat că un câmp de energie emis de om fie prin cuvinte, fie prin gânduri, poate ajunge în cel mai îndepărtat punct din Univers şi, prin influenţa pe care o au, pot crea dezechilibre energetice. „În momentul în care eu, prin ceea ce scot pe gură sau gândesc, dezechilibrez Universul, el produce catastrofe”, a atras atenţia dl. Dulcan.
Decalogul tinereţii
Spicuim câteva idei din captivantul discurs al autorului.
* Stresul, care azi a luat proporţii gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalţi, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are şi ea un efect nociv asupra organismului, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favoriza debutul altor boli. Orice dezechilibru emoţional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala.
* Prin rugăciune, realitatea din jur se transfigurează, aducem la noi lumina din Univers.
* Să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mişcare, să ne odihnim corect, să fim optimişti şi plini de speranţă. Să fim perseverenţi cu pasiunile noastre, să ne antrenăm intelectual şi să ne ferim de rutină. Să facem constant schimbări în viaţa noastră.
* Organismul uman are sănătatea creierului. Să mâncăm alimente „vii”, leguminoase proaspete, unele fructe şi hrană semipreparată. Foamea reîntinereşte.
* Gândurile rele ne iau din viaţă, bucuriile ne dau viaţă. Să căutăm bucuria, avem nevoie de ea ca de pâinea noastră zilnică. Noi ne putem prelungi viaţa în funcţie de modul în care gândim.
* Noi suntem suma tuturor gândurilor şi emoţiilor noastre. Gândirea pozitivă înseamnă viaţă lungă şi tinereţe. Stresul conduce la îmbolnăvire. Grăsimea este preludiul tuturor bolilor cronice.
* Noi suntem construiţi din fotoni, din lumină. În momentul în care gândim frumos, „de bine”, în termeni de iubire, compasiune, iertare, empatie şi recunoştinţă, noi emitem un câmp de energie pozitiv, un nor de lumini. Acest câmp de energie îmbibă toate celulele noastre şi ele contribuie la sănătate, longevitate, fericire.
* Sentimentele de ură au un câmp de emisie negru. În momentul în care urâm, suntem violenţi, invidiem, dezechilibrăm Universul şi el se răzbună, produce catastrofe.
3 Comentarii
Anonim
Aia e !
Anonim
Ceea ce trebuie să îngrijoreze acest Univers Spiritual „inteligent” nu sunt în primul rând perorațiile/aberațiile unuia sau altuia, ci sala, de „spectacol”, devenită deja din arhiplină … neîncăpătoare !!?
Anonim
Las-o jos, nu mai ține cu vrăjeala philosophică, ești prea departe/jos față de omul de știință și medicul Dumitru Constantin Dulcan (deși este și psihiatru!).