Duminică, 14 august, lacul Bascov găzduieşte în premieră o competiţie de înot – Cupa Budeasa. Evenimentul este organizat de Asociaţia Elite Swimming, în colaborare cu Primăria Budeasa, Consiliul Judeţean Argeş, Inspectoratul Şcolar Judeţean, DJST Argeş şi Liceul cu Program Sportiv din Piteşti. Întrecerea are ca scop promovarea înotului în ape deschise.
Trebuie precizat că organizatorii permit participanţilor folosirea costumului de neopren doar dacă temperatura apei nu depăşeşte 22 grade Celsius. Probele competiţiei sunt 400 m şi 2.000 m. Primii trei clasaţi la fiecare categorie de vârstă vor fi recompensaţi cu diplome, medalii şi premii din partea sponsorilor concursului, în timp ce câştigătorii probei de 2.000 m la categoria Elitte 14 ani vor primi Cupa Budeasa.
Categoriile de concurs la proba de 2.000 m sunt: +14 ani, sub 20 ani, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, +60 ani. În proba de 400 m, clasamentul va fi open. Taxa de înscriere este de 50 lei, care putea fi achitată într-un cont deschis la Banca Transilvania până pe 10 august. Cei care vor să se înscrie la faţa locului în ziua concursului trebuie să achite o taxă de 70 lei. Fiecare concurent va completa şi semna o declaraţie pe propria răspundere din punct de vedere medical, care îi degrevează pe organizatori de orice răspundere privind evenimentele survenite înainte, în timpul şi după concursul de înot în ape deschise. În cazul în care condiţiile meteorologice nu vor permite desfăşurarea competiţiei în condiţii de siguranţă pentru participanţi, organizatorii au dreptul de a modifica traseul anunţat sau chiar de a reprograma competiţia.
Zeci de participanţi la start
De bunul mers al competiţiei se va ocupa antrenorul de înot din cadrul CSM Piteşti, Bogdan Chiriac. Acesta estimează că duminică vor lua startul în jur de 80 de participanţi şi îşi doreşte ca întrecerea să aibă un grad ridicat de spectaculozitate: „Este prima ediţie a Cupei Budeasa şi ne dorim o participare cât mai numeroasă. Vor fi două curse. Prima, de 400 m, cea populară, cu o singură categorie, open, la masculin şi feminin. Cea de-a doua cursă este de 2.000 m – care sperăm ca la anul să devină de 5.000 m – şi figurează în cadrul Federaţiei Române de Nataţie – Înot în ape deschise. Toate categoriile le avem aici, de la Elitte plus, care-i include pe sportivii de performanţă, până la alte categorii. Sperăm la o participare mult mai numeroasă anul viitor şi ca această întrecere să figureze în calendarul competiţional al federaţiei de specialitate. La noi, în partea de sud a ţării se organizează pentru prima dată o astfel de competiţie de înot în ape deschise. În alte zone deja există tradiţie în acest sport, mă refer la Transilvania”.
Sportivi consacraţi
La start se vor afla şi câţiva sportivi consacraţi, cu experienţă în competiţii de înot în ape deschise, care au avut rezultate foarte bune de-a lungul anilor. Zilele trecute, în cadrul unei conferinţei de presă, au fost prezenţi patru dintre aceştia: Bogdan Scarlat, Răzvan Marinescu Popazov, Karina Ungureanu şi Marian Tănase.
„Mă bucur că şi în Argeş se poate promova înotul în ape libere. Pentru mine, competiţia nu este una extrem de importantă, aşa cum este o întrecere în bazin. Dar este o întrecere binevenită, mai ales că sunt în vacanţă”, a spus Bogdan Scarlat, care a câştigat recent locul doi la Cupa Hamsia, competiţie de înot în ape libere desfăşurată la Vama Veche. Sportivul legitimat la clubul CSM Piteşti a reuşit în proba de 5.000 m timpul de 58 de minute şi 18 sutimi. El a fost la doar 3 sutimi de realizarea baremului A de calificare la Olimpiada de la Rio de Janeiro, în proba de 1.500 m.
La rândul său, Karina Ungureanu speră să urce pe podiumul de premiere la finalul întrecerii: „Sper să termin în primele locuri, mai ales că nu am mai practicat înotul de doi ani şi jumătate. Acum sunt instructor. Îmi doresc să intru în primele trei locuri şi cred că voi reuşi. Nu mi se pare a fi un concurs pentru care ar trebui să avem emoţii, având în vedere că este unul de relaxare şi de distracţie”.
Monica CRISTEA
Foto: Gabriel PINTILEI