Duminică, 10 noiembrie, este programat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Dacă niciun candidat nu va lua 50% plus unul din voturile valabil exprimate, atunci va fi organizat al doilea tur de scrutin, pe 24 noiembrie. Peste 500.000 de argeşeni sunt aşteptaţi la urne, judeţului nostru fiindu-i alocate 582.000 de buletine de vot, plus ştampilele aferente. Conform legii, numărul buletinelor de vot este cu 10% mai mare decât numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente (rezervă).
Cine sunt candidaţii?
Cetăţenii vor avea de ales dintre cei 14. Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea pe buletinele de vot a candidaţilor, astfel: Klaus Iohannis – susţinut de PNL, Theodor Paleologu – PMP, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor – UDMR şi Viorica Dăncilă – PSD. Următorii pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitatea Naţională, Ninel Peia – Partidul Neamului Românesc, Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Bogdan Stanoevici – independent, Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Viorel Cataramă – Dreapta Liberală şi Alexandru Cumpănaşu – independent.
Alegătorii
La alegeri vor putea participa doar cetăţenii români care împlinesc, inclusiv în ziua alegerilor, 18 ani. Pe de altă parte, nu vor putea vota debilii sau alienaţii mintal, cei puşi sub interdicţie şi cei care şi-au pierdut, în urma unei condamnări definitive, drepturile electorale. Votarea va începe la ora 7 şi se va încheia la ora 21, dar, pentru persoanele aflate la coadă şi care nu au apucat să voteze, se poate prelungi până la ora 23:59. Cetăţenii din ţară pot vota atât la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul, cât şi la orice altă secţie de votare aflată în afara localităţii de domiciliu. Asta înseamnă că ori votează la secţia la care sunt arondaţi, ori votează în altă localitate decât cea în care locuiesc. Cei interesaţi pot afla detalii pe www.registrulelectoral.ro.
Procedură
Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar sau carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). Procedura de votare e destul de simplă şi implică parcurgerea câtorva paşi. Primul implică identificarea, cu ajutorul unei tablete electronice, a celui ce doreşte să voteze (se prezintă unul dintre actele de identitate de mai sus) şi verificarea acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Verificarea respectivă va semnala dacă persoana în cauză nu a împlinit vârsta de 18 ani, are interdicţii privind exercitarea dreptului de vot, este arondată la secţia de votare respectivă, este arondată la altă secţie de votare, este omisă din lista electorală permanentă, figurează că şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin sau figurează că a votat prin corespondenţă, votul prin corespondenţă transmis de acesta fiind recepţionat de biroul electoral competent. Apoi, alegătorul merge în cabina de vot, unde aplică ştampila cu mesajul VOTAT în interiorul patrulaterului ce conţine numele candidatului pe care doreşte să-l voteze. La ieşirea din urnă, alegătorul este obligat să introducă buletinul de vot în urnă şi să restituie ştampila membrilor secţiei de votare.
Votul în străinătate
Spre deosebire de românii din ţară, care vor putea vota numai duminică, cetăţenii români aflaţi în străinătate îşi vor putea exprima opţiunea la urne timp de trei zile, respectiv în zilele de 8, 9 sau 10 noiembrie (vineri, sâmbătă şi duminică). Votarea la secţiile din străinătate va începe astăzi la ora 12 şi se va încheia la ora 21, iar în zilele de sâmbătă şi duminică votarea va avea loc în intervalul orar 7-21. Şi pentru românii din străinătate se poate prelungi votarea până la ora 23:59. Ei vor putea merge la urne, în cele trei zile, fie la secţia la care sunt arondaţi, dacă s-au înregistrat în prealabil pe www.votstrainatate.ro, fie la orice secţie de votare din străinătate.
Aşadar, haideţi la vot! În fond, îl alegem pe şeful ţării care ne va reprezenta peste tot în lume!
3 Comentarii
Anonim
D-le Claudiu Diță, sintagma „şeful țării” din ultima frază a textului de mai sus , ca si expresia „la ieşirea din urne, alegătorul”, …MERITĂ/trebuie să le înregistrați la OSIM, să nu vi-le fure „concurența”… (Rareş Bogdan) ! Sunteți încă euforic după instalarea la guvernarea țării a PNL, sau ați ajuns, pe bune, emulul lu Rareş Bogdan & Raluca Turcan ?! Noi vă ştiam „al lui Soros” şi, loco, al „Protecției”…de la…Mediu (Sorina Marin) !!…Mai puneți mâna şi pe …Constituția României şi nu mai „gâdilați” când pe unul, când pe alta !…
Anonim
Mircea Diaconu, musceleanul nostru merge în turul 2.
Anonim
…Şi… ce dacă !??!….