Ministerul Sănătății a bugetat, pentru acest an, 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, ce previne cancerul de col uterin, precum și alte câteva tipuri de cancer. Nu se știe când va debuta o nouăcampanie de vaccinare.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Argeș, în 2020, dar și în acest an nu au fost efectuate vaccinări anti-HPV în județul nostru. Medicul epidemiolog Maria Păun ne-a informat că pânăpe 10 mai DSP Argeș nu a primit nicio doză de vaccin anti-HPV, iar în depozitul instituțieistocul cu o astfel de suspensie injectabilă este… zero.
Părinții fetelor cu vârste între 11 ani și 14 ani care doresc să își vaccineze copilele se adresează medicilor de familie. Toate solicitările de vaccin anti-HPV se transmit mai departe către DSP Argeș. Campania cu doze gratuite se adresează doar fetelor cu aceste vârste. Pentru părinții cu fete peste 15 ani singura opțiune rivind vaccinarea anti-HPV este să cumpere serul din farmacii.
Vaccinul se administrează numai pe baza unei prescripții medicale, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialiști ginecologi, infecţioniști sau pediatri. Vaccinarea anti-HPV constă în trei doze, care sunt injectate în braț în șase luni: la momentul „0”, apoi la două luni și la șase luni după prima doză.
Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de maladie ce poate fi prevenită, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin, cea mai frecventă fiind infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV). Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosit în prevenirea infecției. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârsta de 12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală.