Conform ultimelor date statistice, în România, ponderea pacienţilor cu tulburări mintale şi de comportament a fost de 2.445 cazuri la 100.000 de locuitori. Prevalenţe ce depăşesc 3.000 de cazuri la 100.000 de locuitori au fost raportate în Argeş şi alte judeţe. Altfel spus, trei argeşeni din 100 au nevoie de doctori pentru minte şi suflet!
Plecând de la aceste date îngrijorătoare, Direcţia de Sănătate Publică desfăşoară, în ianuarie, campania de informare „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”, adresată deopotrivă populaţiei generale şi profesioniştilor din asistenţa medicală primară (medicilor de familie).
Sănătatea mintală – esenţială
Campania arată cât de importante sunt: identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor mintale * conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor * creşterea accesului la informaţii pentru îmbunătăţirea îngrijirilor şi înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale * aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.
Dr. Sorina Honţaru, directoarea DSP Argeş: „Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii şi ale anilor de viaţă sănătoasă pierduţi, afectând calitatea vieţii. Sănătatea mintală este un parametru esenţial de care se leagă bunăstarea persoanei, capacitatea sa de învăţare, succesul şcolar/maturitatea şcolară, reabilitarea şi integrarea socială şi profesională. Există diferite conceptualizări ale serviciilor de sănătate mintală. În sens restrâns, acestea cuprind doar servicii oferite de către specialişti în sănătate mintală. În sens larg, include implicarea celor care nu au în mod obişnuit responsabilităţi legate de sănătatea mintală (serviciile medicale de diverse specializări, serviciile educaţionale, serviciile sociale).”