Mâine e ziua când celebrăm copilăria în toate ipostazele, inclusiv cele mai puţin bune. Iar o faţetă periculoasă a devianţei sociale este adicţia de orice fel şi în special cea de droguri. Victoria Irimia, medic primar psihiatru şi Doctor în ştiinţe medicale, membru al Asociaţiei Europene de Psihiatrie, a vorbit la „Subiect de presă” despre această problemă actuală a societăţii, referindu-se la categoria cea mai vulnerabilă în faţa acestei tentaţii – adolescenţii.
Pierd controlul
„Tinerii, mulţi dintre ei inteligenţi, în loc se folosească comunicarea sau chiar meditând asupra propriei situaţii şi vieţi, caută o himeră. Folosind diverse droguri, inclusiv alcoolul – din nefericire un drog la îndemână şi permis, pierd din vedere faptul că în loc să fie ei în controlul propriei dezvoltări, ajung să fie controlaţi de nişte substanţe. Este absolut distructiv şi chiar dacă unii dintre ei nu mor, ajung nişte rebuturi. Aceste substanţe distrug celula nervoasă şi destructurează întreaga personalitate. Poţi observa asta dacă eşti aproape de copilul tău, îţi poţi da seama dacă are sau nu o problemă. Vezi dacă este limpede în gândire, dacă are o atitudine complet schimbată (nu mai merge la şcoală, nu mai are rezultatele scontate, devine agresiv verbal şi chiar fizic, are episoade psihotice adică este rupt de realitate).” – a spus dr. Irimia.
Adolescenţii – categorie vulnerabilă
„Adolescenţii sunt cei mai vulnerabili pentru că nu au încă o personalitate formată, consideră că aşa e la modă, că sunt mai populari în faţa celorlalţi. Şi pentru că ei consideră că nu o pot face din proprie energie, apelează la astfel de metode. Nenorocirea e nu că-i trece prin cap să facă asta, ci că au drogurile la îndemână. Pot să-şi cumpere whiskey, vodcă sau ce-şi permite din bănuţii lui şi să arate şi celorlalţi că are curaj să facă aşa ceva. Ba mai mult, unii dintre ei sunt îndemnaţi în familie şi fac prin imitaţie lucrul acesta. Nu trebuie însă să ne închipuim că majoritatea provin din familii defavorizate. Dimpotrivă, cei mai mulţi sunt din familii cu posibilităţi materiale, cu părinţi ocupaţi care petrec puţin timp alături de copiii lor. Totul pleacă de la dragoste, înţelegere şi modele pozitive. În cazul viciilor, este important să ne spunem nouă <<nu>> mai întâi, apoi copiilor. Şi atunci ei vor înţelege. Dacă noi nu reuşim să ne supunem acestor interdicţii, nici ei nu o vor face.” – a continuat medicul psihiatru.
„Există doar pretextul de consum”
„Cât priveşte decizia de a consuma, există doar pretexte, nu există nimic care să justifice nevoia noastră de a fugi de realitate. Realitatea este singurul nostru adevăr şi trebuie să mizăm pe el, să-l folosim. Dacă fugim, înseamnă că suntem mult prea slabi şi trebuie să cerem cuiva ajutor. Dacă nu cerem nici ajutor, înseamnă că suntem nu doar slabi, ci şi trufaşi. Nu este bine. Trufia e la fel de distructivă. Oamenii care au o tendinţă la izolare apelează la aceste substanţe pentru că, sub influenţa lor, sunt capabili o perioadă de timp să atragă atenţia celor din jur. Dar aceste substanţe nu fac altceva decât să inducă în sufletul nostru o confuzie care să ne facă până la urmă penibili. ” – este de părere invitata emisiunii.
Tratementul şi terapia pot fi eficiente
„Tratamentul ajută, iar ratele de reuşită ajung la aproximativ 70%, dar asta nu depinde doar de medic. Sunt două linii terapeutice, pe de o parte sunt medicamente cu efect similar psihedelicelor, se administrează o bucată de timp şi sunt întrerupte treptat. Urmează apoi tratamentul consecinţelor acestui consum şi omul reintră într-o viaţă normală. Este important ca persoana dependentă să conştientizeze probleme şi să-şi dorească să scape de această nenorocire. Este important şi ca respectivul să fie protejat de influenţa celor care l-au îndemnat către acest comportament.” – a explicat dr. Irimia.
Tentaţia de pe „sticlă”
Sunt imagini şi producţii video promovate pe mediile de socializare, în cinematografe, cu tineri care merg în localuri, se distrează şi consumă droguri precum marijuana. Există partea de promiscuitate a vieţii de zi cu zi care este prezentată ca benefică: o zonă exotică sau de lux unde se consumă substanţe psihoactive cu o exacerbare sexualităţii pe fondul consumului.
„Aşa apar copii despre care nu ştim cine sunt şi ai cu sunt – e o consecinţă foarte gravă a acestei propăvăduiri a promiscuităţii. Tinerii trebuie pregătiţi pentru viaţă într-o aşa manieră încât să nici nu intre în asemenea zone periculoase.” – a spus dr. Victoria Irimia.
Cum rămâne cu legea?
„Cum îi salvăm? Este o soluţie să-i băgăm în puşcărie? E mai util să-l las să cadă-n păcat şi să-l vânez cum procedează poliţa sau am grijă să previn această situaţie? Legea nu are cumva nişte hibe încât să nu se ajungă acolo?” – a întrebat Mihai Golescu.
Există la un moment dat şi nevoia de exemplu drastic. Legislaţia trebuie să fie simplă, clară, făcută de profesionişti. La noi, legile sunt atât de stufoase că nici nu mai poţi să le citeşti. La americani e simplu, au 10 amendamente pe care toată lumea le ştie pe de rost.
Poate că e făcută aşa pentru ca legea să poate fi întoarsă şi interpretată după cum vor unii şi alţii… a conchis Mihai Golescu.
Drogurile, pentru unii profit – pentru alţii moarte
Advertisement
Advertisement
3 Comentarii
Contabilu'
Dacă citești Codul fiscal nici nu mai ai nevoie de droguri, ești terminat psihic și îți vin în minte intenții criminal-sinucigașe. Mai stufoasă lege nu cred să existe. Și mai interpretabilă. Așa că, dragi adolescenți, evitați pericolele!
Contribuabil prost
Să-i închidem p’ăștia de la Finanțe intr-o cameră, doar cu Codul lor zăpăcit (plus mâncare și apă) cu obligația de a-l citi din scoarță în scoarță, fără interpretările, indicațiile și lămuririle primite, mură în gură, de la ministerul lor. După câteva zile ies albi la față și la păr.
mihnea
Au facut totul varza,justitie economie, finante.Efectele se vor vedea in curand cand vor cere ajutor FMI.Problema este ca aveam cat de cat justitie dar au avut grija sa o puna si pe asta in lant.