Începerea şcolii marchează intrarea în vigoare a Statutului elevului, act care reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor, fiind primul de acest tip elaborat după revoluţia din 1989.
Drepturi
Prin acest document, elevii au dreptul la o educaţie de calitate, într-un mediu care sprijină libertatea de expresie, trebuie să stea cel mult şapte ore pe zi la şcoală, să primească rezultatele evaluărilor scrise în maximum 15 zile lucrătoare şi să fie informaţi despre notele consemnate în catalog înaintea încheierii situaţiei şcolare.
Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii, au dreptul să îşi desfăşoare activitatea în spaţii care respectă normele de igienă şcolară de protecţia muncii, de protecţie civilă şi paza contra incendiilor. Ei au dreptul de a învăţa într-un mediu care sprijină libertarea de expresie, dar aceasta nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară şi nici dreptul la propria imagine.
De asemenea, elevii au acces în şcoală, în timpul programului, fără limitări din partea conducerii precum condiţionalitatea de a avea uniformă.
Conducerea şcolii şi cadrele didactice nu pot confisca bunuri ale elevilor dacă acestea nu atentează la siguranţa personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învăţământ.
Elevii care timp de cel puţin patru săptămâni nu pot participa la cursuri, din cauza unei dizabilităţi sau a unor boli cronice, au dreptul de şcolarizare la domiciliu sau în unităţi de asistenţă medicală.
Obligaţii
Statutul elevului prevede însă şi obligaţii. Conform documentului, elevii au obligaţia să frecventeze toate orele de curs şi să se pregătească la fiecare disciplină de studiu, să respecte regulamentele şi deciziile unităţii de învăţământ, să respecte curăţenia, liniştea şi ordinea în spaţiul şcolar, să folosească manualele şcolare primite gratuit şi să le restituie în stare bună. Prin noul Statut, le este interzis elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor. De asemenea, în timpul programului şcolar, elevii nu pot părăsi perimetrul şcolii şi le este interzis să provoace, să instige şi să participe la acte de violenţă în unitatea de învăţământ şi în afara ei.
Mirela NEAGOE
3 Comentarii
Anonim
buna treaba mersi
Anonim
pa
Anonim
ms.multtttt