Ieri, la Cetatea Poenari nu mai ardea muntele. Ici şi colo, însă, versantul plin de răşinoase fumega. La un astfel de focar, la care nu se poate ajunge urcând pieptiş, acţionau ieri legaţi de o coardă doi salvamontişti împreună cu şeful lor, Ion Sănduloiu. Astfel de intervenţii „în abrupt” vor mai fi, poate, şi astăzi. Dar – din câte ne-au spus la telefon aceşti oameni – nu mai sunt mari probleme.
Aşadar, vâlvătaia a fost lichidată, dar ecourile bătăliei purtate timp de câteva zile cu flăcările devastatoare nu s-au stins încă. S-ar putea face un film despre această încleştare la care au fost mobilizaţi zeci de pompieri, jandarmi, poliţişti, salvamontişti, pădurari şi angajaţi ai Hidroelectrica. Din cinci judeţe! S-ar putea scrie o carte. Până una-alta, însă, ne revine nouă, gazetarilor, cronicari ai clipei, să scriem povestea acestor oameni, anonimi temerari cu încă o misiune îndeplinită.
Cum a izbucnit acest incendiu? Nu se ştie. Sunt doar nişte presupuneri. Cică anumiţi turişti ar fi detonat nişte petarde, ca să sperie urşii care s-ar fi aflat (sau nu) prin zonă. Alţii vorbesc despre intenţia de a face un grătar, fiindcă „friptana” are altă aromă la cetate… Ipoteza cea mai plauzibilă rămâne însă cea a ţigării sau a chibritului aruncat la întâmplare în frunzele uscate. De la un astfel de gest – des întâlnit într-o lume lipsită de civilizaţie – a pornit dezastrul.
„A fost dramatic” – povestesc martori oculari. Flăcările, care s-au extins rapid pe versant, ameninţau centrala hidroelectrică – obiectiv de importanţă strategică – şi firele de înaltă tensiune. Mai mult decât atât, sus, la cetate, au rămas izolaţi 11 oameni. La un moment dat, ei au încercat să forţeze ieşirea prin foc, pe trepte, dar n-au reuşit. La venirea serii, imaginea de coşmar era evidentă. De sus, bucăţi de jar se rostogoleau prin frunzele uscate spre carosabil. Combustia era asigurată şi de pungile de biogaz formate la sol din cauza descompunerilor biologice.
Într-un astfel de cadru, Raed Arafat a trimis în ajutor două elicoptere dotate cu cele necesare stingerii incendiilor. Pe munte luptau însă oamenii. Cu ce luptau? Cu voinţă şi cu… ce aveau şi ei – coborau să ia apă în bidonaşe de cinci litri, fiindcă le lipseau pompele manuale individuale (de 20-30 de litri) necesare în astfel de misiuni! Şi le mai lipseau şi altele. Cum ar fi, de pildă, pături, saltele, aparatură pentru prepararea hranei, foarte utile în tabere de acest gen.
Nimic nou sub soare, nu-i aşa?
În linii mari, aşa s-a scris cronica bătăliei de la cetatea lui Vlad Ţepeş, din primăvara lui 2018. Dumnezeu a dat o ploaie cu grindină care a scurtat considerabil misiunea pompierilor. Nu putem încheia, însă, aceste rânduri fără a scrie ceva şi despre… „turcii” noştri, nu despre cei cu care s-a luptat pe vremuri celebrul domnitor. Ei bine, cât timp, sus, pe munte, forţele de intervenţie se luptau cu flăcările, jos, pe malul râului, „turcii” noştri, „balcanicii” noştri, petreceau în draci cu grătare, beri şi toate cele. Cu mentalitatea unor astfel de specimene avem de dus o lungă şi grea bătălie. „Cum nu vii tu, Ţepeş Doamne, ca punând mâna pe ei…”
4 Comentarii
Puiu
Dramatism și bășcălie în întreaga Românie! Doamne, suna înfiorător!Am senzația ca dacă mai adaug pârjolire și nesimțire, suna apocaliptic. E posibil ca incendiul sa se fi declanșat din nesimțire. Vom vedea. Înțeleg din editorial ca Vlad Țepeș si-salvat cetatea cu câțiva urmași ai sai. pentru ca cei care n-au mai prins din ADN-ul lui erau la friptane și beruci undeva pe malul râului. Dacă acest incendiu ar fi fost în China, sunt convins ca oamenii aia ar fi carat apa în gura, numai sa stingă incendiul. Asta înseamnă că le pasa. Dar de ce nu-i mai interesează pe ai noștri ce se întâmplă în tara lor? Știu răspunsul, dar asta înseamnă să întru în pielea multora. Ar fi o bătălie lunga, după cum ați accentuat în finalul editorialului, dar nenorocirea e ca ar fi și pierduta. Dar Dumnezeu încă ne mai ajuta, lui nu ii este greață când vede atata răutate și nesimtire. Ne-a ajutat cu o ploaie. Ne-o fi trimis un semn ca el poate sa parjoleasca mult mai repede pădurile astea din care nu ne mai oprim sa tăiem?
Gabriel Lixandru
Cred că da, d-le Puiu. Cred că Dumnezeu ne-a trimis un semn. Unii îl văd, alţii nu…
Delia Dumitrica
Dupa cum vedem, pe la „curtea domneasca” a lui Vlad umbla toti salbaticii. N-am cum sa-i numesc pe acesti indivizi, a caror indiferenta isi are radacini adanci in lipsa de cultura, de civilizatie. Asa cum spunea d-l Puiu, daca s-ar fi petrecut asa ceva in China, aceia ar fi fost capabili sa care apa in gura, ca sa stinga incendiul. Dar ai nostri ? Trai, neneacā: mici si bere. Ca de istorie…ce sa mai vorbim? La ce le trebuie lor ? Daca au carbuni, carne si o sticla de bautura…au intrat deja in Paradis.
Gabriel Lixandru
La Curtea lui Vodă e paranghelie… Aşa se scrie azi istoria…